19 septembrie 2013

Apsorţia va fi aceeaşi, cu sau fără regionalizare


Aceeaşi irelevanţă a regionalizării, şi pentru alte state din UE.

Ziarul Financiar:
  
„Superconfuzia regionalizării“: câte regiuni „finanţează“ UE, opt sau zece?

Directorul executiv al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constan­tin Apostol, a susţinut ieri că pentru finanţarea UE în exerciţiul financiar 2014-2020 România şi-a făcut programarea pentru opt regiuni, iar fondurile vor fi alo­cate conform acestei programări.

Doar că în urmă cu câteva săptămâni premierul Victor Ponta a arătat că guver­nul va opta pentru 10 regiuni. În toată dis­cu­ţia despre regionalizare cuvântul de or­di­ne a fost mereu „fondurile europene“ care ar urma să fie absorbite mai bine, dacă sunt împărţite la nivel de regiuni. Dar problema ridicată de Apostol este: câte regiuni?

„România şi-a făcut programarea pe opt regiuni. Nu putem merge pe alta“, a spus Apostol. 

El a arătat că documentele progra­mati­ce pentru finanţarea europeană 2014-2020 sunt pentru opt regiuni, iar banii vor fi alo­caţi de UE pe documentele programatice.

„Nu putem sta pe loc un an sau doi ani până se stabilesc noile regiuni“, a spus Apostol.

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a arătat, încer­când să aducă lumină, că, cel mai devreme, noile regiuni administrative ar putea intra în funcţiune la 1 ianuarie 2015, după ce va fi validat referen­dumul pentru revizuirea Constituţiei, iar dacă se va vorbi de un alt profil regional, finanţarea va fi extrasă din regiunea mai mare.

El consideră că ar trebui ca, în perioa­da următoare, consiliile de dezvoltare regio­nală să adopte deciziile privind alocarea de fonduri europene prin consens, asigurându-se astfel un acces egal al cetăţenilor la aceste fonduri.

Un asemenea mod de lucru ar asigura o funcţionabilitate foarte bună în regiunile de dezvoltare şi ar determina negocieri între membrii consiliilor de dezvoltare, a spus Nechifor, care con­sideră că, în alte condiţii, s-ar putea con­stitui majorităţi de conjunctură care nu sunt benefice nici­uneia dintre autorităţi.

Constantin Apostol a participat ieri în localitatea suceveană Salcea, la o întâlnire a autorităţilor din Suceava şi Botoşani care au decis înfiinţarea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară Suceava-Boto­şani pentru absorbţia fon­durilor Uniunii Europene în perioada 2014-2020.


Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: