01 martie 2013

USL nu renunţă la lozincile ecologiste, dar mai micşorează "tainul" (plătit de consumatori)


USL pare să aibă o abordare mai responsabilă decât PDL în domeniul propagandei energiei verzi, dar tot nu renunţă la "schemă".

Energia verde ajunge, în mare parte, la export

*  Consumatorii români rămân cu povara plăţii certificatelor verzi
       Consumatorii de energie din ţara noastră suportă una dintre cele mai generoase scheme de susţinere a energiei regenerabile, prin cote obligatorii de certificate vezi. În ultima perioadă, mare parte din energia verde este exportată, deoarece nu există suficientă cerere în ţara noastră.
     Octavian Lohan, director în cadrul Transelectrica, a declarat, ieri, într-o conferinţă organizată de Confindustria şi Camera de Comerţ Italiană din România: "În zilele în care eolienele au produs din plin, exportul a crescut pe măsură. Din păcate, consumatorii din ţara noastră nu beneficiază, deocamdată, şi de partea bună a energiei regenerabile, de faptul că este o resursă ieftină, inepuizabilă. Consumatorii români sunt, deocamdată, împovăraţi de costurile cu certificatele verzi".
     Domnia sa a explicat de ce s-a ajuns în această situaţie. Marii consumatori de energie şi-au asigurat necesarul pentru anul în curs încheind contracte cu producătorii de energie din surse convenţionale. Astfel, când eolienele au început să producă din plin, au găsit o piaţă saturată. Furnizorii care au cumpărat energia verde au găsit oportunităţi de export.

     Oficialul Transelectrica a declarat, pentru ziarul BURSA: "Consumatorii uită că energia obţinută din vânt, soare şi apă este ieftină, din cauza acestui impact al costurilor cu certificatele verzi. Resursele regenerabile sunt foarte ieftine. Faptul că avem din ce în ce mai multe unităţi de producţie din resurse regenerabile ar trebui să ne bucure, nu să ne panicheze. Mai multă energie ieftină pe piaţă este benefică pentru consumatori. Cu cât vor fi mai multe certificate verzi pe piaţă, preţul lor va scădea, la fel şi costurile aferente din facturile consumatorilor".
     Preţul de vânzare al energiei regenerabile pe piaţa liberă nu include şi preţul certificatelor verzi acordate producătorilor. Din acest motiv, producătorii de energie regenerabilă pot oferi tarife foarte atractive, creând o presiune şi pe preţurile solicitate de alţi operatori.
     Astfel, consumatorii beneficiază de energie la preţuri bune. În contextul actual al pieţei de energie, excedentul de ofertă împinge producătorii la export. Dar costurile certificatelor verzi sunt suportate doar de România.
     În prezent, numărul de certificate verzi emise producătorilor de energie regenerabilă nu satisface cererea, motiv pentru care certificatele sunt tranzacţionate la preţul maxim. În curând, având în vedere rapiditatea cu care se pun în funcţiune parcurile eoliene, numărul certificatelor verzi de pe piaţă va acoperi şi va depăşi cererea. Atunci, preţul lor va scădea vertiginos, iar acest lucru se va reflecta şi în facturile tuturor consumatorilor.
     Octavian Lohan ne-a mai spus: "Consumatorii pierd din vedere acest aspect sub presiunea costurilor ridicate ale momentului. Practic există o desincronizare între producă-tori şi consumatori. Nimeni nu se aştepta la acest boom al energiei verzi şi necesarul de consum a fost acoperit din surse clasice. Acum producătorii de energie verde nu-şi găsesc clienţi. Consumatorii români trebuie să fie educaţi de către producătorii de energie verde. Producătorii trebuie să-şi facă reclamă şi să-şi găsească piaţă de desfacere în ţară. Aşa şi consumatorii români vor ajunge să beneficieze de energie ieftină".
     Mai mulţi consumatori industriali au solicitat Guvernului ajustarea de urgenţă a schemei suport cu certificate verzi, din cauza creşterii vertiginoase a costurilor. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, în premieră, într-un interviu acordat ziarului BURSA, că intenţionează să ajusteze subvenţia acordată producătorilor de energie regenerabilă. Domnia sa ne-a declarat că analizează următoarele variante: diminuarea preţului maxim al certificatelor verzi, reducerea numărului de certificate acordate producătorilor, introducerea unei taxe pe dezechilibre, exceptarea industriei de la plata certificatelor. Ministrul Niţă a subliniat că nu doreşte ca producţia de energie verde să dispară şi nu doreşte să-i descurajeze pe in-vestitori, pe care îi va consulta înainte de a opera modificări legislative.
     Mulţi consumatori industriali sus-ţin că producătorii de energie verde pot trăi liniştiţi numai din preţul certificatelor. Octavian Lohan ne-a spus că lucrurile nu stau aşa: "Producătorii de energie regenerabilă nu-şi pot recupera investiţia numai din certificatele acordate. Au nevoie să-şi vândă energia pe piaţă. Este şi în interesul lor să-şi găsească cumpărători. Dacă autorităţile vor să modifice schema de sprijin cred că trebuie să fie foarte atenţi la modalitatea aleasă. Personal, cred că pot fi luate măsuri astfel încât cererea de certificate să fie depăşită de ofertă şi preţul plătit să coboare".
     Investitorii italieni prezenţi ieri la conferinţă au cerut autorităţilor să respecte legea care stabileşte schema de sprijin pentru energia verde şi să nu opereze modificări intempestive. Legea prevede ca scăderea numărului de certificate acordate producătorilor să aibă loc începând din 2014. Diminuarea numărului de certificate este necesară pentru că tehnologiile de producţie s-au ieftinit sem-nificativ în ultimii doi ani.
     Mauro Maria Angelini, preşedintele Confindustria, a declarat că investitorii italieni speră ca legislaţia să nu fie schimbată, intempestiv, din acest an, iar Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei, a subliniat că energia regenerabilă este un sector strategic pentru companiile italinene în Româ-nia. Gugliermo Frizi, preşedintele Ca-merei de Comerţ Italiene din Româ-nia, a reproşat autorităţilor române declaraţiile "puţin haotice" pe tema modificării schemei de sprijin pentru certificatele verzi.
     Octavian Lohan le-a transmis investitorilor italieni că bursa de energie are o piaţă intra-zilnică, ce poate fi folosită cu succes de producători pentru a vinde energia verde în ţară. Domnia sa a subliniat că, în curând, România va face parte dintr-o bursă regională de energie, care va facilita întâlnirea cererii cu oferta şi va aduce preţuri mai bune pentru consumatori.
     Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE (reglementatorul pieţei de energie), a spus că raportul de monitorizare a pieţei energiilor regenerabile din 2012 va fi gata la finele acestei luni. Raportul va arăta care sunt tehnologiile supracompensate şi câte certificate verzi vor mai primi producătorii începând din 2014.

14 comentarii :

Riddick spunea...

http://www.zf.ro/companii/mesaj-clar-de-la-guvern-nu-putem-distruge-industria-doar-de-dragul-energiei-verzi-investitorii-in-regenerabile-sa-inteleaga-nu-vor-castiga-foarte-mult-ci-mult-10618430

Anonim spunea...

E o lunga istorie in ceea ce priviste ENERGIILE. Enrgia verde v-a avantaja bineinteles pe mai mari descreierati ai lumi. Narodul habar nu are de aceea se bucura de toate binefacerile materialiste. Fie ea ingramadita in CERTIFICATE VERZI. Noi avem baxuri integi de hirtie igenica stivuita in buncarele BNR. Va aduceti aminte de scandalul de acum citiva ani cind niste jurnalisti alesi pe sprinceana au coborit in subsolu BNR unde la un pahar de vin de la Isarescu(masonul) au vazut rezerva BNR imprumutata de la FMI, BM... .

Riddick spunea...

Esenţialul este că "investitorii" care produc energie verde sunt alimentaţi de guverne cu bani încasaţi suplimentar de la consumatorii de energie.

Riddick spunea...

Le-o fi intrat morcovu' după ce au văzut ce-i în Bulgaria.

http://epochtimes-romania.com/news/de-ce-se-revolta-bulgarii-si-de-ce-nu-ne-revoltam-noi---185062

Crystal Clear spunea...

Iar ne-a venit o factura "suplimentara" de la Enel de care habar n-aveam...

Crystal Clear spunea...

Aici sunt bagate certificatele verzi

Riddick spunea...

Redistribuire de la "săraci" la bogaţi.

Chipurile, pentru "capital de lucru pentru producerea de energie verde".

Crystal Clear spunea...

E criminal ceea ce fac...

Anonim spunea...

@Crystal Clear Mai bine ii condamnam pe toti la moarte. Apropo cica a iesit o revolutie pentru partea de FINAL. Unii cica trebuie sa aibe un final fericit ca in filmele acelea cu prosti. Doamne ajuta.

Crystal Clear spunea...

Pai daca nu-i oprim ne ingroapa ei, de vii in datorii.

Au majorat pretul la case artificial, provocand o bula imobiliara cu credite date de banci,care ingroapa pe multi acum cand bula s-a desumflat. Aici au prins tinerele familii cu copii care aveau nevoie sa stea in casa lor.
Si preturile vor merge si mai in jos, pana la valoarea de reala de 10000 dolari- un apartament de 3 camere in cartierele Bucurestiului..
Ce poate fi mai criminal decat sa transformi un om in sclav ? Sa nu mai existe conditia umana ,sa muncesti zi si noapte la nesfarsit si sa nu ai siguranta ca vei fi platit nici macar la nivel de tara ex socialista ,desi calitatea muncii este mult superioara mediei celor europene... ?

Riddick spunea...

"Suntem loviţi sistematic în stomac, ceva se va-ntâmpla" (Mircea Dogaru, despre evoluţiile 1980-1989 din RSR.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=05u1pBBziQk

Crystal Clear spunea...

Cunosc pe cineva care este sef de farmacie. Desi trebuia sa primeasca vineri "bonuri de masa" ( cartelele de mancare ale lui Cesusescu) in valoare de 200 lei, a fost anuntat ca s-au taiat.Asa de la o ora la alta.
In rest au pus aparate care numara pietonii care trec prin fata magazinului si are target ca sa ademeneasca sa intre in farmacie si sa cumpere pe 66% dintre trecatori. Procentul celor care intra reiese din numarul de bonuri emise pe zi.
Alt targhet este ca un client trebuie convins sa cumpere cel putin 3 medicamente pe un bon. Adica , daca te doare gatul pe langa antibiotic farmacistul trebuie sa convinga pacientul sa cumpere si nurofen ( anti-inflamator) dar si bixtonim sau ceva pentru desfundat nasul...care mai da si dependenta...
Diferenta de valoare intre marfa achizitionata si cea vanduta intr-o farmacie trebuie sa fie de 4 ori ( include si TVA 24%) daca nu se fac vazarile in aceste conditii, seful de farmacie este considerat incompetent si dat afara. Nu conteaza actul medical, vindecarea pacientilor ci profitul farmaciei !
Acelasi principiu este valabil si la clinicile private. De asta vor sa implementeze parteneriatul stat privat ca sa ia banii pe care-i platim noi la asigurarile medicale la stat si sa-i dea la privati.
Asta-i si scopul reformei medicale a lui Obama in SUA .Sumele imense pe care populatia le plateste pentru sanatate , la stat se redistriubuie de la saraci la bogati....

De asta spun ca sunt criminali...

Riddick spunea...

Incredibil ce se poate întâmpla...

Crystal Clear spunea...

Inimaginabil..
Cele de mai sus sunt doar o mica parte din ce am auzit..


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: