24 aprilie 2013

Ilie Şerbănescu : "Pentru deblocarea creşterii economice este nevoie de vreo două decenii de investiţii în producţie"


Jurnalul Naţional:

 Dependenţa PIB-ului de un consum nefinanţabil

Statutul de anexă de consum rezervat României în sistemul centru-periferie de tip colonial pe care îl reprezintă UE se manifestă într-o dependenţă disproporţionată de consum a creşterii economice. Cu o reprezentare de 61-62% a consumului în PIB, creşterea economică, adică a PIB-ului, depinde destabilizator de evoluţia consumului. Este un adevărat cerc vicios! Dacă grosul din PIB, respectiv consumul, nu creşte, evident nu poate creşte ansamblul însuşi! Dacă dimpotrivă consumul creşte, se adâncesc exact dezechilibrele împotriva cărora trebuie luptat, căci, neavând la spate producţie spre a-l acoperi, consumul are nevoie ca să crească de bani din altă sursă: statul este însă ca şi falit, iar băncile (străine) nu mai dau credite. Programul FMI este un program de tăiere a consumului. De aceea, atât timp cât România se află sub program FMI, reluarea creşterii economice este o poveste cu cocoşul roşu! Creşterea economică este de fapt blocată în România. Pentru o deblocare este nevoie de vreo două decenii de investiţii în producţie, cu menţinerea consumului, astfel încât, prin modificarea structurii PIB-ului între producţie şi consum, să se obţină alte posibilităţi în dinamica acestora.

Fiecare din anii din urmă confirmă cercul vicios. În 2010, beneficiind de o conjunctură externă favorabilă, exporturile (generate în proporţie de 60% de companii străine) din România au crescut cu 25%, ceea ce în criză a fost ceva fabulos, dar PIB-ul totuşi a căzut, căci a fost anul în care FMI a obligat la amputarea severă a consumului. În 2011, creşterea economică avea perspective frumoase, nu de alta dar se pornea de la baza scăzută din 2010.Structura PIB-ului s-a opus. Creşterea economică obţinută a fost slabă, cu toate că exporturile au crescut în continuare beneficiind de o conjunctură externă favorabilă în cea mai mare parte a anului. Consumul însă a stagnat şi a influenţat ansamblul. În 2012, bruma de stimulare a consumului prin reîntregirea salariilor a fost hotărâtoare. Consumul a săltat cu 1%, generând o creştere economică de 0,7%, în ciuda scăderii industriei şi prăbuşirii cu peste 20% a agriculturii. O astfel de aiureală nu poate constitui o bază pentru dezvoltare! Dezvoltare care nici nu va veni!

În 2013 există riscul ca totul să se blocheze. Industria va cădea pur şi simplu, căci vor dispărea oricum Oltchim, Arpechim şi cele patru combinate metalurgice ruseşti. Orice revenire ar avea agricultura, impactul asupra ansamblului PIB-ului este redus. În esenţă, PIB-ul stă sub semnul întrebării din cauza consumului. În principiu, acesta ar trebui să crească pentru că programul de reîntregire a salariilor operează întregul an. Numai că este dubitativ dacă guvernul îl va putea finanţa tot anul. Si în plus, liberalizarea preţurilor în energie – de fapt o masivă creştere a preţurilor – va amputa câştigurile reale şi va comprima sever consumul. Cu impactul corespondent asupra creşterii economice!  

2 comentarii :

Gogu spunea...

Cumva alaturi de subiect dat poate fi interesant : http://www.ziaristionline.ro/2013/04/23/hubert-vedrine-ii-taie-nasul-genialissimului-basescu-trebuie-sa-abandonam-ideea-unor-state-unite-ale-europei/

Riddick spunea...

Ei, ştiam de Vedrine mai demult :

Hubert Védrine: "Construirea unui popor european unic din 30 sau 40 de popoare este o viziune himerică"

http://riddickro.blogspot.ro/2011/01/hubert-vedrine-construirea-unui-popor.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: