19 septembrie 2013

Apsorţia va fi aceeaşi, cu sau fără regionalizare


Aceeaşi irelevanţă a regionalizării, şi pentru alte state din UE.

Ziarul Financiar:
  
„Superconfuzia regionalizării“: câte regiuni „finanţează“ UE, opt sau zece?

Directorul executiv al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constan­tin Apostol, a susţinut ieri că pentru finanţarea UE în exerciţiul financiar 2014-2020 România şi-a făcut programarea pentru opt regiuni, iar fondurile vor fi alo­cate conform acestei programări.

Doar că în urmă cu câteva săptămâni premierul Victor Ponta a arătat că guver­nul va opta pentru 10 regiuni. În toată dis­cu­ţia despre regionalizare cuvântul de or­di­ne a fost mereu „fondurile europene“ care ar urma să fie absorbite mai bine, dacă sunt împărţite la nivel de regiuni. Dar problema ridicată de Apostol este: câte regiuni?

„România şi-a făcut programarea pe opt regiuni. Nu putem merge pe alta“, a spus Apostol. 

El a arătat că documentele progra­mati­ce pentru finanţarea europeană 2014-2020 sunt pentru opt regiuni, iar banii vor fi alo­caţi de UE pe documentele programatice.

„Nu putem sta pe loc un an sau doi ani până se stabilesc noile regiuni“, a spus Apostol.

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a arătat, încer­când să aducă lumină, că, cel mai devreme, noile regiuni administrative ar putea intra în funcţiune la 1 ianuarie 2015, după ce va fi validat referen­dumul pentru revizuirea Constituţiei, iar dacă se va vorbi de un alt profil regional, finanţarea va fi extrasă din regiunea mai mare.

El consideră că ar trebui ca, în perioa­da următoare, consiliile de dezvoltare regio­nală să adopte deciziile privind alocarea de fonduri europene prin consens, asigurându-se astfel un acces egal al cetăţenilor la aceste fonduri.

Un asemenea mod de lucru ar asigura o funcţionabilitate foarte bună în regiunile de dezvoltare şi ar determina negocieri între membrii consiliilor de dezvoltare, a spus Nechifor, care con­sideră că, în alte condiţii, s-ar putea con­stitui majorităţi de conjunctură care nu sunt benefice nici­uneia dintre autorităţi.

Constantin Apostol a participat ieri în localitatea suceveană Salcea, la o întâlnire a autorităţilor din Suceava şi Botoşani care au decis înfiinţarea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară Suceava-Boto­şani pentru absorbţia fon­durilor Uniunii Europene în perioada 2014-2020.


Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: