28 august 2013

Cuprul - comoara pierdută (II)Ziarul Financiar:

- partea întâi

Industria cuprului: privatizari ciudate, asocieri cu investitori neseriosi, materii prime care imbogatesc pe cativa. Cum ne-am batut joc de o resursa extrem de cautata in lume - e o poveste cu spioni, escroci internationali, masoni corupti si politicieni necinstiti.

E momentul sa mergem la Moldomin, Moldova Noua, al doilea zacamant cuprifer din Romania. Pana acum cativa ani aici era fabrica de decantatie si flotatia, aici era adus concentratul de cupru si primea o prelucrare primara. Acum, aici e un santier de deconstructie.

Istoria a fost cruda si cu exploatarea de la Moldova Noua. Cu cheltuieli neacoperite, Moldomin a intrat intr-o perioada de restructurare in 2006. In 2007 salvarea parea a veni de la doi bancheri - Horia Pitulea si Horia Schiopu Simu, aceiasi „bancheri ai cuprului”. Un consortiu condus de acestia, Energo-mineral, Cuprom si Ipronef, s-a asociat cu statul roman pentru a exploata zacamantul de la Moldova Noua. Intr-o conjunctura nefavorabila pentru pretul mondial al cuprului, intelegerea a picat si exploatarea a fost abandonata.

Oamenii isi consuma energiile acum cautand urme de fier si prin cariera. Sapa ca niste ocnasi pentru bucata pe care o vor vinde cu 60-70 de bani kilogramul. Dar mai gasesc fier si asta le da sperante sa vina si maine, si poimaine, cat o mai fi ceva de scos din pamant.

Dau la tarnacop sau la baros. Sunt tematori si in acelasi timp amenintatori la aparitia unor straini, dar isi vad de treaba. Cu trupurile care nu mai au nevoie de bronz stau in soare si vant in fiecare zi. Incet, isi dau drumul la vorba. Unul mai batran isi aminteste. „Stii cum erau buldozarele si camioanele pe aici? Ca furnicile. Erau mii de masini si de utilaje…”

30 la suta din rezerva de cupru exploatabil al Romaniei se afla aici la Moldova Noua, pana in 2008 aici forfoteau mii de oameni si brusc au disparut. „Deznadejde” este cuvantul de ordine pentru cei care au trait alte vremuri. Toate cladirile s-au terminat, ce a fost fier vechi s-a vandut. Intre 2008 si 2009, directorul pus de PDL, Iacob Chisarau, a inceput sa puna la pamant ce mai era de pus. In 2009, Moldomin a intrat in lichidare si a fost preluat de un administrator judiciar. Se scalda in datorii.

In 2010 lichidatorul, RTZ & Partners a scos la vanzare compania si a gasit si un cumparator, Mineco AG, o firma inregistrata in Elvetia cu reprezentanti sarbi si cu multe subsidiare la Moscova. Compania este condusa de un anume Axientijevic Dimitrije.

Vanzarea Moldominului insa a intampinat probleme. Finantele publice din Caras-Severin, principalul creditor, s-au opus in instanta si, pentru a debloca procesul de vanzare, directorul Chisarau s-a oferit sa apeleze la relatiile sale.

Ca in filmele cu mafioti, directorul Moldomin, consilier judetean PDL la acea ora, Iacob Chisarau s-a deplasat in Serbia. In localitatea Biserica Alba, Bela Crkva, a preluat de la reprezentantii companiei Mineco AG, un plic cu 50 de mii de euro care trebuia sa ajunga pe masa vicepresedintelui Tribunalului Timis.

Spaga fusese intermediata de un fost ofiter de Securitate si SIE, Marian Mihaila, presedintele Senatului universitatii Eftimie Murgu din Resita, coleg de loja masonica cu judecatorul care trebuia sa rezolve procesul cu finantele publice, Catalin Serban.

Fostul ofiter avea sarcina ca planul de preluare Moldomin de catre firma inregistrata in Elvetia sa devina realitate. Banii au ajuns la judecator prin intermediul sotiei acestuia si au fost identificati la flagrantul DNA-ului.

10 zile mai tarziu, presedintele PDL Caras-Severin, Sorin Frunzaverde isi da demisia acuzand statul politienesc.

La Curtea de Apel Alba-Iulia s-au dat condamnari atacate cu recurs: Judecatorul Serban a fost condamnat la 7 ani inchisoare pentru trafic de influenta, profesorul Mihaila a primit 3 ani cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta, la fel si sotia judecatorului, Serban Ramona.

Directorul Chisarau este inchis in penitenciarul Timisoara. A primit la prima instanta 5 ani cu executare si acum mai este judecat si pentru un alt caz, de ucidere din culpa, un accident petrecut inainte de episodul spagii si care s-a soldat cu 3 morti si un ranit grav.

La Moldomin, situatia a ramas incurcata. Cu infrastructura exploatarii distrusa, zona mosteneste si o grava problema legata de mediu.

De cate ori vantul bate cu peste 40 de km pe ora, sunt afectati peste 18 mii de locuitori de pe ambele maluri ale Dunarii. Sarbii au facut studii care arata cresterea numarului de cazuri de cancer de colon in cancer de ficat, de aparat digestiv. Acolo, solutia este simpla, dar costa bani: toata halda de steril ar trebui insamantata cu vegetatie si consolidata. Ministrul Mediului recunoaste ca situatia este incurcata si cauta solutii.

Acum, Moldominul mai are un sediu fara curent, un gard pazit de… director. La Bucuresti, ministrul Varujan Vosganian se face ca nu intelege ca statul a pierdut participatia la Moldomin si ca acum nu mai poate fi decat un discret arbritru vizavi de resursele de cupru de acolo.


Reportaj difuzat de Protv in emisiunea “Romania, te iubesc!” din 2 iunie 2013

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Acum inteleg de ce a demisionat Frunzaverde, tipul ăla scârbos pe care când îl vezi ai impresia că se scurge un o secreţie purulentă pe el...

Riddick spunea...

Mereu am zis că are o figură porcină. El a făcut "lipeala" PDL-ului la PPE.

"Normal", n-a existat vreun moment intenţia de a adera la grupul eurosceptic (nu se numea pe atunci EFD), sau de a trece la grupul conservator (ECR), apărut prin 2009 sau 2010, după plecarea conservatorilor britanici din PPE.

Crystal Clear spunea...

Aha,mi-am adus aminte...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

P.S.D. Belgia, 2011: MANIFEST POLITIC PENTRU O EUROPĂ FEDERALĂ - O iniţiativă a Forumului Permanent al Societăţii Civile Europene
Forumul face apel la o idee de Uniune care este diferită de cea practicată de guvernele Statelor Membre. În special cu privire la Europa Mediteraneana şi de Est, Uniunea trebuie să mai vadă încă o dată (să revizuie) politicile de vecinătate. Trebuie sa creem noi legături cu “societatea civilă” care se „trezeşte” din ce în ce mai mult în ţările menţionate şi care speră în democratizarea instituţiilor. Deja prin 2006 Forumul sugera ca UE să co-fondeze, împreună cu ţările din jurul Mării Mediterane, Mării Negre şi Mării Caspice, o Alianţă a Celor Trei Mări, inspirată dealtfel şi din precedenta ECSC (Comunitatea Cărbunelui şi a Oţelului) şi de Procesul Helsinky. Luându-se în considerare insuficienţele Tratatului de la Lisabona, ar fi indicat să se revizuie fundamentele Uniunii, angajându-ne în dezbateri vaste în cadrul societăţii europene, în toate Statele Membre, pentru un Proces Constitutional European, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni cu privire la democraţie, nevoilor epocii în care trăim, pentru a putea face faţă crizei multiforme actuale şi rolului Uniunii Europene în lume. În acest cadru, Forumul a decis să lanseze o dezbatere asupra metodei şi o agendă, care vor sta la baza acestui proces constituţional.Forumul Permanent al Societatii Civile Europene este convins de necesitatea de a inventa, prin dezbatere democratică şi respectând persoanele şi culturile, O Nouă Formă de Federalism la nivel de continent, adaptată la diversitatea europeană şi consolidându-i unitatea.

Postări populare (nu P.P.E. !):