02 martie 2014

Pepelioşka către Ivan

De la Petru cel Mare, Rusia a avut ambiții europene. Uniunea Europeană ar trebui să arate clar că aceste ambiții sunt realiste și că, potențial, adevăratele limite ale Uniunii Europene ar putea fi pe coasta rusească a Pacificului. 

Fundaţia CES (Center for European Studies) a Partidului Popular European (PPE), scoate o nouă "perlă" (după cea cu "bomba atomică a UE") - invitarea Rusiei în UE, o chestie despre care se discută deschis "în anumite cercuri". Şi sub mai multe forme, inclusiv cea "imperială" (Dughin). 

Din articolul CES, "Către Rusia cu curaj" (To Russia with Courage): 

[...] În 2008, Consiliul European a înființat un grup de reflecție care să se gândească la viitorul Europei. Una din întrebările la care trebuia să răspundă a fost până unde ar trebui să ajungă granițele Uniunii Europene. Grupul, condus de fostul prim-ministru spaniol Felipe Gonzalez, a concluzionat că "UE trebuie să rămână deschisă pentru potențiali noi membri din Europa, evaluând fiecare candidatură pe baza meritelor proprii și cu respectarea criteriilor de aderare". Conformitatea cu criteriile de aderare, s-a afirmat, au fost "de fapt, adevăratele limite ale Europei".

Evenimentele recente din Ucraina sunt o reamintire a faptului că proiectul european nu este finalizat. Experiența istorică din occidentul european și paralelele cu estul european sunt o provocare pentru europenii introvertiţi, de a se gândi la ceea ce este de neconceput.

Rusia ar trebui să fie încurajată să respecte criteriile de aderare la UE, cu principiile democrației, economiei de piață și drepturilor omului pe care este construită Uniunea Europeană. De la Petru cel Mare, Rusia a avut ambiții europene. Uniunea Europeană ar trebui să arate clar că aceste ambiții sunt realiste și că, potențial, adevăratele limite ale Uniunii Europene ar putea fi pe coasta rusească a Pacificului. Nu mâine. O altă fostă superputere, Marea Britanie, a devenit membru al Uniunii Europene la o jumătate de secol după ce a pierdut statutul de superputere.

Europa trebuie să facă imediat orice-ar fi nevoie pentru a opri violența în Ucraina. Pe termen lung, cu toate acestea, chestiunea nu este dacă Ucraina ar trebui să fie în sfera rusă sau europeană de influență. Chestiunea este care sunt perspectivele europene ale Rusiei, și ale tuturor țărilor de la frontierele sale vestice.

2 comentarii :

Riddick spunea...

http://curezone.com/upload/Members/ChazTheMeatHe/Books/Golitsyn_The_Perestroika_Deception_The_World_s_Slide_Towards_the_Secon.pdf

Riddick spunea...

Comunicatul către țară al CFSN (22 decembrie 1989) vorbește despre România integrându-se în "Europa unită", văzută sub forma Casei Comune Europene (concept lansat de Gorbaciov): "9. Întreaga politică externă a țării să servească promovării bunei vecinătăți, prieteniei și păcii în lume, integrîndu-se în procesul de construire a unei Europe unite, casa comună a tuturor popoarelor continentului. Vom respecta angajamentele internaționale ale Romaniei și, în primul rînd, cele privitoare la Tratatul de la Varșovia."

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/comunicatul-ara-al-consiliului-fsn-22-decembrie-1989

The Federalist (1990): Reflections on the European Common Home

http://www.thefederalist.eu/site/index.php?option=com_content&view=article&id=3&lang=en


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: