06 aprilie 2013

Planul establişmentului : sistemul bipartit





Mutările aparent inexplicabile din politică trebuie citite şi în cheia bipartitismului. Facţiunea aflată la putere îşi regizează o opoziţie internă ca alternativă, ori cultivă ca "partener în opoziţie" doar o facţiune agreată (PDL când era la putere prefera ca partener de dialog USL, acum USL preferă PDL în locul PP-DD). Legea alegerilor locale într-un singur tur a introdus-o PDL, USL a menţinut-o. De asemenea, alegerile parlamentare parţiale anticipate, tot cu un singur tur. Avantaj - partidele de sistem (mari).

Adică, sistemul îşi propune să se ajungă la un stadiu unde nu mai există ca alternativă vizibilă decât cealaltă componentă a sa, aflată în opoziţie. 

Ceva similar se realizase sub Carol I la sfârşitul secolului XIX, "rotativa guvernamentală" (liberali/conservatori). Pe care a spart-o votul universal, începând din 1919.

Valeriu Stoica : "Cred în continuare că cel mai bun sistem este cel bipartit, care pare însă utopic pentru România. Dacă am avea un astfel de sistem, nu ar mai exista anomaliile şi schimbările conjuncturale de majorităţi din Parlament."

Din forma finală a legilor electorale se va vedea mai clar tendinţa către bipartitism.

2 comentarii :

Gogu spunea...

DEMOCRATIA NU MAI CONVINE, NU MAI E ADECVATA PENTRU ETAPA SI IN FORMA ACTUALA DE ORGANIZARE A SOCIETATII UMANE.
DEMOCRATIA RAMINE CEEA CE A FOST DE LA INCEPUT: O UTOPIE !
PINA ACUM UTOPIA ERA UTILA PENTRU DOMINAREA NATIUNILOR GLOBULUI DE CATRE CEI TARI; ACUM CEI TARI AU DEVENIT MAI SLABI(SAU AU ALTE OBIECTIVE MAJORE) SI LE-AR PRINDE BINE NISTE DICTATURI, SCOPUL FIIND ACELASI.
PRIN URMARE , SISTEMUL CU DOUA PARTIDE MASCHEAZA DESTUL DE EFICIENT O DICTATURA REALA SI FUNCTIONALA.
MAI RAMINE SA SE AJUNGA LA NIVELUL DE TIMPIRE A TUTUROR POPOARELOR, PINA LA NIVELUL ACELORA UNDE SISTEMUL BIPARTID FUNCTIONEAZA !
MA ABTIN DE LA EXEMPLE PENTRU A NU SUPARA SERVERELE !

Riddick spunea...

Lumea începe să se prindă.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: