04 decembrie 2014
Cum de am ajuns ca nici măcar gratis leul să nu mai valoreze nimic?
Ziarul Financiar:
„Este foarte frumos proiectul dumneavoastră, dar am o întrebare. De ce evaluaţi companiile în euro şi nu în lei, nu suntem în România?“, i-a spus Jacek Rostowski, invitatul special al Galei ZF, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, unuia dintre invitaţi.
Rostowski, fost ministru de finanţe al Poloniei în perioada 2007-2013, omul care a asigurat finanţele acestei ţări astfel încât a rămas continuu pe creştere economică, chiar şi în criză, a văzut „ciudăţenia“ pe care noi, obişnuiţi zi de zi să ne măsurăm performanţele cu rigle străine, nu o vedeam.
Cum să vorbeşti despre un proiect „România 5% creştere economică“, cum să fii un ziar care îşi poartă de 16 ani în logo-ul său leul, dacă în „produsul-far“, şi anume ZF Topul celor mai valoroase companii din România, publicat în fiecare an în noiembrie, la aniversarea înfiinţării ziarului, valorile sunt în euro?
Ziarul Financiar îşi asumă de 1 decembrie 2014 un obiectiv pentru ţară: trecerea completă la leu. De astăzi vom publica rezultate financiare ale companiilor din România numai în lei
„Eşti român, plăteşti în lei şi te exprimi în lei.“ De ce noi ne-am învăţat să nu avem încredere în propria monedă, de ce oare ne este atât de greu să vorbim despre rezultatele unei companii în lei şi ne este atât de uşor să ne raportăm la monede străine precum dolarul până în 2000 şi euro de atunci încoace?
Şi nici măcar de la introducerea aşa-numitului „leu greu“ în 2005 - iată, în iulie 2015 vor fi 10 ani de la „Noaptea Leului Greu“ - leul românesc nu a reuşit să se impună ca unică monedă de referinţă şi reper de preţ în toate sectoarele economice din România.
Poate ar fi explicabil la case sau maşini - deşi în Ungaria sau Polonia preţurile la Logan sunt în forinţi şi zloţi, numai în România, locul de producţie al maşinii, sunt în euro! - dar cum de acceptăm zi de zi preţuri la telecom sau diverse servicii în euro?
S-a ajuns până acolo încât nici măcar când oferta este de 0 să nu fie exprimată în lei, ci tot în euro, adică nici măcar gratis leul nu mai valorează nimic, după cum se vede în pagina 19 de astăzi a Ziarului Financiar.
Nu este vina lor că ne pun preţuri în euro, ci a noastră că le acceptăm în România şi a faptului că nimeni, nici de la Banca Naţională - ca părinte al leului românesc -, nici de la Autoritatea de Protecţie a Consumatorului, nu îşi pune problema de ce se afişează astfel de preţuri.
Este adevărat că, aşa după cum chiar operatorii telecom explică, dat fiind că în toată economia costurile sunt exprimate în euro, mai puţin cele salariale, exprimarea preţurilor în euro ar avea o justificare.
Dar de undeva trebuie început. Este problema companiilor să îşi optimizeze achiziţiile şi să administreze fluctuaţiile de curs, şi nu a consumatorului român.
Cum ar fi dacă un exportator de mere din Polonia şi-ar fixa preţul la mere în România în zloţi, pentru că toate preţurile sale sunt în zloţi?
Este o slăbiciune a liderilor noştri că acceptă această situaţie. Atâta timp cât 99% dintre români câştigă în lei, de ce să fie ei nevoiţi să îşi calculeze tot timpul preţurile la telecom, la maşină sau la servicii turistice în funcţie de fluctuaţia leu/euro, care în niciun caz nu este sub controlul lor?
La ce bun o Bancă Naţională şi un leu naţional dacă nu îl folosim şi nu avem încredere în el zi de zi?
Mai ales că din 2005 încoace leul se învârte faţă de euro într-o bandă de plus-minus 20%, dobânzile de politică monetară şi inflaţia au ajuns la niveluri occidentale, iar creditele în lei încep să fie preferate celor în euro.
Chiar dacă ne asumăm ca obiectiv, şi trebuie să ne asumăm, trecerea la euro cât mai rapidă, folosirea leului este un semnal de încredere în instituţiile noastre vitale, cum ar fi Banca Naţională, şi până la urmă un indicator al încrederii în noi înşine, de care avem de fapt cea mai mare nevoie.
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Şi nimeni (dintre politicieni) nu protestează; ba-l şi văd înregistrat "legal". De ce nu se face o razie la această oficină separ...
-
PDL, în ultima vreme, este reprezentat în platoul Realitatea TV de... Oajdea şi de Paleologu.
-
- Trezirea, PDL ! - Evenimentul zilei are azi un articol - PDL face planuri de excludere a lui Preda - din care aflăm că "exclu...
-
Assange a fost arestat în Marea Britanie pe baza unui mandat de arestare emis de Suedia pentru "viol, agresiune sexuală şi coerci...
-
La întâlnirea cu Herman van Rompuy, Traian Băsescu a declarat : "Cred că domnul preşedinte Herman van Rompuy a acoperit toată ...
-
"Elefantul nu a consumat carne din cauză foamei, ci pentru că a vrut să se răzbune pe oameni" Un elefant `canibal` a fost împu...
-
The Germanization of Europe 2011/02/14 BERLIN - "Pactul UE pentru Competitivitate" propus de către Germania şi Franţa ...
-
NEW.EURO-MED.DK : East-west theatre II T he following shows how the NWO actors play a deceptive game to delude us into their Lucifer...
-
Revista AGERO Psiholog - Cercetător drd. Gabriel Ungureanu „Ploaia care va veni le va potopi pe toate, Să încercăm să facem noi...
-
- Băse - Soros - niku_elektriku - Alina Mungiu-Pippidi - Mr. Blogary - Theophyle - sunt un impertinent (n'aşa ? ;-) ...
7 comentarii :
Atitudine mimată !
Finalul anulează tot: "ne asumăm ca obiectiv, şi trebuie să ne asumăm, trecerea la euro cât mai rapidă".
Să nu cumva să se sperie stăpânii c-ar începe o "revoluţie"...
http://www.economica.net/statul-maghiar-e-gata-de-o-noua-nationalizare-in-sistemul-financiar-ar-putea-prelua-banca-celor-de-la-general-electric_92656.html
Mă şi miram dac-aş fi găsit consecvenţă acolo.
Da, Orban merge-nainte, cel puţin la capitolul economie. Nu-mi dau seama de ce nu scoate Ungaria din UE. Abrogând toate acordurile şi ştergând bazele de date respective, i-ar lua ani buni unui eventual regim pro-UE să revină.
Tu nu vezi ce jigodii ordinare sunt, TOŢI ?
Au prelungit redevenţele de doi lei pentru că ştiau că acum lumea este revoltată şi ar fi iesit scandal dacă s-ar fi discutat.
Vor să le mentină aşa mici, sine die, pe şest...
Iar Iohannis ," alesul poporului " nu spune NIMIC !
PMP bagă moţiune simplă pe redevenţe, deşi Băsescu declară că "nu pot fi crescute de guvern, doar taxarea mărită". Să vedem la moţiunea de cenzură a PnL ce şi cum.
TRĂDĂTORI
Trimiteți un comentariu