Porcăria cu statul român minoritar la Cernavodă e lansată de pe vremea lui Boc, şi preluată de Ponta.
2011:
UPDATE Grupul CEZ a vandut catre Nuclearelectrica actiunile detinute la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda/Statul roman vrea sa ajunga actionar minoritarAcelaşi Tudor Şerban, moştenit de la Videanu, lansase chestiunea încă din 2010: "Tudor Şerban: Vrem să rămânem cu o participaţie de 40% în EnergoNuclear" (Money.ro).
Statul roman intentioneaza sa vanda o parte din participatia pe care o detine, astfel incat sa devina actionar minoritar. In cazul in care companiile care participa la proiect nu doresc sa cumpere aceste actiuni, statul roman va cauta alti investitori strategici. "Daca partenerii din actionariat doresc sa cumpere, suntem (n. red. statul roman) dispusi sa devenim minoritari. Daca ceilalti nu vor sa cumpere, trebuie sa gasim proceduri de modificare a statului companiei si sa gasim investitori strategici in alta parte pentru a ne diminua participatia, companii interesate sa investeasca in energia nucleara", a declarat pentru HotNews.ro, Tudor Serban, consilier al ministrului economiei.
Ponta (azi) vede ca fiind perfect normal un acţionariat majoritar chinez:
"Proiectul a fost destul de mult timp amânat pentru că Guvernul României nu a vrut să cedeze majoritatea acțiunilor. Atât de tare am ținut la majoritatea acțiunilor până au plecat toți investitorii. Din punctul meu de vedere, putem avea un proiect fără să fim acționari majoritari, pentru că dacă le ceri oamenilor să vină și cu banii și cu tehnologia este cam greu să le spui ca tot tu să rămâi stăpân pe 51% de acțiuni, deci suntem flexibili și în acest sens."Pâi eu zic să se orienteze către Iran, şi-aşa un director din MAE spunea că "România are o poziţie clară şi transparentă cu privire la programul nuclear al Iranului şi consideră utilizarea energiei nucleare ca drept inalienabil al Iranului"!
Hai să facem şi SRL-uri nucleare, că tot aia e...
4 comentarii :
Fosila Tudor Şerban, în calculul PDL/ARD la alegerile generale 2012. N-a luat mandat.
http://www.ziuaconstanta.ro/rubrici/politic/noi-intrati-cu-sustinatori-puternici-in-spate-tanase-barde-si-tudor-serban-pe-listele-de-parlamentari-ai-constantei-34042.html
http://www.curentul.ro/2009/index.php/2009091734225/Actualitate/Controversatul-secretar-de-stat-Serban-Tudor-tartor-peste-afacerile-murdare-de-la-Oil-Terminal.html
Comunicat de presă - senator Ion Ariton (PDL)
Având în vedere ultimele declaraţii publice referitoare la relaţiile economice ale României cu ţări asiatice şi demararea unor proiecte în acest sens, fac următoarele precizări:
Proiecte de dezvoltare a relaţiilor economice ale României cu ţări din Asia au fost iniţiate de Guvernul Emil Boc, cu ocazia unor vizite oficiale, în cadrul cărora au fost puse bazele proiectelor de investiţii cu care se laudă guvernanţii de azi.
Astfel, în timpul mandatului meu de ministru am efectuat două vizite oficiale în China: în august 2011, într-o delegaţie condusă de prim-ministrul Emil Boc, şi în octombrie 2011, în fruntea delegaţiei Ministerului Economiei, când a avut loc şi a XXI-a sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale Româno - Chineze de colaborare economică. Pe parcursul primei vizite, delegaţia română a avut întâlniri cu preşedintele, premierul Republicii Populare Chineze, cu miniştri ai guvernului chinez şi cu reprezentanţi ai mai multor companii chineze interesate de investiţi in România. Prim-miniştrii celor două ţări au stabilit ca prioritare proiecte majore de investiţii chineze în România: Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, Centrala hidroelectrică de acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, Autostrada de centura a municipiului Bucuresti, Canalul Dunare-Bucureşti şi Canalul Siret-Baragan. Am prezentat, atunci, partenerilor chinezi şi proiectele de investiţii pentru reabilitarea Termocentralelor de la Doiceşti şi Turceni (între timp, proiectul de la Turceni s-a materializat împreună cu China Huadian Engineering). Ca urmare a primelor discuţii, în data de 19 octombrie 2011, Nuclearelectrica SA şi China Guangdong Nuclear Power Group au semnat la Beijing, acordul de confidenţialitate privind accesul companiei chineze la documentaţia proiectului privind construirea Unităţiilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, iar reprezentanţilor părţii chineze le-a fost înmânată documentaţia pentru depunerea de oferte angajante. De asemenea, firmele CHINA GEZHOUBA şi SINOHYDRO CORPORATION s-au arătat interesate de proiectul de la Tarniţa Lăpuşteşti. [...]
http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/207252-Comunicat-de-pres-senator-Ion-Ariton-PDL.html
(articol din decembrie 2010)
Comisia Europeană a întârziat un an şi jumătate construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă
EnergoNuclear, compania care va construi reactoarele nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, a primit, luni, avizul Comisiei Europene pentru derularea investiţiei, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan.
"Avizul favorabil a fost transmis luni. Proiectul de la Cernavodă va duce la o investiţie de mai multe miliarde de euro şi la crearea unui număr important de locuri de muncă", a afirmat Budulan.
Documentaţia de notificare a investiţiei a fost transmisă Comisiei Europene în luna iunie a anului 2009, iar avizul favorabil reprezintă o condiţie pentru începerea lucrărilor de construcţie a celor unităţi nucleare.
http://riddickro.blogspot.ro/2010/12/comisia-europeana-intarziat-un-si.html
Trimiteți un comentariu