10 aprilie 2014

"Apusul epocii baronilor în România"

 
Schimbarea bazei de putere a partidelor, ruperea sa de nucleele locale. Oligarhizarea de obedienţă externă, ambalată ca "luptă anticorupţie".

Simultan, se duce o propagandă subliminală contra noţiunii de judeţ:

"Scoaterea județului din conștiința colectivă și înlocuirea lui cu regiunea, nu numai că va readuce România mai aproape de un proiect de care conștiința colectivă este străină - "România, stat federal" (federația presupune regiuni cu diferențe culturale si chiar etnice majore), dar va anihila unul dintre puținele repere administrative din conștiința statului la nivelul publicului."
pesurse.ro :

După 2000 în folclorul politic românesc a apărut un nou termen care a prins repede la publicul din țara noastră și anume acela de „baron”. Baronul era cunoscut în perioada 2000-2004 drept liderul social-democrat dintr-un județ, care tăia și spânzura după bunul său plac.

Epoca Năstase din istoria politică a României a născut unele personaje precum Gheorghe Mischie, Șerban Mihăilescu, Ion Vasile, Marian Oprișan, Gheorghe Nichita sau Dumitru Buzatu, care de-a lungul timpului au acumulat la nivel local putere deplină, de care nimeni nu se putea atinge. Baroniada a început în România și cu girul guvernanților din acea perioadă, care nu au intervenit la nivel local pentru a pune capăt exceselor de putere ale reprezentanților.
 
Acest fenomen a continuat și după ce PSD a pierdut alegerile din 2004. Foștii baroni locali PSD au fost înlocuiți de unii noi, ai Alianței DA (PNL – PD). Deși unii au rămas în continuare în funcții, baronii social-democrați erau depășiți numeric de cei de la PD și PNL. În acest nou val de baroni locali au apărut nume precum Florin Popescu, Gheorghe Ștefan, Gheorghe Flutur, Victor Mocanu sau Liviu Dragnea.

Însă, odată cu venirea la putere a defunctei Alianțe DA, procurorii au început să scoată la suprafață adevărul din spatele celor care au condus fără opreliști județele patriei. Ușor, dar sigur, aproape fiecare baron pesedist a început să dea cu subsemnatul la DNA. De la Mischie, până la Constantin Nicolescu, baronii PSD au făcut potecă la DNA. Alături de ei a fost pus sub acuzare și fostul premier Năstase, cel care a ajuns în cele din urmă după gratii.

Alegerile din 2009 au fost un moment de răscruce în istoria baronilor din România. De la acel fatidic 2009, procurorii și instituțiile statului au dat iama în baronii locali. Dacă până în acel moment instanțele de judecată s-au ocupat cu predilecție de liderii politici de la centru, după decembrie 2009 aceștia și-au extins cercetările în teritoriu.

Așa au apărut dosare peste dosare, audieri la DNA, contracte încheiate în mod suspect, rețele de interese la nivel județean. Astăzi, liderii locali nu mai sunt de capul lor în județe, iar legăturile pe care le au între ei, înțelegerile pe care le-au făcut, nu îi mai ajută cu nimic. Problema este că nici de la centru nu se implică nimeni. Sub spectrul raportului MCV, nimeni nu își poate permite să atace sau să intervină pentru a opri o anchetă.

Dacă până de curând auzeam despre tot felul de intervenții ale unuia sau altuia la persoane cu funcții înalte, acum lucrurile nu mai stau așa. Acțiunile procurorilor și destructurarea rețelelor politice și de afaceri de la nivel local au scăzut considerabil puterea și influența baronilor la centru.

Faptul că baronii locali încep să nu mai aibă un cuvânt de spus la centru s-a văzut cel mai bine în ultimele luni. Atât Victor Ponta, cât și liderii opoziției de la centru au luat decizii mai degrabă unilaterale sau în forurile centrale, decât prin consultarea baronilor. Cel mai bun exemplu este cel al premierului Victor Ponta care i-a sfidat pur și simplu pe baronii PSD la alcătuirea Guvernului. Numirile făcute de Ponta au fost ale sale și nu are liderilor locali. Acest lucru a stârnit nemulțumirea celor din teritoriu, însă pe Ponta nu prea l-a interesat foarte mult acest lucru.

De asemenea, Ponta i-a mai sfidat o dată pe baronii locali. Lideri PSD din teritoriu s-au întâlnit în Poiana Braşov cu preşedintele executiv al partidului, Liviu Dragnea, în vederea pregătirii campaniei electorale, pe fondul tensiunilor create în partid de anchetele procurorilor care îi vizează pe unii dintre ei. Contrar așteptărilor, Ponta a lipsit de la întâlnire, fiind prezent doar Dragnea. Întâlnirea din Poiana Brașov ar fi fost momentul oportun pentru grupul baronilor PSD să îl tragă de urechi pe Ponta, însă au fost ignorați de președintele PSD.

În acest moment observăm în PSD un lucru ciudat, la care nu se aștepta nimeni în perioada lui Mircea Geoană, spre exemplu. Ponta nu ascultă de baroni, le ia din putere la nivel central. Pe de altă parte, premierul practică un joc destul de cinic la adresa baronilor locali. Victor Ponta este conștient de faptul că toate acțiunile DNA vin și în ajutorul său pentru a avea puterea totală în partid. Însă, pentru electoratul PSD și membrii din teritoriu Victor Ponta folosește în spațiul public un mesaj prin care încearcă să pară că nu se dezice de baroni.

Același lucru îl întâlnim și la PNL. Ieșirea de la guvernare a liberalilor nu a avut loc în urma unei consultări cu baronii galbeni din teritoriu. Crin Antonescu împreună cu un grup de aliați care conduc partidul au decis viitorul partidului, iar baronii liberali au rămas cu ochii în soare. De aici și nemulțumirile apărute în interiorul partidului.

Cazul PMP este probabil cel mai bun exemplu de partid în care baronii nu au niciun cuvânt de spus. Întreaga putere se află în mâinile lui Traian Băsescu și a apropiaților săi, iar principalul rezervor de putere este Elena Udrea. Fostul baron de Dâmbovița, Florin Popescu, sau Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti, au venit în Mișcarea Populară, însă vocea lor se face cu greu auzită.

Anchetele din ultima perioadă în care au fost implicați Adrian Duicu, Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre sau Constantin Nicolescu, arată că România trece într-o nouă etapă a tranziției sale la un sistem democratic. Vedem cu ochii liberi cum epoca baronilor locali începe să apună.

8 comentarii :

Riddick spunea...

... iar Ponta e complice, anti-PSD.
-------------------

Cine câştigă de pe urma decimării baronilor locali

Şi la alegerile prezidenţiale lucrurile sunt cam clare: vom avea o finală PSD-PNL. Oricât s-ar strădui „sondorii” să ne convingă de ascensiuni miraculoase a unor candidaţi din zona portocalie, aceştia nu au nicio şansă. Deci, nu alegerile sunt miza cea mare pentru care apar cu frenezie dosare. De ce spun că principala miză o reprezintă compromiterea guvernării?. Simplu. Marea Bătălie se va da în 2016. Pentru asta se scot dosarele acum.

http://www.cotidianul.ro/cine-castiga-de-pe-urma-decimarii-baronilor-locali-235662/

Riddick spunea...

La Cotidianul chestiunea e tratată destul de facil ("Băsescu vs PSD"), se ignoră conexiunile externe, şi mai ales "directivele".

Riddick spunea...

Personal nu îl văd doar pe Traian Băsescu în postura de beneficiar al „decimării baronilor”. Cred că şi lui Victor Ponta îi convin – evident, în pulblic el demonstrează contrariul – scoaterea din joc a unod baroni locali. Priviţi cu atenţie cine sunt pe lista neagră: Mazăre, Constantinescu, Cosma, Duicu, Oprişan, Nicolescu, Prioteasa, Bunea-Stancu şi chiar Dragnea. Şi nici Nechita nu se simte prea bine. Este vreunul dintre aceştia „omul lui Ponta”? NU. Mazăre – pentru care bătălia pentru port este vitală – a şi declarat public că nu reprezintă o prioritate campania pentru europarlamentare. Pe lângă faptul că nu sunt „oamenii lui Ponta”, cei în cauză sunt foarte puternici şi îi pot dicta (sau refuza) şefului lor ce şi cum să facă. Şi să-l demită la o adică din fruntea PSD. Blocarea – de către justiţie – a celor mai sus numiţi chiar îl avantajează pe Ponta. Pentru premier, este mai important să-şi planteze „oamenii lui” în zonele importante, adică un Sebastian Ghiţă, un Şova, un Bănicioiu ş.a. Numai că aceştia nu au capacitatea organizatorică a baronilor decimaţi. Dar poate, pe termen scurt, pentru Ponta nu contează acest lucru. Îmi este greu să cred însă că Ponta ar avea o contribuţie (a se înţelege, împingerea de la spate a procurorilor) la deschiderea dosarelor penale. Aici rolul principal îi revine lui Traian Băsescu. Şi cât timp va avea „oamenii lui” în sistemul judiciar, nu va avea un rol secundar.

Riddick spunea...

Încă ceva: sub masca "cerinţelor Europene", Dragnea iniţiase o lege care ÎNTĂREA judeţele, şi a fost - deocamdată - blocat. Încă nu mi-e clar dacă Dragnea doar a mimat pentru nucleele locale ("am încercat, uite că nu se poate") sau a jucat real. Fiind planul real (transpartinic & transnaţional) DESFIINŢAREA judeţelor, ar fi fost o dificultate în plus luarea de atribuţii şi de mijloace de la judeţe la scurt timp după ce le-ar fi primit.

Anonim spunea...

Cunosc un psd-ist care, in perioada 2000-2004 a facut pirnaie(scuze).
In timpul cercetarii la procuratura, aia de-l anchetau ii spuneau zilnic: '' Ni-l dai pe ''X''(X era un ministru al lui Nastase si un stilp, fost si actual al PSD) sau te bagam la racoare''.
Omul nostru nu l-a ''dat'' pe X si a stat 3 ani, nevinovat, la racoare.
Apoi a mai transpirat ca Nastase ii voia capul lui X, adica propriului lui ministru( e adevarat, din ''tabara'' Iliescu).
Deci Nastase punea in scena chestii de astea, ordinare, precum originea lui, iar Ponta e procuror si ''delfinul tartasesteanului.
Asa ca, la PSD, se poarta eliminarea folosind ''justitia''!!!
Din aceeasi scoala de gindire face parte si Basescu !!!
De aceea eu cred ca , cel mai probabi, este o vendetta ordinara si nu incercarea, subtila, de a ne scoate din constiinta notiunea de judet !!!

Riddick spunea...

Nu se irosesc atâtea mijloace doar pentru o vendetta, "să arăt că eu sunt mai şmecher"...

Anonim spunea...

Mie imi place circul. Mai ales cel cu GLADIATORI. http://www.youtube.com/watch?v=0A-b2pu72so Oare de asta ne pune sa ne omoram CAINI indiferent de cupoarea POLITICA a blanei. MASONERIEI ii sta in git LUPU DACIC. De aceea ataca credinta acestui neam. TREZITI-VA

Riddick spunea...

M-am mai documentat cu câinii. Cei de pe stradă transmit multe boli. Le iei pe pantof, nu neapărat dacă "calci în". Poate fi şi de la "unul" uscat, vântul răspândeşte ouale şi chiştii paraziţilor.

Da, trebuie o trezire.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: