17 iulie 2013

Dacă bugetul UE este "federal"...


... e clar că şi "procurorul UE" are tot prerogative de tip federal.
"Un lucru trebuie să fie clar. Dacă la nivelul nostru, al UE, nu ne protejăm bugetul federal, nimeni nu o va face în locul nostru. Fac apel la statele membre şi la Parlamentul European să sprijine acest proiect important astfel încât Parchetul European să înceapă să funcţioneze de la 1 ianuarie 2015" - comisarul UE Viviane Reding.
Încă un pas spre abolirea statelor naţionale, după ce deja li se batjocoriseră sistemele judiciare, prin CEDO.
Comisia Europeană (CE) a propus miercuri instituirea Parchetului European care va efectua cercetări şi urmăriri penale şi va avea competenţa, la nevoie, de a trimite în judecată în instanţele din statele membre persoanele învinuite de săvârşirea de infracţiuni care afectează bugetul UE

Parchetul European va avea o structură descentralizată, integrată în sistemele judiciare naţionale. Procurorii europeni delegaţi vor efectua cercetările şi urmăririle penale în statul lor membru, utilizând personal naţional şi aplicând legislaţia naţională. Acţiunile lor vor fi coordonate de către procurorul general european, pentru a se asigura o abordare uniformă pe întreg teritoriul UE, aspect de o importanţă vitală, în special în cazurile transfrontaliere. Întreaga structură se va baza pe resursele existente şi ar urma să nu implice costuri suplimentare substanţiale. 

 Propunerea de regulament a CE trebuie să fie adoptată în unanimitate de statele membre în cadrul Consiliului UE pentru a intra în vigoare, după ce în prealabil va obţine aprobarea Parlamentului European. În cazul în care nu se poate obţine unanimitatea în cadrul Consiliului, tratatele prevăd că un grup compus din cel puţin nouă state membre poate încheia o cooperare consolidată, în baza articolului 86 din Tratatul de Funcţionare al UE.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: