05 iunie 2014

Majorarea redevenţelor a făcut "fâs"


BURSA :

    * Ponta: "Ideea este să iei puţin din foarte mult"
       Guvernele conduse de Victor Ponta au creat tuturor aşteptări mari în privinţa schimbării sistemului de redevenţe petroliere, în sensul unor încasări mult mai consistente la buget şi a unui beneficiu mai mare pentru consumatorii de gaze şi produse petroliere, care vor preţuri accesibile. Acum premierul pare că ne pregăteşte pentru o evoluţie care nu este deloc aşa de spectaculoasă cum a promis.
     Prins în programul de guvernare, proiectul de majorare a redevenţelor nu este clar definit. Şeful Guvernului a declarat, ieri, că noile redevenţe nu se vor aplica actualelor acorduri de concesiune, care constituie grosul resurselor de petrol şi gaze: "Nu putem aplica o lege retroactiv. Noile valori vor fi valabile pentru viitoarele concesiuni. Ideea nu este să iei foarte mult din puţin, ci puţin din foarte mult. Ne dorim continuarea investiţiilor, avantaje pentru ţară, inclusiv pentru buget. Discut de fiecare dată cu investitorii privaţi şi îi asigur că România, şi după 1 ianuarie 2015, va avea o legislaţie, inclusiv cea referitoare la redevenţe, foarte clară, stabilă. Cu siguranţă că noua Lege a redevenţelor va asigura în primul şi în primul rând stabilitate".
     Victor Ponta a mai spus că vor fi redevenţe diferenţiate pentru gazele exploatate onshore şi offshore, dar posibil şi pentru gazele de şist: "Nu ştiu dacă modelul cu zece ani care a fost aplicat în cazul Petrom este suficient.
     Putem vorbi de stabilitate pe 15-20 de ani şi, cu siguranţă, diferenţele de investiţii şi de exploatare a diverselor resurse vor fi prevăzute în mod clar în lege. Bineînţeles, ca să exploatezi o resursă onshore faţă de offshore presupune investiţii şi cheltuieli diferite şi atunci cu siguranţă că statul român va dori să aibă redevenţe care să sprijine bugetul de stat, să sprijine investiţiile, dar care mai ales să asigure că investitorii privaţi consideră România o ţară în care au stabilitatea şi predictibilitatea de care au nevoie".
     Guvernul lucrează împreună cu experţii Băncii Mondiale la un sistem de redevenţe diferenţiat privind exploatările terestre şi cele maritime, a mai subliniat Ponta.
     * Duţu, ANRM: "Redevenţele petroliere nu vor creşte spectaculos"
     Nivelul redevenţelor percepute de stat pentru producţia de petrol şi gaze nu va creşte spectaculos în noua legislaţie în domeniu şi va fi diferenţiat în funcţie de tipul zăcământului din care sunt extrase hidrocarburile, a clarificat, ieri, preşedintele Autorităţii Naţionale a Resurselor Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu.
     Domnia sa a precizat că pentru concesiunile în derulare Ministerul Finanţelor analizează schimbarea sistemului de taxare, pentru a aduce mai multe fonduri la buget.
     Ziarul BURSA a relatat în exclusivitate, încă din iarnă, despre schimbarea sistemului de taxare. Voci din piaţă afirmă că succesul acţiunii depinde de baza de impozitare, profiturile putând fi "ascunse cu abilitate de companii". Sunt şi opinii în piaţă care afirmă că impozitul ar trebui aplicat strict pe volumele extrase şi comercializate de companii.
     Legislaţia actuală nu face diferenţa între tipurile de zăcăminte, iar nivelul redevenţelor este cuprins între 3% şi 13% din nivelul producţiei de hidrocarburi.
     Preşedintele ANRM a mai spus că autoritatea pregăteşte licitaţia pentru 36 de noi perimetre petroliere din care 8 sunt în Marea Neagră.
     Surse din piaţă afirmă că atât licitaţiile, cât şi noul sistem de redevenţe vor fi aprobate după alegerile prezidenţiale. 

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: