05 iunie 2014

Majorarea redevenţelor a făcut "fâs"


BURSA :

    * Ponta: "Ideea este să iei puţin din foarte mult"
       Guvernele conduse de Victor Ponta au creat tuturor aşteptări mari în privinţa schimbării sistemului de redevenţe petroliere, în sensul unor încasări mult mai consistente la buget şi a unui beneficiu mai mare pentru consumatorii de gaze şi produse petroliere, care vor preţuri accesibile. Acum premierul pare că ne pregăteşte pentru o evoluţie care nu este deloc aşa de spectaculoasă cum a promis.
     Prins în programul de guvernare, proiectul de majorare a redevenţelor nu este clar definit. Şeful Guvernului a declarat, ieri, că noile redevenţe nu se vor aplica actualelor acorduri de concesiune, care constituie grosul resurselor de petrol şi gaze: "Nu putem aplica o lege retroactiv. Noile valori vor fi valabile pentru viitoarele concesiuni. Ideea nu este să iei foarte mult din puţin, ci puţin din foarte mult. Ne dorim continuarea investiţiilor, avantaje pentru ţară, inclusiv pentru buget. Discut de fiecare dată cu investitorii privaţi şi îi asigur că România, şi după 1 ianuarie 2015, va avea o legislaţie, inclusiv cea referitoare la redevenţe, foarte clară, stabilă. Cu siguranţă că noua Lege a redevenţelor va asigura în primul şi în primul rând stabilitate".
     Victor Ponta a mai spus că vor fi redevenţe diferenţiate pentru gazele exploatate onshore şi offshore, dar posibil şi pentru gazele de şist: "Nu ştiu dacă modelul cu zece ani care a fost aplicat în cazul Petrom este suficient.
     Putem vorbi de stabilitate pe 15-20 de ani şi, cu siguranţă, diferenţele de investiţii şi de exploatare a diverselor resurse vor fi prevăzute în mod clar în lege. Bineînţeles, ca să exploatezi o resursă onshore faţă de offshore presupune investiţii şi cheltuieli diferite şi atunci cu siguranţă că statul român va dori să aibă redevenţe care să sprijine bugetul de stat, să sprijine investiţiile, dar care mai ales să asigure că investitorii privaţi consideră România o ţară în care au stabilitatea şi predictibilitatea de care au nevoie".
     Guvernul lucrează împreună cu experţii Băncii Mondiale la un sistem de redevenţe diferenţiat privind exploatările terestre şi cele maritime, a mai subliniat Ponta.
     * Duţu, ANRM: "Redevenţele petroliere nu vor creşte spectaculos"
     Nivelul redevenţelor percepute de stat pentru producţia de petrol şi gaze nu va creşte spectaculos în noua legislaţie în domeniu şi va fi diferenţiat în funcţie de tipul zăcământului din care sunt extrase hidrocarburile, a clarificat, ieri, preşedintele Autorităţii Naţionale a Resurselor Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu.
     Domnia sa a precizat că pentru concesiunile în derulare Ministerul Finanţelor analizează schimbarea sistemului de taxare, pentru a aduce mai multe fonduri la buget.
     Ziarul BURSA a relatat în exclusivitate, încă din iarnă, despre schimbarea sistemului de taxare. Voci din piaţă afirmă că succesul acţiunii depinde de baza de impozitare, profiturile putând fi "ascunse cu abilitate de companii". Sunt şi opinii în piaţă care afirmă că impozitul ar trebui aplicat strict pe volumele extrase şi comercializate de companii.
     Legislaţia actuală nu face diferenţa între tipurile de zăcăminte, iar nivelul redevenţelor este cuprins între 3% şi 13% din nivelul producţiei de hidrocarburi.
     Preşedintele ANRM a mai spus că autoritatea pregăteşte licitaţia pentru 36 de noi perimetre petroliere din care 8 sunt în Marea Neagră.
     Surse din piaţă afirmă că atât licitaţiile, cât şi noul sistem de redevenţe vor fi aprobate după alegerile prezidenţiale. 

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: