Pe măsură ce se apropie "inaugurarea" lui Trump, şobolănimea propagandei RO este tot mai plouată şi îşi ascunde tot mai greu ostilitatea faţă de el. Asta arată ceva foarte important: "centrul lor de comandă" nu este în zona guvernamentală SUA (acum, acolo "se întâmplă ceva").

26 august 2014

Ceartă pe clăbuci!Ilie Şerbănescu (Jurnalul Naţional):

INS s-a hotărât să facă un pas în direcţia ieşirii din minciuna creşterii economice din 2013 şi în continuare din prima parte a anului 2014. Şi, de îndată, domnii Băsescu şi Ponta au găsit de exploatat reciproc un nou subiect de dispută la televizor, în contextul apropiatelor prezidenţiale, deşi nici măcar nu se cunoaşte dacă ştiu exact adevărul în problema cu pricina. Un fel de ceartă pe clăbuci! Constatând intrarea în recesiune tehnică (două trimestre consecutiv de scăderi ale PIB trimestru la trimestru), dl Băsescu n-a scăpat prilejul de a delegitima condiţiile prezentate de guvern drept propice pentru reducerea CAS, în timp ce dl Ponta a considerat că maşina economică doar şi-a coborât viteza de la 130 la 100 km/h.

O ceartă pe clăbuci, pentru că, din păcate, nici dl Băsescu, nici dl Ponta nu aduc în discuţie fondul problemei: este reală creşterea economică aflată în dispută?! Este realmente posibilă obţinerea unei creşteri economice, chiar şi încetinite, şi cu atât mai mult a uneia mai dinamice în condiţiile în care au existat şi continuă să existe incompatibilităţi flagrante cu asemenea creşteri, incompatibilităţi comunicate de aceeaşi sursă statistică: 1) prăbuşirea investiţiilor (creştere economică fără investiţii este noaptea minţii sau elixirul vieţii veşnice căutat de alchimiştii Evului Mediu!); 2) scăderea pe linie a consumului de energie electrică, gaze şi carburanţi; 3) stagnarea cererii interne care contribuie în proporţie de peste ľ la PIB; 4) existenţa în insolvenţă a peste 120.000 de firme, cu cifre de afaceri de cel puţin 15 miliarde euro. Toate aceste incompatibilităţi cu creşterea economică au existat şi în 2013 şi există şi acum. Singurul lucru care s-a schimbat este atitudinea de raportare din partea sursei statistice, care, cu trecerea timpului, şi-a dat seama că-şi bate ea însăşi cuie în talpă, întrucât orice raportare mai optimistă decât realitatea devine un handicap în viitor, eventualele realizări fiind anulate de comparaţia cu o bază anterior nerealist înălţată.

Admiţând că la nivel statistic creşterea economică nu a fost mişmăşită şi că vâlvătăile cu pricina au rezultat din realităţile din teren, domnii Băsescu şi Ponta ar trebui să fie nemărginit de trişti pentru că ar însemna că patronează o ţară în care, chiar şi dacă se obţine creştere economică, nimic de fapt nu se schimbă în starea economiei şi cu atât mai puţin în nivelul de viaţă al oamenilor. Căci – aşa cum se şi pretinde! – creşterea economică este obţinută aproape numai în zona exporturilor (cu pondere minoritară în PIB), unde acţionează în proporţie de peste 2/3 capitalul străin. Plusul de valoare adăugată realizat aici este transferat în străinătate odată cu exportul propriu-zis (cel mai probabil prin subfacturare), fără ca vreun efect din această zonă, de altfel minoritară, să răzbată în restul economiei, aceasta, ca ansamblu, nealegându-se nici cu niscai creşteri de salarii şi nici cu vreo suplimentare de locuri de muncă. Clăbuci, cum s-ar spune! Căci mai mult decât de clăbuci nu este vorba!

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Teodor Baconschi, 2011: "România nu a ajuns târziu și din întâmplare în construcția Europei unite, ci a participat încă de la început, prin voci precum Gafencu și Ciorănescu, la gândirea acestui proiect.Totodată, îmi permit să evoc în acest ilustru sediu ideea federalismului european, concept creștin-democrat căzut în desuetudine. Consider că a reînvia astăzi ideea Statelor Unite ale Europei nu este lipsit de importanță, ba chiar de o anumită urgență. Asistăm cu toții nu doar la o criză de creștere sau la o reticenţă a lărgirii Uniunii (enlargement fatigue), ci la o adevărată criză a spiritului european. Criza actuală nu e pur economică sau financiară, ci e o criză a valorilor fondatoare, a viziunii și a identității europene. Mai mult ca oricând, trebuie să evităm riscul revenirii, pe fondul crizei, a discursurilor naționaliste, xenofobe, rasiste. Tentația închiderii în sine e mare. O Europă care se îndoiește de beneficiile euro sau ale spațiului Schengen este deja o Europă în devoluție. Tocmai fiindcă știm că alternativa la partidele populare riscă să fie partidele populiste, dorim să creăm în România o Mișcare Populară cu vocație majoritară, asemănătoare cu UMP în Franța sau PDL în Italia. Europa are nevoie să mențină în guvernele naționale partide populare capabile să răspundă întreitului imperativ al momentului: să reformeze în spiritul responsabilității, să se opună populismului crescând al stângii și al extremei drepte, și să continue construcția europeană. În fine, criza Europei nu are ca soluţie resurgența discursului naționalist și redescoperirea frontierelor, ci determinarea creștin-democraților, a tuturor guvernelor și partidelor afiliate PPE, de a continua până la capăt proiectul Statelor Unite ale Europei, oricât de extrem ar părea acest lucru."


Postări populare (nu P.P.E. !):