17 ianuarie 2014

Oligarhia nu ia în seamă referendumurile (care nu-i convin)


După cum se ştie, tratatul constituţional european (aşa-zisa "Constituţie Europeană") a fost respins, la referendumurile din 2005 din Franţa şi Olanda votul majoritar a fost negativ.

În 2007 liderii statelor membre ale UE s-au reunit la Berlin, unde au semnat Declaraţia de la Berlin, prin care se angajau să reia procesul adoptării unui cadru constituţional al UE ("De aceea, astăzi, la 50 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, suntem uniţi în scopul nostru de a aşeza UE pe noi baze comune înainte de alegerile parlamentare europene din 2009"). A urmat Tratatul de la Lisabona, adoptat în cele mai multe state UE fără referendumuri, în Irlanda referendumul fiind reluat, ca să se voteze "cum trebuie" (adică "pentru"). Bineînţeles, politicienii din România n-au catadicsit să organizeze un referendum, iar ratificarea s-a făcut aproape în unanimitate. Regia a fost ca să apară doar un vot NU - Lavinia Şandru de la PIN, ex-PD(L), şi o abţinere, cineva de la PC (cu 100% de DA apăream drept ţară de handicapaţi). Ratificarea a avut loc în februarie 2008, la mai puţin de un an de la "războiul" primei suspendări a lui Băsescu, din mai 2007. În decembrie 2007 Băsescu şi Tăriceanu au mers împreună la Bruxelles pentru semnarea tratatului în numele României. Aşadar, acord deplin pe "temele impuse", ceea ce mă aştept să se repete şi cu revizuirea Constituţiei, şi cu regionalizarea, în ciuda mascaradei mediatice care deocamdată ne ţine ocupaţi.
Guvernul Tăriceanu (I), 2005: "Rezultatul referendumului din Franţa asupra Constituţiei Europene exprimă opţiunea suverană a poporului francez. Construcţia europeană se află astăzi în faţa unei încercări, dar Guvernul României este încrezător că ea va fi trecută cu succes. Este important că votul francez nu constituie un "Nu" declarat Europei, ci mai degrabă expresia unei insuficiente comunicări cu cetăţenii asupra unui proiect atât de complex cum este tratatul constituţional, precum şi rezultatul unor dificultăţi politice interne. România îşi reiterează pe această cale susţinerea pentru ratificarea Constituţiei Europene".

Băsescu, 2007 (după semnarea Declaraţiei de la Berlin): "Alegerile din mai 2009 trebuie sa se desfasoare sub noua constitutie", a conchis Basescu. Seful statului sustine ca declaratia semnata la Berlin este "cel mai important document la care Romania a lucrat alaturi de celelalte 27 de state ale UE". "Este primul document care pleaca de la premisa ca stapinul Europei nu sint statele, ci cetatenii lor", a subliniat Basescu, adaugind ca aceasta prevedere este foarte apropiata de spiritul Constitutiei Romaniei. Mai mult, seful statului sustine ca toate temele majore de politica externa ale Romaniei se regasesc in continutul Declaratiei de la Berlin.

Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional, odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona."

2 comentarii :

Riddick spunea...

Deci, la votarea aderării la UE în parlamentul României s-a votat implicit şi pentru "Constituţia Europeană":

Textul Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana

[...] Tratatul de aderare propriu-zis (care cuprinde sase articole) consacrã aderarea României si a Bulgariei la Uniunea Europeanã, precum si faptul cã prin aderare cele douã state devin parte la Tratatul de instituire a Constitutiei pentru Europa, în conditiile reglementate prin Protocolul anexat la acest Tratat. Tratatul contine o clauzã privind intrarea în vigoare alternativã a Actului de aderare si a Protocolului de aderare.

http://www.mdrl.ro/_documente/arhiva_mie/ro/relatiile_ro_ue/tratat.htm

Riddick spunea...

Ianuarie 2007 (deci, "ante - Declaraţia de la Berlin"):

Basescu sustine ratificarea Tratatului Constitutional UE

"Ratificarea Tratatului Constitutional va intari Uniunea Europeana si ii va conferi valente politice mai pregnante, transformand-o intr-o voce de care trebuie sa se tina cont pe plan mondial" a declarat presedintele Romaniei, Traian Basescu, potrivit unui comunicat de presa. El a exprimat "intreg suportul tarii noastre pentru finalizarea procesului de ratificare a Tratatului Constitutional, intr-o formula acceptata de toate statele membre, pana in anul 2009". In repetate randuri, autoritatile de la Bucuresti au afirmat ca politica externa a Romaniei in cadrul UE are printre prioritati adoptarea Constitutiei europene si necesitatea unui astfel de tratat care sa stabileasca un cadru de functionare a Uniunii cu 27 de membri. Romania este, de altfel, una dintre tarile care au ratificat Tratatul constitutional, odata cu semnarea tratatului de aderare la UE. Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a declarat si el, in repetate randuri, ca sustine Tratatul constitutional si ca va sprijini autoritatile europene si presedintia germana in relansarea discutiilor pe aceasta tema. Recent, cancelarul german, Angela Merkel, a intreprins o vizita la Praga, cu scopul de a convinge Cehia si Polonia sa renunte la opozitia fata de constitutia europeana. Impulsionarea procesului de ratificare a tratatului constitutional european este una dintre prioritatile anuntate ale presedintiei germane a Consiliului European. "Intrarea noastra in UE a coincis in mod fericit cu o presedintie extrem de puternica, presedintia germana", a spus Traian Basescu in cadrul receptiei de inceput de an a Camerei de Comert si Industrie romano-germana, subliniind ca Romania va sustine prioritatile acesteia. Pozitia presedintelui Basescu este impartasita si de europarlamentarii romani. Astfel, Marian Jean Marinescu, primul roman care a luat cuvantul in legislativul de la Strasbourg cu ocazia prezentarii de catre cancelarul german a obiectivelor presedintiei germane a UE, a reiterat sprijinul pe care il acorda Romania Constitutiei europene. Presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, si-a declarat convingerea ca, in absenta unei Constitutii europene, nu va mai putea avea loc nici o noua extindere a forului comunitar.
„Nu putem amplifica Uniunea, pana cand acest edificiu nu se va darama" solicitand „celor care doresc extinderea UE sa-si faca mai intai datoria pentru a se putea atinge rezultatele necesare". Romania a declarat in numeroase randuri ca isi doreste inca un val de extindere care sa cuprinda si Republica Moldova.

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-01-29/basescu-sustine-ratificarea-tratatului-constitutional-ue.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: