19 noiembrie 2013

Ilie Şerbănescu: "Transferul activelor de la stat la privat s-a făcut pe baze ilegale"


Ziarul Financiar:

Ilie Şerbănescu, analist financiar: Sectorul privat mai are nevoie de încă 10-20 de ani pentru a deveni eficient

Sistemul privat românesc mai are nevoie de încă 10-20 de ani pentru a deveni performant şi eficient, consideră analistul financiar Ilie Şerbănescu, invitat la evenimentul “15 ani de la lansarea Ziarului Financiar: România 1998, 2013, 2028”.

“Faptul că s-a transferul activelor de la stat la privat s-a făcut pe baze ilegale are altă semnificaţie pentru viitor. Sistemul privat din România nu are cum să fie performant şi eficient. Îi mai trebuie 10-20 de ani ca să devină aşa”, a declarat Ilie Şerbănescu.

Alte declaraţii făcute de Ilie Şerbănescu:

“În aceşti 15 ani s-a întâmplat un transfer uriaş de la stat, acum cam totul e la privat. Că acceptăm sau nu, că e bine sau nu, asta e situaţia. Vreau să atrag atenţia că din acest transfer uriaş, 80% au fost cu mijloace ilegale. 20% au fost privatizări. Grosul a fost prin suprafacturare când statul a fost achizitor şi subfacturare când statul a fost vânzător. Restul a fost evaziune fiscală”.

“Acum ne aflăm cam cu totul la privat şi mai nimic la stat. Ce se întâmplă în această situaţie? De ce nu ne e mai bine, dacă statul nu mai e administrator?

“Nu ne e mai bine pentru că România tot subdezvoltată a rămas şi tot codaşa Europei. Oricât ne-am dezvolta, tot la coadă suntem. Tot bătaia de joc a Europei. Asta să fie foarte clar. De ce? Dacă am făcut această mutare”.

“Faptul că s-a făcut pe baze ilegale are altă semnificaţie pentru viitor. Sistemul privat din România nu are cum să fie performant şi eficient. Îi mai trebuie 10-20 de ani ca să devină aşa”.

“Nefericirea e că şi capitalul străin s-a stricat aici, a învăţat tot să ceară de la stat”.

“Acum, administratorul trebuie să trăiască într-un stat fără stat. Eu ştiu că cei care s-au dezvoltat au făcut-o cu mâna statului. Statul acum nu mai are resurse şi pârghii”.

“România a devenit în aceşti 15 ani o colonie, dintr-o economie subdezvoltată şi extrem de ineficientă, o colonie a unui stăpân colectiv, nu unic. Stăpânul unic s-ar fi comportat cum se comportă faţă de o proprietate a lui. Aşa, fiecare taie din bucata asta cât poate, şi nimeni nu dă peste mână celorlalţi. E de luat de la stat. Asta e important pentru viitor”.

“Aş spune că în acest viitor colonialismul va fi piesa centrală. Întotdeauna când e criză şi în post-criză cei puternici se reped la cei slabi. La noi vor fi mai mulţi care se vor îndrepta asupra prăzii. Mi se pare că ce se întâmplă cu Schengen e cel mai bun exemplu şi cel mai bun semnal. Nu facem parte din lumea lor. Urmează să se stabilească din ce lume facem parte. Putem deveni colonia cuiva, putem deveni o zonă tampon. Numai că nu participăm cu nimic la această chestiune, vom prelua consecinţele”.

“Dacă s-a pus problema cum ne dezvoltăm, spun că important e să aflăm cine să mai dezvolte România? Capitalul străin ne-a adus în situaţia asta”.

6 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Vom ajunge ca R Moldova...Un pământ aridde unde fuge populaţia. Rămân doar mafioţii care exportă gaze, petrol, minereuri, energie...
Peisaj marţian......

Anonim spunea...

"Transferul activelor de la stat la privat s-a făcut pe baze ilegale"
De accord maestre, dar cind erai mare revolutionary si anticommunist, inainte de a redeveni comunist(ceea ce nu e rau dar, e tirziu), nu stiai ca TRECEREA DE LA PROPRIETATEA SOCIALISTA ASUPRA MIJLOACELOR DE PRODUCTIE, LA PROPRIETATEA CAPITALISTA, STRICT NECESARA PENTRU INLOCUIREA RELATIILOR SOCIALISTE DE MUNCA SI REPARTITIE, CU CELE CAPITALISTE, NU SE PUTEA FACE DECIT , PREPONDERENT, PE CALE NATURALA ???
Adica, furt, jaf, impropietarire arbitrara etc. deci PRIN METODE SI IN FORME ILEGALE.
Nici nu ne spuneti ce legi au fost incalcate; cele socialiste, care duceau, pina acum, pe toti devalizatorii Romaniei in fata plutonului de executie, sau cele actuale, capitaliste, care , in frunte cu Constitutia, GARANTEAZA PROPRIETATEA(asta, construita illegal) !
Oricum, demersul dvs. este interesant ca ''exercitiu jurnalistic'' insa complet inutil in practica, in afara de situatia ca vreti sa mai adaugati un grad la temperature sociala, ceea nu este de neglijat.

Riddick spunea...

Crystal Clear:

Cam ăsta e planul, de-aia bat ăştia toba cu Schengen, să mai scape de 1-2 milioane de oameni activi, care le-ar sta în coastă aici.

Maistre...

Atunci şi Viktor Orban (premierul ungar actual) e tot "comunist", de răscumpără active din energie (şi altele), vândute de coaliţia socialisto-liberală de dinaintea lui. Ideea e că nu este nici necesară şi nici folositoare privatizarea întreprinderilor rentabile, şi cu atât mai puţin a celor "inerent rentabile" (monopolurile naturale, gen Hidroelectrica, adusă artificial în faliment de bandiţii PDUSL).

Constituţia din 2003 a trecut prin fals, referendumul nu s-a validat în mod real (40-42% participare reală, validare de catre CCR cu "55,7%")http://taranulamar.blogspot.ro/2012/12/referendumul-constitutiei-europene-din.html

Anonim spunea...

@Crystal Clear
Ei , nu e communist, el e actorul principal intr-un experiment de genul caruia a fost implicata Romania de dinainte de 1989.
Am spus ''de genul'' si nu ca ar fi acelasi experiment, dar tot experiment ramine.
Si inaintea ultimei conflagratii mondiale s-au conceput si aplicat mai multe experimente, sau simulari privind ordinea ce urma sa se instaureze post-razboi.
Ideea e ca Lumea nu mai suporta tarele unei societati expirate.
Ex. Urla presa ca avem multi pensionari si putini salariati, fapt pentru care trebuie marita virsta de pensionare la 65-68 ani. Buuuuuun !
Dar robotii (si toate celelalte ''cuceriri'' ale stiintei si tehnicii) cind vor fi pusi la treba, pentru binele si bunastarea oamenilor ?
Intreb fiindca EI, ROBOTII,NU PRIMESC SALARIU SI, DECI, NU PLATESC CAS SI ALTE MILIOANE DE IMPOZITE ?
Eu cred ca, in actuala societate, NICIODATA.
Intrebarea este: se poate accepta INCREMENIREA INTR-UN CLISEU EXPIRAT AL ISTORIEI, fiindca avem multi pensionari si putini salariati din taxele carora se platesc, printre altele, pensile ?
In anul 2013 alergam dupa extinderea muncii direct productive depuse de om, NUMAI PENTRU CA EL PLATESTE TAXE, IAR MASINILE NU !!!
Conform acestei conceptii ne putem intoarce oriunde in istorie, ceea ce oamenii nu mai accepta.

Riddick spunea...

După unele teorii, populaţia "de rând" este necesară (pentru oligarhie) doar ca mână de lucru, consumatori şi contribuabili. Când aceste atribute se vor diminua, s-ar putea să apară "surprize". Acum, depinde pentru cine, "urma alege". ;-)

Crystal Clear spunea...

:) :) :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: