26 august 2014

Ceartă pe clăbuci!


Ilie Şerbănescu (la Jurnalul Naţional):

INS s-a hotărât să facă un pas în direcţia ieşirii din minciuna creşterii economice din 2013 şi în continuare din prima parte a anului 2014. Şi, de îndată, domnii Băsescu şi Ponta au găsit de exploatat reciproc un nou subiect de dispută la televizor, în contextul apropiatelor prezidenţiale, deşi nici măcar nu se cunoaşte dacă ştiu exact adevărul în problema cu pricina. Un fel de ceartă pe clăbuci! Constatând intrarea în recesiune tehnică (două trimestre consecutiv de scăderi ale PIB trimestru la trimestru), dl Băsescu n-a scăpat prilejul de a delegitima condiţiile prezentate de guvern drept propice pentru reducerea CAS, în timp ce dl Ponta a considerat că maşina economică doar şi-a coborât viteza de la 130 la 100 km/h.

O ceartă pe clăbuci, pentru că, din păcate, nici dl Băsescu, nici dl Ponta nu aduc în discuţie fondul problemei: este reală creşterea economică aflată în dispută?! Este realmente posibilă obţinerea unei creşteri economice, chiar şi încetinite, şi cu atât mai mult a uneia mai dinamice în condiţiile în care au existat şi continuă să existe incompatibilităţi flagrante cu asemenea creşteri, incompatibilităţi comunicate de aceeaşi sursă statistică: 1) prăbuşirea investiţiilor (creştere economică fără investiţii este noaptea minţii sau elixirul vieţii veşnice căutat de alchimiştii Evului Mediu!); 2) scăderea pe linie a consumului de energie electrică, gaze şi carburanţi; 3) stagnarea cererii interne care contribuie în proporţie de peste ľ la PIB; 4) existenţa în insolvenţă a peste 120.000 de firme, cu cifre de afaceri de cel puţin 15 miliarde euro. Toate aceste incompatibilităţi cu creşterea economică au existat şi în 2013 şi există şi acum. Singurul lucru care s-a schimbat este atitudinea de raportare din partea sursei statistice, care, cu trecerea timpului, şi-a dat seama că-şi bate ea însăşi cuie în talpă, întrucât orice raportare mai optimistă decât realitatea devine un handicap în viitor, eventualele realizări fiind anulate de comparaţia cu o bază anterior nerealist înălţată.

Admiţând că la nivel statistic creşterea economică nu a fost mişmăşită şi că vâlvătăile cu pricina au rezultat din realităţile din teren, domnii Băsescu şi Ponta ar trebui să fie nemărginit de trişti pentru că ar însemna că patronează o ţară în care, chiar şi dacă se obţine creştere economică, nimic de fapt nu se schimbă în starea economiei şi cu atât mai puţin în nivelul de viaţă al oamenilor. Căci – aşa cum se şi pretinde! – creşterea economică este obţinută aproape numai în zona exporturilor (cu pondere minoritară în PIB), unde acţionează în proporţie de peste 2/3 capitalul străin. Plusul de valoare adăugată realizat aici este transferat în străinătate odată cu exportul propriu-zis (cel mai probabil prin subfacturare), fără ca vreun efect din această zonă, de altfel minoritară, să răzbată în restul economiei, aceasta, ca ansamblu, nealegându-se nici cu niscai creşteri de salarii şi nici cu vreo suplimentare de locuri de muncă. Clăbuci, cum s-ar spune! Căci mai mult decât de clăbuci nu este vorba!

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: