25 august 2019

Prima zi de ocupaţie (germană, austro-ungară, bulgară, otomană) a Bucureştiului, 7 decembrie 1916, din relatările şi jurnalele unor martori oculari




Inscripţie de pe monumentul „Ultimul străjer al capitalei”
de la ieşirea din Bucureşti spre Otopeni (reamplasat în 2007).

Mareşalul August von Mackensen: „Pe măsură ce pătrundem mai adânc în oraş, se conturează imaginea vieţii şi forfotei unui mare oraş paşnic. Magazine deschise, cafenele pline! Poliţişti în uniformă reglementează într-o ţinută ireproşabilă circulaţia. În Berlin n-ar fi fost mai ordonat. Izolat răsună strigăte de ura! şi aclamaţii în limba germană. Nu ne găsim oare în mijlocul unei populaţii inamice? Nu este, totuşi, război? E un vis care ne înşeală?”

Vasile Cancicov: Privesc dintr-un colţ al străzii priveliştea aceasta, cu sentimentul că sunt străin în ţara mea. Am plâns mult la viaţa mea, am plâns cu drept şi pe nedrept, dar nu mi-au scurs lacrimi mai amare ca astăzi când m-am întors acasă ruşinat că sunt român”. 

Constantin Bacalbaşa: „Am văzut zeci de mii de oameni ieşiţi în stradă, aclamând pe soldaţii care ne striveau, insultând cu entuziasmul lor patria care sângera. Am văzut în aceste zile, ca şi în multe zile următoare, câţi duşmani trăiesc pe acest pământ prea răbdător şi câte lifte neîndurate împotriva neamului nostru hrănim şi îmbogăţim.”

3 comentarii :

Riddick spunea...

7 decembrie 1916 - prima zi a ocupaţiei în Bucureşti

https://adevarul.ro/cultura/istorie/7-decembrie-1916-zi-ocupatiei-bucuresti-1_5847b13c5ab6550cb82ff876/index.html


Acum 100 de ani - 6 decembrie 1916

https://turistinbucurestiro.blogspot.com/2016/12/acum-100-de-ani-6-decembrie-1916.html


Trupele germane in Bucuresti 1916

http://turistinbucurestiro.blogspot.com/2016/12/trupele-germane-in-bucuresti-1916.html


TURKEY IN THE FIRST WORLD WAR - Romania campaign

http://www.turkeyswar.com/campaigns/europe/romania/

Riddick spunea...

from 'the War Illustrated' 17th March, 1917
'Untold Chapters of Rumania’s Tragic Story'
by Hamilton Fyfe
Special Correspondent with the Rumanian Army
https://web.archive.org/web/20080302174634/http://www.greatwardifferent.com/Great_War/Rumania/Rumania_01.htm

from ‘The War Illustrated’, 23rd March, 1918
'My Memories of Bukarest and a Brave Queen'
A Wanderer in War Lands
by Hamilton Fyfe
Rumania a Victim of Unreadiness
https://web.archive.org/web/20080302183929/http://www.greatwardifferent.com/Great_War/Hamilton_Fyfe/Rumania_01.htm

from 'the War Illustrated’ 13th April 1918
'Smoke-Clouds of Destruction'
by Hamilton Fyfe
a Wanderer in War Lands
How a Great Task was Greatly Achieved
https://web.archive.org/web/20080302175249/http://www.greatwardifferent.com/Great_War/Oil_Wells_Destroyed/Oil_Wells_Destroyed_01.htm

from 'The War Illustrated', 16th September, 1916
'Why Rumania Is Our New Ally'
Nations Have No Friends, Only Interests
https://web.archive.org/web/20080302181327/http://www.greatwardifferent.com/Great_War/Rumania/Rumania_Ally_01.htm

Riddick spunea...

Bacalbaşa se referea la anumiţi alogeni, atât "interni" cât şi "ardeleni" (nu doar "români"...), expaţi din Austro-Ungaria.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: