01 iulie 2013

"Duda zilei", mai-iunie 2013


mai 

1. Ponta (și USL) subordonează revizuirea Constituției punctelor de vedere ale unor entități din afara României. Și desconsideră una dintre camere (Senatul), pusă în situația de a relua votul dacă Comisia de la Veneția ar avea ceva de obiectat (implicit, ar însemna un vot la Camera Deputaților pe un text diferit, în acord cu obiecțiile).
    "Doar în Senat. În Cameră merge în septembrie şi între timp trimitem la Comisia de la Veneţia. Este timp şi pentru referendum. Ceea ce este important este că nu adoptăm în Cameră, nu luăm decizia finală până nu primim punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia. Punctul lor de vedere oricum vine în septembrie, aşa că mai devreme nu se poate."

   - Articolul 151: Procedura de revizuire
1. Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
 


2. USL reacţionează tardiv la directiva UE care interzice bicarbonatul (ingredient al micilor), şi asta doar în urma unei sesizări a patronatului din industria cărnii. Guvernul "face demersuri" la Bruxelles ca mititeii să fie introduşi în categoria produselor tradiţionale, deşi este doar o soluţie parţială (dacă se va aproba...), după cum o şi recunoaşte: "Menţionăm că discuţia de la nivelul Uniunii Europene se referă numai la micii produşi industrial".
    Încă un efect al grandomaniei inconştiente cu care s-a negociat aderarea la UE - la toate capitolele de negociere se menţiona : "România acceptă în întregime acquis-ul comunitar în vigoare la data de 31 decembrie 1999,
nu solicită nici o perioadă de tranziție sau derogare și va fi în măsură să aplice în întregime, la data aderării, acest acquis".


3. Ponta ne ia de proşti. "Independenţa energetică" înseamnă de fapt exportul de gaze din producţia internă (în UE, aminteşte doar de Moldova ca să înghiţim mai uşor pastila). Şi nu numai el gândeşte aşa. Exportul l-ar face unii precum OMV-Petrom, care încă mai beneficiază de redevenţe sub jumătate din nivelul minim al celor din Africa. 
   "În cursul acestui an sper că putem inaugura conexiunea pe gaze cu Republica Moldova, deci putem să şi exportăm şi într-o perioadă de 5-10 ani, repet pentru politicieni perioada este prea lungă, dar pentru o companie importantă şi un domeniu economic este o perioadă foarte scurtă, România va fi independentă din punct de vedere energetic. Ideea de a avea independenţă energetică şi de a avea în anii care urmează chiar capacitatea de a deveni acel mare producător regional, pentru România nu este un vis, nu este o simplă propagandă, este o realitate. [...] Producţia şi de gaze şi de ţiţei din Marea Neagră să poată acoperi integral necesităţile industriei şi ale populaţiei româneşti şi să facă din România într-adevăr un jucător important pe această piaţă." 

4. Cui se adresează Antena 3, cu emisiuni precum cea din seara de Înviere, un fel de terapie de grup cu Oana Stănciulescu, Marius Ghilezan şi surorile lui Corneliu Coposu? Babele sunt "greco"-catolice, a nu se uita.
    Pentru cei de dreapta e clar de multă vreme că pletora alianţo-civistă şi CDR-ristă (opoziţia "în sistem" a anilor '90) prestează fie pentru eurobăsism, fie pentru "societatea Ciuvică". Un balast, în cel mai bun caz.
    Ce-or gândi cei de stânga despre propaganda monarho-dudistă promovată de USL?


6. Pregătirea terenului pentru cei doi candidaţi prezidenţiali ai Sistemului : Ponta, pentru PSD (posibil chiar pentru USL), şi Isărescu pentru "centru-dreapta". Sondajul GEOPOL (patron Cozmin Guşă) îi scoate favoriţi:
- Victor Ponta : 62,1% - mai degrabă simpatie, 37,9% - mai degrabă antipatie
- Mugur Isărescu : 61,5% - mai degrabă simpatie, 38,5% - mai degrabă antipatie
 

- Crin Antonescu : 50,5% - mai degrabă simpatie, 49,5% - mai degrabă antipatie
(Căcărău este rezervă strategică pentru direcţionarea voturilor la turul doi)

7. Ce, mă?! Adică, să ne secăm noi zăcămintele, şi banii să intre-n buzunarele OMV-urilor, cărora n-aţi binevoit până în prezent să le actualizaţi redevenţele?
    "România poate deveni un producător important de energie pentru întreaga regiune în următorii ani", consideră Executivul.
 


8. Băsescu - aceeaşi placă uzată, aceeaşi marotă, aceleaşi clişee UEiste. 
   "În ceea ce privește termenul de aderare la euro, eu cred că va trebui să fie menționat ferm în documentele noastre oficiale, iar optim nu poate fi decât anul 2017. La unele importante persoane din România am auzit enunțat, ca termen, anul 2019 sau chiar nefixarea unui termen de trecere la moneda euro, cu argumentul practicii altor țări care nu au asumat o dată. Este greșită o neasumare de termen. Personal, cred că cei care sunt adepții unor termene cât mai îndepărtate sau a neasumării unui termen ori nu știu prea bine mecanismele interne ale funcționării Uniunii, ori susțin niște interese sectoriale care nu se suprapun cu interesul general." 

9. Băsescu se adresează unui grup imaginar, "cetăţenii europeni". Dar cetăţenia indică apartenenţa la o naţiune şi la un stat ! Invocă ipocrit "încrederea cetăţenilor", dar omite voinţa lor, care s-a exprimat prin NU în 2005, la referendumul privind aşa-zisa "Constituţie UE". El şi clica PSD-PDL-PnL-PC-UDMR n-au catadicsit să convoace referendumuri nici pentru aderarea la UE, nici pentru ratificarea tratatului de la Lisabona. 
   "Marea provocare a momentului o constituie capacitatea oamenilor politici de a-i convinge pe cetăţeni că proiectul european este, în continuare, singurul care le garantează traiul în pace şi prosperitate. Recâştigarea încrederii cetăţenilor în cel mai de succes proiect politic al Europei, încredere puternic erodată de criza economică prelungită, trebuie să se întemeieze pe consolidarea şi accelerarea proceselor de integrare şi pe realizarea cât mai curând posibil a uniunii politice. Nu evit, totodată, să le adresez cetăţenilor europeni şi îndemnul de a îmbrăţişa cu putere ideea creării unei autentice uniuni politice.'' 

10. "Intelectualitatea atemporală" şi "dreapta arhaică" (termeni folosiţi de Petre Roman în 1990) s-au adunat alături de politicieni USL să onoreze Casa Duda, de 10 mai. Care Casă nu stă doar într-o casă, ci în ditamai palatul (Elisabeta), pe care RAAPPS nu-l scoate la vânzare, cum face cu majoritatea activelor, că trântorii vor sală de ceremonii şi parc. Preşedinţii partidelor din USL s-au simţit obligaţi să dea fiecare câte un comunicat "cu ocazia zilei de 10 mai", Ponta menţionând c-o face "ca republican".
    "Intelectualitatea atemporală" şi "dreapta arhaică" (mare parte din trepăduşii fostei CDR) apar acum la remorca USL. Oare ce-or gândi cei de stânga despre propaganda monarho-dudistă promovată de USL?

11. PSD îşi afirmă "dimensiunea europeană". Al 6-lea Forum Naţional al PES activists România: "Europa politică, Europa regiunilor şi Europa socială".
   "Organizaţia PES activists România propune crearea unui Forum Naţional pentru a discuta regionalizarea după modelul Forumului de discuţii privind modificarea Constituţiei şi lansează un program în 10 puncte privind regionalizarea." 
   "3. Reprezentanţe regionale la Bruxelles" - România este stat federal ?! Există deja o reprezentanţă (ambasadă ?) a României la Bruxelles/UE.

12. Deci, se confirmă că Băsescu este cel care pune la cale predarea majorităţii de la Curtea Constituţională către USL? 
   "Însă influentul diplomat Mihnea Motoc, nimeni altul decat soţul „blondei de la CCR”, a reuşit să recupereze terenul pierdut şi continuă să facă un lobby insistent pentru ca Traian Băsescu să obţină şi avizul lui Victor Ponta. (ca nevasta-sa să plece la CEDO, de la CCR."
   
Este plauzibil, Motoc e ambasadorul României la UE, Strasbourg (sediul CEDO) e la doi paşi de Bruxelles.


13. Cum mama dracului de nu mai ţipă Comisia Europeană că "e ajutor de stat" la ştergerea datoriilor către stat ale Rompetrolului, dar la recapitalizarea CEC Bank sau a Oltchimului, o face? S-a opus şi se opune.

 15. Ce ar putea însemna acest "dialog pe regionalizare", altceva decât o directivă dată majorităţii controlate de Băsescu la CCR, să aprobe reducerea pragului de validare al referendumurilor ?
- Veţi căuta un dialog şi pe regionalizare?
- Categoric da, e parte din acordul de coabitare: revizuirea Constituţiei, regionalizare.

   
Mai ales că a aparut zvonul cu plecarea Iuliei Motoc la CEDO (postul vacantat ar fi ocupat oprin numirea unuia de către parlament, deci de către USL). Motoc nu a negat varianta, a spus doar că "nu comentează" (mie-mi sună ca "este posibil"). Noua majoritate USL de la CCR ar aproba reducerea cvorumului, iar Băsescu ar zice "Eh… nu mai am majoritate acolo, eu nu aş fi fost de acord cu aşa ceva". Bun, asta în ipoteza că ar sesiza cineva CCR când USL va trece modificarea la legea referendumului (parlamentari de la PDL şi/sau PP-DD, ori Băsescu).
 


16. Madam Iulia Motoc şi-a şters postarea de pe Facebook în care recunoştea (la punctul 4 !) că pleacă la CEDO. Şi că lasă la CCR o majoritate pro-USL, cu binecuvântarea lui Băsescu. O majoritate USL la CCR care ar aproba reducerea pragului de validare a referendumuui de regionalizare (" de revizuire" a Constituţiei).
"1. Pentru CEDO contează competenţa în domeniul naţional, dar şi cunoaşterea dreptului internaţional şi experienţa în domeniul drepturilor omului.
2. În actuala componenţă a CEDO, nu există judecători cu trecut politic sau cu apartanenţă la un partid sau fosţi membri ai guvernului. Este garanţia independenţei şi imparţialităţii.
3. Dacă cineva îşi mai aminteşte conduita mea din vară, în timpul referendumului, realizează că nu negociez şi nu accept negocieri în numele meu. Am votat, şi voi vota şi de acum încolo potrivit propriei conştiinţe.
4. Pentru că în CCR s-a votat foarte rar politic, nu cred că plecarea va schimba ceva, din acest punct de vedere."


17. Madam Motoc protestează că nu i s-au citat corect şi complet "titlurili" (vorba Elenei Ceauşescu), în loc să spună clar dacă e-n cărţi să plece la CEDO şi să lase majoritatea de la CCR pe mâna USL-ului, ca să nu apară Băsescu (care acum controlează majoritatea de la CCR) ca răspunzător pentru aprobarea reducerii pragului referendumului de regionalizare ("de revizuirea a Constituţiei"):
    Felul în care ziarul „Romania Liberă” îmi prezintă activitatea de jurist din ultimii douăzeci de ani este voit subiectiv, în raport cu ceilalţi candidaţi prezentaţi în articolul "Judecător român la CEDO: cine ar putea intra în cursă". Se trece cu vederea criteriul profesional. Articolul omite să menţioneze măcar o parte din activitatea mea în domeniul drepturilor omului, cu toate că acestea au fost tot timpul publice.
 


19. PnL pretinde că "este singur împotriva lui Băsescu, a PSD şi a unor instituţii internaţionale".
   
Numai să n-o spună prea des. Când a fost împotrivă ? Când a votat (cu toţi ceilalţi, în 2008) ratificarea tratatului de la Lisabona ? Când a votat (iar, cu toţi ceilalţi) eurodiktatul fiscal ? Sau când Căcărău a sabotat referendumul de demitere, promulgând cu puţin înainte de ziua votului reintroducerea cvorumului de 50% ? Deşi putea aştepta perfect legal 20 de zile înainte de promulgare sau de returnarea legii la parlament. Nici măcar unii dintre cei cu care pretinde că se luptă nu-l iau în serios.
 


20. Scandalul" din USL urmărește acapararea întregului spectru politic, de la naționaliști la europeiști, de la socialiști la monarho-dudiști, de către PSD, PnL și clica din jurul lui Băsescu (cu tot cu "disidenții" din PnL). Sunt vizate spre a fi anihilate PDL și PP-DD.
    "Știind scenariul lor încă de când s-au înființat, știu și că această variantă era luată în calcul de mulți. Unul va juca o carte, cea a apropierii de regulile europene, acesta va fi PSD, și celălalt partid va juca o carte mai degraba naționalistă - PNL. În felul acesta ei cred că se intind pe mai multe culoare, unul de dreapta, altul de stânga, unul naționalist, altul internaționalist, unul mai autoritar, altul mai libertarian etc. E un program dinainte făcut."
 


21. O poezioară publicată pe Facebook de Iulia Motoc pare să confirme zvonul că va pleca de la CCR, majoritatea devenind pro-USL. Băsescu, care controlează acum acea majoritate, ar fi scos din cauză şi ar continua impostura de "reprezentant al dreptei": "Nu sunt de acord cu aprobarea reducerii cvorumului de validare de la referendum, dar nu mai am majoritate la CCR" (CCR ar urma să aprobe reducerea şi să valideze referendumul, chiar prin fraudă, la fel ca în 2003). Motoc a fost numită în 2010 la CCR din partea UNPR, dar cu aprobarea lui Băsescu.
  ! nimeni nu te înţelege,
pentru ce-ai mai fi rămas,
Suflete, sub cruntă Lege,
pentru gura cărui glas !
  ! de-acum n-or să te mai lege
mînurile de pripas
liberat de orice Lege,
singur Lege ţi-ai rămas !
  ! cum nu pot să te mai lege
gîndurile de pripas,
liberat de orice Lege,
singur Lege ţi-ai rămas !
 


23. Teatru. Un deputat PnL cere ministrului agriculturii (şi nu guvernului) să întreprindă demersuri pentru "prelungirea" perioadei de tranziţie (de interdicţie) pentru achiziţionarea de terenuri agricole de către cetăţenii străini (ca persoane fizice). În loc să ceară interzicerea definitivă, ca în Ungaria. Miniştrii agriculturii din ultimii doi ani au declarat toţi că "nu se mai poate face nimic, este obligaţie asumată în tratatul de aderare la UE". Mai nou, au început să se cumpere şi păduri.
    "În concluzie, domnule Ministru, vă rog să îmi precizaţi care este stadiul demersurilor statului român privind prelungirea perioadei de tranziţie pentru achiziţionarea de terenuri agricole în România, aceasta în cazul în care ele există oficial, şi care sunt aşteptările pentru un răspuns favorabil."
"Stadiu"? "demersuri"? ZERO!
 


24. Coincidenţe sau indicii?
    Iulia Motoc şi-a şters
contul Facebook, pe fondul zvonurilor că ar pleca la CEDO, la CCR urmând să se constituie o majoritate pro-USL care ar aproba reducerea cvorumului de validare a referendumului de regionalizare (de "revizuire a Constituţiei"). Mutarea este cu ştirea lui Băsescu. Tot la CCR va avea loc o vizită oficială a delegaţiei Curţii Constituţionale din Germania, timp de 3 zile. Probabil că urmează să se primească "indicaţii preţioase" privind referendumul.
    "Temele propuse pentru dezbatere vizează : Revizuirea Constituţiei şi competenţele Curţii Constituţionale a României în această materie, Relaţia dintre curţile constituţionale naţionale, Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, precum şi Libertatea de expresie şi media."
 

   UPDATE - contul a fost reactivat. 

25. Partidele parlamentare (mai puţin PP-DD) s-au prezentat la congresul UDMR, de parcă nu s-ar fi aşteptat ca UDMR să ceară eliminarea noţiunii de stat naţional din Constituţie, autonomie "în Transilvania", regiuni cu statut special, şi limbi regionale (adică, schiţa unui stat federal). S-au călcat pe picioare pentru a face pe plac unui 5% (şi în scădere), în loc să caute o apropiere de electoratul naţionalist, mai numeros de 5%.
   
Toate aceste partide (care au guvernat între ele, în diverse coaliţii) desconsideră electoratul naţionalist, care trebuie să nu se mai complacă votând "răul cel mai mic", ci să aibă propriul partid. Ar putea fi acela PP-DD, dar depinde de cum va aborda regionalizarea - o va respinge, sau se va alinia alături de "eurocartel".
 


26. La aniversarea de 20 de ani, la PDL au apărut semnele rupturii.
    Blaga: "Nu o dată când ne-a fost greu unii ne-au părăsit ! Nu s-au înhămat la muncă, ne-au părăsit şi în 2000, erau unii chiar miniştri, ne-au părăsit pe urmă alţii. Ce s-a ales de ei şi de carierele lor politice după aceea ? Praful şi pulberea ! Aşa se va alege de toţi cei care cred că pot funcţiona în afara acestui partid, după ce au primit atâtea de la el !"
    TRU: "Dacă le este lehamite, să plece !"
    Preda: "Actualul BPN e, de aceea, o frână pentru politica democratică. Militanţii şi simpatizanţii PDL merită o soartă mai bună. O oportunitate se va ivi, sper, foarte curând."
    Baconschi: "Putregaiul intern e prea mare. Nu mai poţi opera un corp politic atins de metastaze."
    Udrea: "PDL nu trebuie să fie un adversar al Mişcării Populare. Mă gândesc că ar trebui ca toţi să ne regăsim în acelaşi proiect politic, inclusiv cei din PDL, Mişcarea Populară şi Alianţa DA."
    Voinescu: "Cred că foarte mulţi oameni care în momentul ăsta sunt nemulţumiţi de actuala conducere din PDL vor căuta un loc în această construcţie nouă. PDL va plăti astfel scump eroarea de a se fi debarasat, de a se fi depărtat brutal de Traian Băsescu."
    Boc: "Nu voi participa duminică la sărbătoarea PDL pentru că sunt reţinut în Cluj-Napoca, unde se desfăşoară o serie de manifestări prilejuite de Zilele municipiului. Aş fi vrut să ajung la Bucureşti, dar programul evenimentelor este unul încărcat, îl avem ca oaspete pe ambasadorul Marii Britanii, cu care deschidem mai multe manifestări."

27.
Madame Blogary confirmă faptul că toate constructele politice majore (cel puţin până acum) au fost emanaţia establishmentului, şi nu forme de organizare ale celor cu idei comune sau apropiate. Antipatia faţă de Partidul Noua Republică are ca sursă reală afilierea (în curs) a acestui partid la conservatorii europeni (ECR), şi nu la PPE.
    "Disperarea lui Neamțu e justificată. MRU nu-l vrea, PDL nici atît iar Băsescu reacționează urît doar dacă cineva pare că se gîndește la Neamțu în preajma lui. Noua Republică e o grupare de zăltați, are mai puțin de 200 de membri cotizanți, toate ușile îi sînt închise, niciun nume cu greutate nu vine acolo, în sondaje nu există (încă nu a reușit să depășească pragul psihologic de 1%).
    Ca să înțelegeți mai bine, resursele umane, financiare și logistice pe piața politică sînt limitate. Pînă să concureze pe voturi, partidele de ”dreapta” concurează pe oameni și bani. Și nu-s mulți nici ăia, nici ăia. Resursele umane și financiare se îndreaptă covîrșitor spre PSD și PNL. Restul partidelor trebuie să sufere și să se bată pe rămășițe."
 


28. Disidenţii din PnL intră în ceva ce nu există. Tocmai când anunţau "intrarea IRL în Alianţa DA", aceasta este respinsă la înscriere de către Tribunalul Bucureşti, existând încă - din punct de vedere juridic - o alianţă cu acest nume, "vechea" DA, cea dintre PnL şi PD(L).
Neglijenţă, ori eşec asumat, în pregătirea noului partid dirijat de Băsescu?

    Ungureanu :
"Alianţa pentru Dreptate şi Adevăr este o alianţă deschisă. Aşa a fost ea construită. Deci, se pot alătura principiilor noastre şi formaţiuni nonguvernamentale cu scop politic, evident. Şi în fapt acest lucru se şi întâmplă. IRL ni se alătură nouă pe platforma Alianţei pentru Dreptate şi Adevăr. Nu am semnat un protocol, dar probabil că este o chestiune de zile acest lucru, dar în rest avem o voce unică."


29. Ipocrizie - PDL boicotează referendumul doar "dacă se aprobă la CCR reducerea cvorumului, de la 50% la 30%". A renunţat la cioaca aia cu parlamentul unicameral (fostul motiv de boicot), şi şi-a asumat oficial regionalizarea tip USL (cu judeţe + regiuni; apare în propunerile PDL de revizuire).
    PDL, PP-DD şi UDMR
au anunţat că vor sesiza CCR în chestiunea reducerii cvorumului, însă se pot ivi surprize: CCR a amânat deja o decizie după 9 iunie, dată la care îşi va modifica parţial componenţa.
 


30. Băsescu lălăie iar maneaua trecerii la euro. Dacă în martie spunea "concluzia noastră este că ne menţinem obiectivul 2015 pentru intrare în zona Euro", acum i se pare că ar trebui mutat pentru 2017-2018. Nu e clar la cine se referea pluralul "concluzia noastră", Ponta a spus "2019"; de altfel, USL pasează toate măsurile dificile după 2016 (despăgubiri, certificate verzi...), semn că nu are de gând să-şi facă praf procentele, ca PDL.
    "Este clar şi acesta este obiectivul acordului pe care îl avem încă în vigoare cu Fondul şi cu UE, creşterea parametrilor de competitivitate a economiei de stat. Sper că vom reuşi în doi, trei, patru ani şi România va putea să fie un candidat serios, la orizontul anilor 2017-2018, pentru intrare în zona Euro."
Cum, adică? Deci, "măsurili" din 2010 nu erau anticriză, ci de pregătire a trecerii la euro!
 


31. Blaga e un idiot - apără guvernarea Băsescu-Boc-Ungureanu şi susţine regionalizarea tip USL. PDL a trecut în propunerile sale de revizuire exact aceeaşi schemă de regionalizare ca USL.
    "Am spus public: dacă veţi proceda corect, vom participa la discuţii faţă de reorganizarea administrativ-teritorială, nu vom face din asta temă de campanie electorală. Deci, ca să faci bine României, trebuie ca actuala putere, care are de data asta ceea ce noi nu am avut - 70% în parlament -, să-şi asume responsabilitatea pe care PDL cu Boc în frunte şi guvernele lui au avut-o pentru România. Noi ştiam că pierdem voturi cu măsurile pe care le-am luat atunci ca să macro-stabilizăm România."


iunie

1. Tărăgănarea finalizării procedurilor de adoptare a modificării legii referendumului duce dezbaterea de la CCR după 8 iunie, când acolo se va schimba parţial componenţa. PDL nu pare prea grăbit să conteste reducerea cvorumului.
    "Am făcut-o, o depunem. Cred că e semnată. Nu ştiu dacă o depunem astăzi sau dacă nu, luni. E în funcţie de numărul de semnături, nu ştiu dacă e semnată de toţi colegii mei. După informaţiile mele textul este gata, nu ştiu dacă semnăturile sunt gata. Am lăsat stafful tehnic să strângă semnăturile", ne-a declarat deputatul Tinel Gheorghe.
    Aceeaşi convingere a avut-o şi Roberta Anastase, vicepreşedinte PDL şi sef al departamentului Imagine, comunicare, mass-media din partid. "Ştiu că noi am strâns semnăturile şi cred că s-a şi depus".

2.
Statul USL nu mai are chef să administreze, ci să valorifice (adică, să "prăduiască"). Asta, chiar dacă s-a scos V-ul din titulatura fostei AVAS (acum - AAAS).
    Preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului: "În momentul ăsta încercăm să scăpăm de participaţiile minoritare. Nu ai control şi foarte puţin acces în creşterea indicatorilor. Depinde de act majoritar. Am foarte mulţi oameni implicaţi în proces pentru aceste participări minoritare, consumă timp şi putere de muncă, şi număr de personal. Are mare importanţă. Iar pentru cele care într-adevăr merită efort nu munceşte atâta lume, alea sunt 11-12-20."
    Participaţii minoritare mai sunt, de exemplu, la Roşia Montană şi la Petrom-OMV. Era clar ce avea să urmeze din momentul în care statul a devenit acţionar minoritar. De multe ori, a ajuns minoritar după ce a admis o majorare de capital a acţionarului (străin), iniţial minoritar, fără să-şi majoreze şi propria participaţie. Statul venea cu capacitatea de producţie şi cota de piaţă, celălalt venea cu "know-how", ceva bacşiş şi mult lobby.
 


3. USL vrea să menţioneze Casa Duda în preambulul Constituţiei. Nu e clar de ce speră, totuşi, că ar trece un astfel de referendum (cu regionalizare, în plus): ne consideră proşti, sau există un plan pentru falsificarea referendumului?
    "În acest sens, fiind deja mai multe propuneri pentru preambulul Constituţiei, probabil că va fi o rubrică discutată după ce vor fi discutate toate articolele de revizuire a Constituţiei şi cred că articolul, aşa cum a fost el propus, sau cu anumite modificări, va fi cuprins în preambulul viitoarei Constituţii şi nu va face altceva decât să recunoască rolul istoric pe care Casa Regală l-a avut în constituirea statului democratic, unitar român."
 


4. Alte atacuri la identitatea naţională şi la statalitate trec sub forma de amendamente aprobate de Comisia de revizuire a Constituţiei. După ce s-a anunţat că USL vrea să menţioneze Casa Duda ("Regală") în preambulul Constituţiei, azi s-a aprobat introducerea noţiunii de "regiune", menţionarea statutului de membru al UE (la articolul Statul român, nu la Relaţii internaţionale) şi modificarea drapelului naţional, pe care va fi pusă o stemă (nu se ştie de care; "regală" ?), precum şi menţionarea "orientării sexuale" la criteriile pentru care este interzisă discriminarea, punând astfel baze constituţionale pentru militantismul pro-gay.
    Comisia are 23 de membri, din care opoziția doar cinci (UDMR nu-i în opoziție, Ponta are consilieri de la UDMR - Frunda, de exemplu). Doar doi din cei cinci au făcut opoziție la regionalizare, un vot contra şi o abţinere, iar la propaganda pro-gay au fost doar două voturi contra. De la ce partid/e or fi, și ce au făcut ceilalți trei (din cinci) ? Comisia a avut întruniți doar 20 de membri.
    Patriarhia B.O.R. nu dezaprobă baza constituţională a propagandei pro-gay, deja trecută de Comisia de revizuire, dacă se adoptă "cealaltă prevedere", propusă de B.O.R. Dar cea de-a doua n-o elimină pe prima decât în chestiunea căsătoriei.


5. Ponta se pronunţă împotriva interzicerii prin Constituţie a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, dar nu şi împotriva celeilalte chestiuni, deja trecută de comisia de revizuire, interzicerea discriminării după "orientarea sexuală".
    "Cred că e suficient c
a căsătoria să fie în Codul Civil. Nu e normal să fie în Constituţie. Ce sens are? Umblăm la drepturi ca să punem îngrădiri? Avem în Codul Civil. Dacă peste o sută de ani Legislativul va avea altă opinie, atunci se schimbă legea."
   
Remus Cernea a arătat clar că n-ar fi vorba de "o sută de ani" până ar fi atacate legile care "restricţionează" căsătoria, dacă rămâne prima dispoziţie şi n-ar fi şi cealaltă: "Acele legi restrictive cu privire la minorităţile sexuale ar urma să devină caduce şi să fie uşor declarate ca fiind neconstituţionale". Dar chiar şi aşa, menţinerea celei dintâi pune o bază constituţională militantismului pro-gay. 


6. Cine a crezut zvonul că "FMI nu mai vine în România"? Cum să-şi lase echipa de la Bucureşti, care a preluat atât de bine de la echipa anterioară?
    "După ce scrisoarea va intra în boardul FMI, în data de 25 iunie, îi vom contacta în iulie pentru a avea discuţii şi a stabili data vizitei în România pentru o nouă înţelegere. Nu am stabilit data efectivă de venire, dar am stabilit discuţii pentru luna iulie pentru a fixa data."
 


7. Ponta preia ştafeta de la Băsescu - subordonarea faţă de BruxelBerlin, şi "SUE". Interviu Deutsche Welle:
   DW: Nu demult s-a desfăşurat în mediul public românesc o mică dispută pe tema ”Statelor Unite ale Europei”. USL a fost destul de reticent faţă de această formulă adoptată de preşedintele Traian Băsescu.
   Victor Ponta: Eu nu. Eu sunt total convins că, - sigur proiectul ideatic de State Unite ale Europei probabil că va mai necesita ceva timp, - dar eu sunt convins că acesta este proiectul pe care trebuie să-l susţină orice om politic cu viziune.
   DW: Indiferent de costuri, indiferent de cedările de suveranitate?
   Victor Ponta: Indiferent de cedările de suveranitate sau costuri.
În cei 50-60 de ani de construcţie europeană, toate costurile sau cedările de suveranitate s-au dovedit mai mici decât beneficiile. Inclusiv pentru Romania. Eu cred că, din 2007 până acum, România a avut mai mult de câştigat fiind membră a Uniunii Europene decât dacă ar fi stat în afară. Sunt întotdeauna şi costuri. A fost o iluzie că vom avea numai beneficii. Ai în schimb şi responsabilităţi, ai şi costuri comune. Dar per total, trăgând linie, aspectul ideatic e evident, eu cred, Europa ca să reziste în competiţia mondială trebuie să fie unită, nu avem nicio şansă separat în competiţia cu Statele Unite, cu China...

 

8. Ciudată opinie a unui politician dintr-un partid care vrea (cică...) să adere la grupul partidelor conservatoare din UE (ECR). Ştefan Vlaston, de la Partidul Noua Republică, vede astfel postura liderilor USL faţă de UE (Ce nu pricep Antonescu &co: România nu este de capul ei): 
   "Crin Antonescu nu pricepe că e persona non-grata în UE, niciun oficial nu acceptă măcar să-l vadă la faţă, nicicum să facă conversaţie, şi o dă iarăşi prin bălării ca şef al Comisiei de revizuire a Constitutiei. Deja Angela Merkel îl aşteaptă pe Ponta cu o "to do list" de 12 puncte, după modelul lui Barroso. De o să-i pice faţa."
    Critici la Căcărău se pot găsi destule, dar dacă vii cu astfel de "argumente", de fapt îl credibilizezi, îi confirmi "naţionalismul", pe care i l-a demontat Deutsche Welle (Germania, adică). Şi dacă va fi ales ?! "Va deveni frecventabil, evident".
    Despre Ponta nu-mi fac griji, nu se mai ascunde nici de propriul electorat, când
îşi asumă "SUE", "indiferent de costuri" (a preluat tema de la Băsescu).
    "Ne trebuie
o concepțiune nouă a conservatismului, domnilor!"


10. Pentru partidele din "Cartelul UE", ideologia şi programul cu care se prezintă în alegeri nu contează (PPE, S&D, ALDE, GUE/NGL, Greens/EFA, care împreună asigură majoritatea la parlamentul european). Contează "interesele europene" şi salvarea monedei euro.
   Ponta, în Germania, la la o conferinţă organizată de Fundaţia Friedrich Ebert (care ajută PSD, precum alte fundaţii germane ajută PDL şi PnL - Adenauer şi Seidel, respectiv Naumann):

   "Aş menţiona că există un pericol real că, dacă social-democraţii şi liderii socialişti câştigă cu proiecte de stânga, să implementeze apoi, îndată ce ajung în Guvern, măsuri de dreapta, iată de ce am propus la alegerile pe care le-am câştigat tendinţe care nu erau foarte de stânga. O altă mare provocare este populismul şi euroscepticismul. România încă nu s-a confruntat cu un puternic partid populist, dar văd vechi democraţii ca Franţa, Marea Britanie, Italia având în Parlament importante forţe populiste şi extremiste. Cred că anul viitor în Parlamentul European am putea avea cel mai mare grup politic antieuropean, ceea ce e un pic ilogic să ai în Parlamentul European atât de multe persoane considerând că Europa este ceva rău şi că ar trebui să se revină la valorile conservatoare."
   Diviziunea reală este nu între "stânga" şi "dreapta", ci între partidele naţionale şi oficinele UEiste. Reiese şi din documentul PPE (din 2012), semnat şi de PDL, "Provocări la adresa democraţiei din partea populismului şi grupărilor anti-partide politice":
  "Chestiunea integrării europene va reprezenta tema faţă de care se vor poziţiona partidele politice din Europa în acest început de secol XX. Se vor crea două fronturi: pro şi contra integrării. Este important ca frontul pro să se constituie într-o coaliţie capabilă să învingă actorii contra."
 


11. Băsescu s-a dat de gol - va fi aprobată reducerea cvorumului de către majoritatea lui de la CCR, mutarea fiind de fapt pentru celălalt referendum, de regionalizare (de "revizuire a Constituţiei"): 
   "Avem o lege care reduce pragul de validare de la 50%+1 la 30%. Ea se află la CCR în control de constituționalitate. Avem o Constituție în elaborare care nu ține cont de referendumul din 2009. Voi aștepta, dacă CCR va da drumul la referendumul cu 30%, o să aștept să fie legea în vigoare și pe urmă emit decretul, ca să profit de pragul de 30%." 

12. PDL tot nu s-a învăţat minte cu Băsescu, îi va susţine referendumul. Sunt atât de rupţi de realitate, încât îşi imaginează că un referendum de-al lui Băsescu se mai poate valida, ba chiar aproba:
   Liviu Negoiţă: "Susţinem iniţiativa preşedintelui, dar ne exprimăm rezervele că actuala coaliţie, USL, va respecta rezultatul unui nou referendum pe această temă. Preşedintele îşi manifestă un drept constituţional insistând cu un nou referendum pe această temă în faţa unei coaliţii de guvernare care a demonstrat încălcarea principiilor statului de drept."


14. Denumiri pompoase, "pe linie". Primul pod România-Bulgaria s-a numit "Podul Prieteniei" ("Мост на дружбата"). Noul pod Calafat-Vidin se va numi "Noua Europă" ("New Europe").
   Ponta: "Am discutat la ultimul Consiliu European cu preşedintele Bulgariei şi împreună ne-am gândit, am şi propus şi aşa va rămâne"
   Isărescu: "Pentru că pe bancnotele de euro se folosesc poduri ca simbol al unităţii europene, al comunicării, al solidarităţii, cred că şi acest pod poate concura în viitor să apară pe una din bancnotele de euro".
 


15. Cei de la Mişcarea Populară s-au prins că cine vine cu mesaj antiregionalizare dă lovitura. Dar nu vor merge până la capăt, mimează. În programul lor politic apare regionalizarea.
   "Din discuţii rezultă că există o îngrijorare majoră în rândul membrilor Fundaţiei Mişcarea Populară pentru că, în opinia noastră, proiectele de modificare a constituţiei şi de regionalizare vor duce la divizarea României. Vom acţiona în acest sens. Membrii Fundaţiei Mişcarea Populară îşi vor face public cunoscute punctele de vedere şi vor face tot ce pot pentru a împiedica implementarea acestor proiecte care nu sunt deloc în interesul României."

16.
Eurobăsiştii au reluat şi comentat declaraţia lui Blaga de la Beijing, dar acum tac chitic în legătură cu declaraţia lui Băsescu de la "După 20 de ani" (PRO TV).
  
În campania din 2004, declara că "20% din români sunt homosexuali", apoi a spus că "a fost o neînţelegere, s-a interpretat greşit".
  
"Fiecare este liber să facă ce vrea cu viaţa lui. Dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, este problema lor. Eu însă sunt creştin ortodox şi respect perceptele creştinismului şi ale ortodoxiei. Alţii poate au alte percepte. Este problema lor. Eu sunt de acord cu libertatea fiecărui om să facă ce vrea cu viaţa lui, inclusiv această libertate, pentru că ce facem fiecare între pereţii casei noastre este problema noastră. Şi a intra în această zonă, a o reglementa cu interdicţii prin Constituţie, este o mare greşeală. Avem un Cod civil care spune ce înseamnă familia, care reglementează relaţiile şi nu se ştie ce evoluţii vor fi. Nu treci în Constituţie ceva ce mâine s-ar putea să fie modificat." 


17. Trădarea merge înainte. După ce au strecurat în Constituţie - în urma referendumului falsificat din 2003 - clauza de înlocuire a leului: "În condiţiile aderării la Uniunea Europeană, prin lege organică (= "fără o altă revizuire") se poate recunoaşte circulaţia şi înlocuirea monedei naţionale cu aceea a Uniunii Europene", acum se legalizează subordonarea BNR faţă de BCE (deja existentă, informal):
  
"În conformitate cu tratatele constitutive şi actele legislative ale Uniunii Europene, prin lege organică, se pot reglementa - transferul de prerogative ale Băncii Naţionale a României la Banca Centrală Europeană, dar şi recunoaşterea circulaţiei şi înlocuirea monedei naţionale cu moneda euro."
  
De asemenea, la Articolul 138: "Guvernul elaborează anual sau multianual proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le transmite instituţiilor Uniunii Europene, după informarea prealabilă a Parlamentului asupra conţinutului acestora".


18. A început aplicarea "scenariului"?
   «Unul dintre "băieții" de la comunicare din PSD îmi spunea: "O să vedeți ce distracție va fi cînd Victor se va lăsa tăvălit de Crin ca să-l ajute în campanie". Relația Ponta-Antonescu rămîne OK, "deși nu se mai țin de mînă, ca la început".»
   De ce PSD-UNPR se afişează ca pro-Băsescu? Votul era oricum consultativ. Au vrut să testeze ce pondere are o eventuală "majoritate Ponta-Băsescu" ? E la limita lui 50%.
   «Preşedintele PNL a fost întrebat dacă ceea ce au anunţat grupurile parlamentare PSD privind faptul că s-ar fi convenit în USL pentru un vot "pentru" al parlamentarilor USL asupra punctului de vedere favorabil la referendumul propus de Traian Băsescu este adevărat. "Nu e adevărat. Am convenit contrariul", a răspuns Antonescu, pentru MEDIAFAX.
   Grupurile PSD şi UNPR "îşi exprimă surprinderea" faţă de decizia parlamentarilor PNL şi PC de a vota împotriva proiectului de hotărâre privind referendumul, menţionând că decizia liberalilor şi conservatorilor vine după ce în USL s-a convenit în favoarea unui vot pentru adoptarea acestei hotărâri.»
 

19. Banca Naţională a României nu mai vrea să primească instrucţiuni de la statul român. Comisia de revizuire a Constituţiei (din care PDL minte că s-a retras), aprobă acest amendament, propus de Chiuariu (PnL) "în urma consultării cu reprezentanţii BNR":
   "În exercitarea prerogativelor sale, BNR nu poate solicita sau primi instrucţiuni de la nicio autoritate sau instituţie a statului."
   Au fost 20 de voturi din 23 (17 pentru şi trei abţineri). PDL are trei membri, PP-DD doi, pe care i-a retras. La votul final pe revizuire au fost 18 voturi (fără PDL şi PP-DD).


 20. Boc promovează regionalizarea cot la cot cu Dragnea, PDL anunţă că "va boicota" referendumul de regionalizare ("de revizuire a Constituţiei"). Dacă va cădea (previzibil) referendumul-bis al lui Băsescu, PDL pierde unicul motiv de boicot pe care l-a invocat.
   "În cadrul aceleiaşi dezbateri, fostul premier Emil Boc s-a declarat un susţinător al regionalizării. El a spus că, pe de o parte, nu a mai fost o reorganizare teritorială din 1968, iar prin regionalizare va creşte gradul de absorbţie a fondurilor europene. De asemenea, el a lăudat faptul că regionalizarea nu e un proces formal, ci unul consistent, mult mai bine pus la punct decât procesul de revizuire a Constituţiei."
 

   Dragnea: "Regionalizarea este lupta teritoriului cu Bucureştiul ca simbol al unei puteri centralizate."
   Cristoşii mamii voastre...
 


21. Academia Română s-a pus (pentru a treia oară) la dispoziţia Mari Loji Naţionale a României, care a organizat la Ateneul Român a III-a Ediţie a Galei Premiilor Marii Loji. Maestru de ceremonii - "Borza-Hidroelectrica". Printre premiaţi, Mihnea Motoc, ambasador la Bruxelles (la UE), care afirmase că "cine vorbeşte despre dezintegrarea UE este imoral", şi Lucian Croitoru, viceguvernator al BNR, care spunea că este bună trecerea la euro şi că este bun un nou acord cu FMI.
   Preşedintele Academiei Române: "Academia Română s-a asociat acestui eveniment care, păstrând proporţiile, dorim să fie similar cu Premiile Nobel acordate de Academia Suedeză. Recunoaşterea şi premierea excelenţei este fundamentală, mai ales de când România a intrat în Uniunea Europeană. Miza acum este să fim competitivi la nivelul marilor universităţi europene."
 


22. Prim-vicepreşedintele PDL Dorin Florea a fost prezent la şedinţa Consiliului Naţional Secuiesc, unde a afirmat că "nu este o sperietoare să vorbim despre Ţinutul Secuiesc". CNS cere autonomie teritorială "după model catalan" (regiunea Catalonia se agită pentru secesiunea de statul spaniol).
  
Nu este clar ce caută un lider important al PDL la CNS, care nu este asociat (formal) cu UDMR, care are o colaborare pe linie PPE cu PDL, dar mai ales o colaborare cu USL, cu care a semnat un protocol "secret" înainte de alegerile generale din 2012, iar Frunda este consilierul lui Ponta. Aceeaşi greşeală s-a făcut, ca admiterea lui Tokes la lucrările congresului PPE, găzduit de PDL la Bucureşti, unde a cerut de la tribună "un sistem de federalism pentru România". La şedinţa CNS nu a fost prezent niciun lider UDMR. O consider ca încă o tentativă de a lipi imagologic UDMR de PDL, deşi UDMR este în tratative avansate cu PSD ("şi cu alţii") pentru o nouă majoritate guvernamentală.
   La final, CNS a adresat
un avertisment guvernului, ameninţând cu nesupunerea civică şi cu mişcări de protest.


23. "Acoperirea aranjamentului Ponta-Băsescu". Băsescu facilitează referendumul (de regionalizare!). Modificarea majorităţii de la CCR are ca scop validarea lui în orice condiţii, chiar dacă prezenţa nu ar atinge pragul minim, fie el şi redus. Scoţându-l din cauză pe Băsescu ("pâi, nu mai am majoritate la CCR..."), ca să rămână credibil pentru suporterii săi.
   A apărut o petiţie care o roagă pe Iulia Motoc să nu plece de la CCR, de parcă modificarea legislaţiei ar fi dus automat la apariţia sa pe "lista de 3+1", şi nu depunerea candidaturii! 

   "Se poate ca intenția reală a autorilor acestei OUG să fi fost de a o îndepărta pe doamna Motoc din funcția actuală de judecător CCR și de a numi, via Senat, un alt judecător la CCR. Pentru aceasta, ei au schimbat procedura prin OUG, urmărind să crească șansele doamnei Motoc de a ajunge la instanța europeană." 

24. Ponta minte că "a aflat abia la ora 22:55" despre accidentul din Muntenegru. La ora când juca baschet ca să-şi facă reclamă, se publicaseră deja ştiri despre accident (în România). Chiar dacă nu aflase la momentul meciului, a aflat sigur înainte de "22:55". 

25. PDL mimează opoziţia la revizuirea Constituţiei, anunţând iniţierea Coaliţiei pentru Constituţia Cetăţenilor.
   Ce contestă, de fapt, din moment ce
s-a declarat de acord cu regionalizarea? Ba a şi votat amendamentul în comisie. "PDL susţine proiectul regionalizării, dar precizează că ar trebui gândită o reorganizare administrativ-teritorială mai amplă, cu prevederi specifice în Constituţie."
  
Coaliţia va avea un comitet condus de Radu Carp (PDL), care afirmase în 2011 că "un model federal al UE ar avantaja statele de la periferie".
 


26.
#1. Majoritatea lui Băsescu de la CCR a aprobat "democraţia de 30%", admiţând (cu un decalaj de un an) cererea USL de reducere a pragului de validarea a referendumurilor, de la 50% la 30%.
#2. CCR ne ia la mişto? În "legea 30%" nu scrie că intră în vigoare "peste un an"!

Constituţia României, Articolul 78 ("Intrarea în vigoare a legii"): "Legea se publică în Monitorul Oficial al României și intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei."
#3. Zi de doliu naţional tocmai de Ziua Drapelului, cu drapelele naţionale arborate în bernă. Nu se putea declara cu o zi înainte sau una după? 

27. Scopul principal al revizuirii Constituţiei este regionalizarea.
   Dragnea: "Despre regionalizare vreau să vă spun că nu renunţăm la acest proiect major sub nicio formă. Eu, personal, nu am renunţat niciodată la vreun proiect. Că regiunile se vor face astăzi sau cu o întârziere de două sau trei zile are mai puţină importanţă, deşi are importanţă pentru că România poate să piardă câteva luni de dezvoltare, dar regiunile oricum se vor realiza. Deci, eu cred că modificările la Constituţie şi regionalizarea reprezintă două proiecte de ţară uriaşe şi trebuie să identificăm toate posibilităţile legale şi toate mecanismele administrative legale care pot fi utilizate pentru ca în toamnă să putem modifica Constituţia."
 


28. Eşecul Nabucco, speculat propagandistic de lobby-ul exporturilor de gaze din producţia internă. Despre interconectarea cu reţelele de gaze din UE se spune că ar fi "un mijloc de a ţine în şah Gazpromul" (pe gaze exportate din România, evident!), ori că "va contribui la fel de bine ca şi Nabucco la dezvoltarea pieţei energetice româneşti":
   "CEO-ul OMV, Gerhardt Roiss, a anunţat că studiile tehnice ale proiectului Nabucco vor fi valorificate pentru construcţia din România până în Austria a unui gazoduct menit să valorifice producţia de gaze naturale din Marea Neagră. Desigur, un astfel de proiect va permite accesul terţilor la capacitatea de transport şi va funcţiona în dublu sens, astfel că va contribui la fel de bine ca şi Nabucco la dezvoltarea pieţei energetice româneşti."
   Ponta a venit repede cu varianta racordării la South Stream, dar Vocea Rusiei dă de înţeles ca România trebuie să mai ofere ceva la schimb, pe lângă bani:
   "Din start, trebuie precizat faptul că în condiţiile în care Gazprom deja a plătit Bulgariei, Ungariei şi Serbiei pentru participarea la South Stream, racordarea României la South Stream se transformă dintr-un drept într-un privilegiu politic şi economic. Privilegiile nu se obţin peste noapte şi nu se dau gratis."


 29. Băsescu dezinformează iar: "Şi pentru când laşi preşedintele-paiaţă, cum i-am spus eu, pentru după mandatul tău?"
   Dacă USL cuplează referendumul constituţional cu alegerile prezidenţiale, aşa cum i-a facilitat echipa Băsescu de la CCR (că-n toamna asta nu se valida referendumul nici cu 30% !), este timp ca noul preşedinte să îşi înceapă mandatul pe o nouă Constituţie, fiindcă aceea intră în vigoare la data adoptării ei prin referendum, adică "retroactiv" cu câteva zile după ce CCR ar declara valabil şi valid referendumul (Articolul 153), pe când preşedintele, abia după un al doilea tur, adică încă două săptămâni plus eventualele zile de contestaţii legale. Turul doi este inevitabil, pentru un singur tur ar fi necesar un număr de voturi egal cu jumătate din cei cu drept de vot.
 


30. Dilema USL: să fie referendumul constituţional în toamna 2013, cu prag de validare de 50%, dar ţinut pe 2-3 zile, ori odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, cu prag de 30% şi într-o singură zi.
   Ponta: "Că se va organiza odată cu primul tur al prezidenţialelor, nu-i nimic rău
, cred că şi preşedintele Băsescu a făcut un referendum odată cu primul tur. Dacă mă întrebaţi astăzi, mi se pare cel mai raţional acest lucru, dar e o decizie pe care nu pot să o iau eu, o să discutăm şi o să decidem."
   Dragnea: "Poate să fie un referendum în trei zile. Pentru că există o decizie a Curţii Constituţionale de anul trecut, care ne spune că referendumul poate fi organizat în mai multe zile. Eu nu renunţ la ideea de a organiza referendum în acest an, în luna octombrie."

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: