10 martie 2014

Băsescu nu mai are flotă
Nu vorbim despre flota din dosar, ci despre aceea politică, pe care marinarul miza ca să-şi poată continua călătoria pe învolburatele ape ale politicii româneşti. Să recapitulăm de ce forţe „navale” dispunea Traian Băsescu în urmă cu nu foarte mult timp.

Mai întâi, avea nava amiral, adică PDL, cu a ascensiune fulminantă, cu sprijin necondiţionat din partea americanilor şi Angelei Merkel. La aceasta se adăugau două bărci de salvare, respectiv UDMR şi UNPR şi câteva lotci, fie gata construite - PNŢCD şi PER - fie în curs de construire, adică Forţa Civică, Noua Republică şi PP-DD. Din păcate pentru el, defectarea navei amiral- exclusiv din cauza lui şi a câtorva acoliţi ai săi - a dus la pierderea tuturor celorlalte ambarcaţiuni.

Mai întâi, UNPR-ul lui Oprea l-a abandonat, provocând imposibilitatea folosirii bărcii de salvare principale, UDMR. Apoi, PP-DD, partid pe care l-a lăsat să apară fulminant, ca un dirijabil propulsat de aerul cald din tigăile sfârâinde ale gospodinelor oteviste, nu s-a mai dezintegrat în folosul lui, cum era programat, ci în folosul celor aflaţi la putere. Mişcarea Populară s-a născut moartă, după cum era şi firesc, pentru că, în loc să se nască prin schimbarea denumirii PDL, în urma absorbţiei bărcilor, bărcuţelor şi lotcilor, a fost născocită la repezeală, în laborator, cu jalnica materie genitală rămasă.

Chiar şi aşa, geniul malefic al lui Băsescu tot mai avea variante de salvare, condiţionat de ruperea USL şi manipularea ambelor părţi. USL s-a rupt şi părea că totul merge bine. Lovitura care i-a pus capac, cred eu, a fost mişcarea făcută de Tăriceanu. Chiar dacă ar fi proştii proştilor, ceea ce nu cred că este cazul, liberalii trebuie să priceapă că sunt obligaţi să facă pe dracul în patru să devină de urgenţă - după europarlamentare - artizanii unei drepte puternice. Însă, sub nicio formă alături de Băsescu, ci împreună cu PDL, partid devenit frecventabil după ce a rupt-o cu Băsescu. Iar bărcuţele şi lotcile vor veni de bună voie, pentru că altă variantă nu vor avea. Inclusiv, aşa cum am mai spus, viitoarea barcă a lui Călin Popescu Tăriceanu. Care, nu am nici cea mai mică umbră de îndoială, se va construi în viitorul apropiat.

„La Băsescu nu se mai pune problema revenirii la putere, ci a salvării pielii”

2 comentarii :

Riddick spunea...

Autorul (Simion Todoca de la Arad Online) are orientare de stânga, clar, da-l mai (re-)public pentru stilul scrierii.

Noua Republică a pornit iniţial "popular-băsist", va trebui să-şi demonstreze conservatorismul pe care îl afirmă.

Cât despre PDL, PSD, USD, PnL, "Partidul Băsesc" şi altele asemenea, nu vor ezita să se coalizeze contra intereselor naţionale ale României. Au mai demonstrat asta.

Riddick spunea...

Cu PP-DD nu m-am lămurit până în prezent, îmi voi da seama ce are de gând după ce voi vedea la ce curent politic european se va alinia, după europarlamentare ori înainte (oficial, tăcere totală pe acest subiect !). Eu îl văd mai degrabă pe profilul populist-eurosceptic (EFD), dar au apărut zvonuri de afiliere la ALDE (liberali) sau la PPE (populari), ceea ce l-ar indica drept partid de sistem. Om vedea...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Mirel Axinte ("Bleen"), 2016: "A vorbi despre o Uniune a națiunilor e absurd atâta timp cât Uniunea în sine e o reacție împotriva națiunilor. Est-europenii au văzut aderarea la UE ca o ocazie pentru afirmarea națională, după 50 de ani de bocanc rus. Sunt națiuni tinere și întârziate, nedezvoltate, care nu și-au dus copilăria național-acneică până la capăt. De națiuni nu mai poate fi vorba în UE. Națiunea e un onanism sinucigaș și păgubos. Fuse și se duse. Da, noi, esticii, suntem neterminați național dar asta e, timpul nu stă în loc pentru noi. Nu ne-am exersat suficient statalitatea și națiunea dar nu ne mai putem întoarce în secolul XIX.
Singura șansă a UE e transformarea în federaţie.
E nevoie de federație din două motive:
1) Guvernările statelor, indiferent de ce grupări s-ar afla la putere, nu pot influența sau bloca politicile federale. Indiferent ce țăcăniți ajung la putere în unele state componente, UE și politicile federale nu sunt afectate.
2) Statele membre nu pot părăsi uniunea și nu se pot juca de-a șantajul.
Cum se vor împăca etniile, națiunile, într-o astfel de construcție federativă?
Cum se vor aglutina?
Imigrația din afara Europei și migrația în interiorul Europei. Ăsta e răspunsul. Marile centre urbane nu mai au identitate națională și acest trend se va extinde. Dinamica socială și economicătransformă identitatea națională în identitate europeană."


Mirel Axinte ("Bleen"), 2017: "Orice acțiune de subminare a suveranității naționale pentru occidentalizarea României e o acțiune benefică. Obiectivul final și idealul nostru ar trebui să fie topirea statalității românești într-un stat (federal/confederal) european-occidental. De fapt, nu ar trebui să fie, chiar ăsta e."

Postări populare (nu P.P.E. !):