08 octombrie 2014

Grupul Spinelli reia aşa-zisa "Constituţie Europeană"Grupul Spinelli reia demersurile pentru un nou tratat UE şi pentru "Constituţia UE".

Principalele propuneri:
  • UE este definită ca o federație de state membre; [1]
  • Țările UE sunt obligate să respecte "valorile UE"; [2]
  • Comisia Europeană devine guvernul UE, în timp ce Consiliul, din care fac parte [guvernele din] țările membre, devine o a doua cameră a Parlamentului. [3] Comisia este responsabilă [răspunde] în faţa ambelor camere (Parlamentul European și Consiliul); [4]
  • Consiliul și Parlamentul obțin dreptul de inițiativă legislativă limitată;
  • Președinția prin rotație este abolită. [5] Numărul de comisari este redus, Președintele Comisiei decide nominalizările comisarilor; [6]
  • Unii europarlamentari sunt aleși în circumscripții electorale pan-europene, pe baza unor liste transnaționale; [7]
  • Zona euro primeşte un buget separat; [8]
  • O nouă categorie este creată, cea de "stat membru asociat"; [9]
  • Puterile BCE sunt îmbunătățite. Mutualizarea datoriei devine posibilă, pe baza de disciplină bugetară strictă; [10]
  • Nu mai este necesară unanimitatea pentru schimbarea tratatului. [11]
"Traducerea":

[1]  Deosebit de grav: UE devine, explicit, un stat (federal) !

[2]  Sunt inutile alegerile, chiar dacă ar fi câştigate de partide care nu aderă la linia UE, câtă vreme statul respectiv ar rămâne în continuare în UE.
 
[3], [4]  Retrogradarea guvernelor, învestite cu mandat direct (popular), faţă de Comisie, care are mandat indirect. Dispare dreptul de veto din Consiliu, diluat într-un aşa-zis "Senat al UE". Acum, în Consiliu voturile sunt repartizate (nu riguros matematic !) după numărul de locuitori. România are 14 voturi din 352 (3,977%), şi nu unul din 28 (3,571%), fiind aparent în avantaj faţă de principiul "un stat-un vot". Dar statele mari au câte 27 sau 29 de voturi, adică 7,67% - 8,238% !

[5], [6] "Statele membre nu trebuie să mai aibă importanţă (imagologică), nici măcar câte o jumătate de an la 14-15 ani (la preşedinţia UE), nici girând portofolii ale Comisiei."

[7]  Atac identitar-imagologic la viaţa politică internă din statele membre, şi acreditarea noţiunii de "naţiune politică europeană". Partea pozitivă: permite propaganda electorală eurosceptică în statele "aliniate" precum România, care nu au un partid eurosceptic reprezentat în "parlamentul european".

[8]  "Euro trebuie salvat cu orice preţ, dar să le dăm iluzii locuitorilor din statele eurozonei, că nu se face chiar atât de mult pe buzunarele lor".

[9]  "Moldova, Ucraina, Georgia". Poate chiar şi Serbia, şi poate fără Moldova (depinde de alegerile din cele două state, Moldova - în noiembrie 2014). Ori poate şi fără Ucraina şi Georgia (acolo "nu s-a încheiat treaba").

[10]  "Austeritate, în continuare: doar trebuie salvat euro, nu ?!"

[11] Prevedere deosebit de gravă: state ai căror cetăţeni n-ar fi de acord cu eventuala nouă formă a tratatului UE (chiar şi prin exprimarea dezacordului printr-un referendum !), ar fi obligate s-o accepte.

4 comentarii :

Riddick spunea...


Explicaţie la "aritmetica" voturilor din Consiliul European: Malta are 3 voturi (din 352), adică 0,852%. Dacă era sistemul "un stat-un vot", Malta avea dreptul la 3,571%. Sau, rotunjind, 3571 de voturi din 100.000.

Statele mai mari sunt avantajate, cele mici - dezavantajate. România, ca stat mijlociu, "e pe-acolo".

Crystal Clear spunea...

De când se tot pregătesc şi câtă propagandă fac! Şi câţi sunt plătiţi pentru asta !
Ceea ce mă uimeşte pe mine cel mai mult este cât aplomb, obrăznicie , tupeu ,aroganţă au toate jigodiile astea de propagandişti de pe FB, bloguri, TV-uri, jurnalişti etc, .Ăştia chiar se cred deştepti , superiori deşi n-au făcut nimic cu munca lor, n-au creat NIMIC , n-a adus ceva nou, n=-au adaugat plusvaloare. Nici măcar ideologică. Toţi sunt ZERO sau MINUS..

Riddick spunea...


Ce este grav - la nivel naţional, acestei liote nu i se contrapune ceva organizat, doar voci răzleţe.

Intelectualitatea este "lipsă la apel", de nu cumva colaboraţionistă sau de-a dreptul trădătoare.

Sunt tot mai pesimist...

Crystal Clear spunea...

Cred ca cei mai mulţi sunt idioţi utili


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Mirel Axinte ("Bleen"), 2016: "A vorbi despre o Uniune a națiunilor e absurd atâta timp cât Uniunea în sine e o reacție împotriva națiunilor. Est-europenii au văzut aderarea la UE ca o ocazie pentru afirmarea națională, după 50 de ani de bocanc rus. Sunt națiuni tinere și întârziate, nedezvoltate, care nu și-au dus copilăria național-acneică până la capăt. De națiuni nu mai poate fi vorba în UE. Națiunea e un onanism sinucigaș și păgubos. Fuse și se duse. Da, noi, esticii, suntem neterminați național dar asta e, timpul nu stă în loc pentru noi. Nu ne-am exersat suficient statalitatea și națiunea dar nu ne mai putem întoarce în secolul XIX.
Singura șansă a UE e transformarea în federaţie.
E nevoie de federație din două motive:
1) Guvernările statelor, indiferent de ce grupări s-ar afla la putere, nu pot influența sau bloca politicile federale. Indiferent ce țăcăniți ajung la putere în unele state componente, UE și politicile federale nu sunt afectate.
2) Statele membre nu pot părăsi uniunea și nu se pot juca de-a șantajul.
Cum se vor împăca etniile, națiunile, într-o astfel de construcție federativă?
Cum se vor aglutina?
Imigrația din afara Europei și migrația în interiorul Europei. Ăsta e răspunsul. Marile centre urbane nu mai au identitate națională și acest trend se va extinde. Dinamica socială și economicătransformă identitatea națională în identitate europeană."


Mirel Axinte ("Bleen"), 2017: "Orice acțiune de subminare a suveranității naționale pentru occidentalizarea României e o acțiune benefică. Obiectivul final și idealul nostru ar trebui să fie topirea statalității românești într-un stat (federal/confederal) european-occidental. De fapt, nu ar trebui să fie, chiar ăsta e."

Postări populare (nu P.P.E. !):