27 mai 2014

România, vacă de muls


Ne numără unii barilii de petrol şi metrii cubi de gaz, pe care vor să-i scoată la export cu complicitatea clasei politice, transformată în platformă de implementare a diktatelor externe. Exploatarea zăcămintelor nu după necesarul intern, ci în regim de secătuire, cu viitoare redevenţe "crescute" până spre jumătatea mediei celor din Africa (acum sunt la sfert). 

S-au trezit că au nişte probleme cu Rusia, şi ne-au găsit pe noi ca vacă de muls.

După recenta sa vizită în România, George Friedman (directorul Stratfor) publică articolul "Borderlands: First Moves in Romania", unde României i se recunoaşte, pe lângă statutul de bază avansată de atac la Rusia (precum Polonia), şi cel de "butelie de gaz cu autoservire":
There is no simple energy alternative to Russia, but one can be cobbled together from several sources, if not to replace Russian energy then to mitigate its power. Romania has energy and other resources to contribute to this, and the public statement issued by the United States and Romania included a commitment by Romania to focus on energy production as a critical element of the partnership. This is not as easy as it sounds. Romania has a reputation abroad for enormous complexity and unreliability in its permitting process.
Cum ar veni, "România trebuie să exporte gaze, dar să păcălim cumva populaţia că asta ar fi şi în interesul ei".

"Trăiască neo-SovRom-urile !"

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: