26 august 2014

Ceartă pe clăbuci!Ilie Şerbănescu (Jurnalul Naţional):

INS s-a hotărât să facă un pas în direcţia ieşirii din minciuna creşterii economice din 2013 şi în continuare din prima parte a anului 2014. Şi, de îndată, domnii Băsescu şi Ponta au găsit de exploatat reciproc un nou subiect de dispută la televizor, în contextul apropiatelor prezidenţiale, deşi nici măcar nu se cunoaşte dacă ştiu exact adevărul în problema cu pricina. Un fel de ceartă pe clăbuci! Constatând intrarea în recesiune tehnică (două trimestre consecutiv de scăderi ale PIB trimestru la trimestru), dl Băsescu n-a scăpat prilejul de a delegitima condiţiile prezentate de guvern drept propice pentru reducerea CAS, în timp ce dl Ponta a considerat că maşina economică doar şi-a coborât viteza de la 130 la 100 km/h.

O ceartă pe clăbuci, pentru că, din păcate, nici dl Băsescu, nici dl Ponta nu aduc în discuţie fondul problemei: este reală creşterea economică aflată în dispută?! Este realmente posibilă obţinerea unei creşteri economice, chiar şi încetinite, şi cu atât mai mult a uneia mai dinamice în condiţiile în care au existat şi continuă să existe incompatibilităţi flagrante cu asemenea creşteri, incompatibilităţi comunicate de aceeaşi sursă statistică: 1) prăbuşirea investiţiilor (creştere economică fără investiţii este noaptea minţii sau elixirul vieţii veşnice căutat de alchimiştii Evului Mediu!); 2) scăderea pe linie a consumului de energie electrică, gaze şi carburanţi; 3) stagnarea cererii interne care contribuie în proporţie de peste ľ la PIB; 4) existenţa în insolvenţă a peste 120.000 de firme, cu cifre de afaceri de cel puţin 15 miliarde euro. Toate aceste incompatibilităţi cu creşterea economică au existat şi în 2013 şi există şi acum. Singurul lucru care s-a schimbat este atitudinea de raportare din partea sursei statistice, care, cu trecerea timpului, şi-a dat seama că-şi bate ea însăşi cuie în talpă, întrucât orice raportare mai optimistă decât realitatea devine un handicap în viitor, eventualele realizări fiind anulate de comparaţia cu o bază anterior nerealist înălţată.

Admiţând că la nivel statistic creşterea economică nu a fost mişmăşită şi că vâlvătăile cu pricina au rezultat din realităţile din teren, domnii Băsescu şi Ponta ar trebui să fie nemărginit de trişti pentru că ar însemna că patronează o ţară în care, chiar şi dacă se obţine creştere economică, nimic de fapt nu se schimbă în starea economiei şi cu atât mai puţin în nivelul de viaţă al oamenilor. Căci – aşa cum se şi pretinde! – creşterea economică este obţinută aproape numai în zona exporturilor (cu pondere minoritară în PIB), unde acţionează în proporţie de peste 2/3 capitalul străin. Plusul de valoare adăugată realizat aici este transferat în străinătate odată cu exportul propriu-zis (cel mai probabil prin subfacturare), fără ca vreun efect din această zonă, de altfel minoritară, să răzbată în restul economiei, aceasta, ca ansamblu, nealegându-se nici cu niscai creşteri de salarii şi nici cu vreo suplimentare de locuri de muncă. Clăbuci, cum s-ar spune! Căci mai mult decât de clăbuci nu este vorba!

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

P.S.D. Belgia, 2011: MANIFEST POLITIC PENTRU O EUROPĂ FEDERALĂ - O iniţiativă a Forumului Permanent al Societăţii Civile Europene
Forumul face apel la o idee de Uniune care este diferită de cea practicată de guvernele Statelor Membre. În special cu privire la Europa Mediteraneana şi de Est, Uniunea trebuie să mai vadă încă o dată (să revizuie) politicile de vecinătate. Trebuie sa creem noi legături cu “societatea civilă” care se „trezeşte” din ce în ce mai mult în ţările menţionate şi care speră în democratizarea instituţiilor. Deja prin 2006 Forumul sugera ca UE să co-fondeze, împreună cu ţările din jurul Mării Mediterane, Mării Negre şi Mării Caspice, o Alianţă a Celor Trei Mări, inspirată dealtfel şi din precedenta ECSC (Comunitatea Cărbunelui şi a Oţelului) şi de Procesul Helsinky. Luându-se în considerare insuficienţele Tratatului de la Lisabona, ar fi indicat să se revizuie fundamentele Uniunii, angajându-ne în dezbateri vaste în cadrul societăţii europene, în toate Statele Membre, pentru un Proces Constitutional European, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni cu privire la democraţie, nevoilor epocii în care trăim, pentru a putea face faţă crizei multiforme actuale şi rolului Uniunii Europene în lume. În acest cadru, Forumul a decis să lanseze o dezbatere asupra metodei şi o agendă, care vor sta la baza acestui proces constituţional.Forumul Permanent al Societatii Civile Europene este convins de necesitatea de a inventa, prin dezbatere democratică şi respectând persoanele şi culturile, O Nouă Formă de Federalism la nivel de continent, adaptată la diversitatea europeană şi consolidându-i unitatea.

Postări populare (nu P.P.E. !):