Aceeaşi irelevanţă a regionalizării, şi pentru alte state din UE.
Ziarul Financiar:
Directorul executiv al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol, a susţinut ieri că pentru finanţarea UE în exerciţiul financiar 2014-2020 România şi-a făcut programarea pentru opt regiuni, iar fondurile vor fi alocate conform acestei programări.
Doar că în urmă cu câteva săptămâni premierul Victor Ponta a arătat că guvernul va opta pentru 10 regiuni. În toată discuţia despre regionalizare cuvântul de ordine a fost mereu „fondurile europene“ care ar urma să fie absorbite mai bine, dacă sunt împărţite la nivel de regiuni. Dar problema ridicată de Apostol este: câte regiuni?
„România şi-a făcut programarea pe opt regiuni. Nu putem merge pe alta“, a spus Apostol.
El a arătat că documentele programatice pentru finanţarea europeană 2014-2020 sunt pentru opt regiuni, iar banii vor fi alocaţi de UE pe documentele programatice.
„Nu putem sta pe loc un an sau doi ani până se stabilesc noile regiuni“, a spus Apostol.
La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a arătat, încercând să aducă lumină, că, cel mai devreme, noile regiuni administrative ar putea intra în funcţiune la 1 ianuarie 2015, după ce va fi validat referendumul pentru revizuirea Constituţiei, iar dacă se va vorbi de un alt profil regional, finanţarea va fi extrasă din regiunea mai mare.
El consideră că ar trebui ca, în perioada următoare, consiliile de dezvoltare regională să adopte deciziile privind alocarea de fonduri europene prin consens, asigurându-se astfel un acces egal al cetăţenilor la aceste fonduri.
Un asemenea mod de lucru ar asigura o funcţionabilitate foarte bună în regiunile de dezvoltare şi ar determina negocieri între membrii consiliilor de dezvoltare, a spus Nechifor, care consideră că, în alte condiţii, s-ar putea constitui majorităţi de conjunctură care nu sunt benefice niciuneia dintre autorităţi.
Constantin Apostol a participat ieri în localitatea suceveană Salcea, la o întâlnire a autorităţilor din Suceava şi Botoşani care au decis înfiinţarea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară Suceava-Botoşani pentru absorbţia fondurilor Uniunii Europene în perioada 2014-2020.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu