21 aprilie 2016

Sună bine, dar nu cred că este şi bine intenţionat


Când dintre iniţiatorii unui proiect de lege majoritatea au votat anterior o lege contrară propriei iniţiative legislative, unii (jumătate) chiar şi a doua oară, în varianta ei agravantă, îmi vine greu să cred că "s-au sucit" din pur altruism sau că brusc şi-au dat seama de greşeală.

Nu-i rău că a fost introdusă o iniţiativă legislativă care îngrădeşte semnificativ cumpărarea şi deţinerea de terenuri agricole de către străini.

Dar, dintre cei 24 de iniţiatori (majoritatea de la PnL), 12 au votat iniţial pentru "dreptul" străinilor de a cumpăra teren agricol, votând şi a doua oară în acelaşi mod la varianta agravantă a legii, care mai elimina din "restricţiile" primei variante: Chirteş Ioan-Cristian, Ciubotaru Lucian-Manuel, Cocei Erland, Costin Gheorghe, Dolha Mircea, Donţu Mihai-Aurel, Guran Virgil, Iane Daniel, Nicolae Florian (PSD), Oros Nechita-Adrian, Simedru Dan Coriolan, Tămâian Ioan. Alţi cinci iniţiatori care prima dată s-au abţinut sau au lipsit la vot, a doua oară au votat pentru, probabil în urma unui avertisment pe linie de partid (Dobrinescu Traian, Dumbrăvanu Paul, Galan Constantin, Horga Vasile, Popa Octavian-Marius). Şi când partidul "naţional"-liberal te avertizează că "trebuie" să laşi străinii să pună mâna pe terenurile agricole, mai vii tu pe urmă să le pui beţe-n roate ?! În mod semnificativ, printre iniţiatori nu se află niciunul dintre puţinii care au votat contra.

Ca şi pseudocandidatura lui Marian Munteanu, nu-i decât o lovitură de imagine. În ipoteza că legea va intra totuşi pe ordinea de zi, dezbaterile se vor finaliza cel mai devreme în sesiunea de toamnă, iar după alegeri legea (de se va vota) va fi trimisă la CCR şi apoi va fi îngropată sau va fi amendată şi dusă în derizoriu. A suivre...

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: