08 decembrie 2012

O chestiune de principiu


S-a tot "tocat" tema asta, a revizuirii Constituţiei, că ar fi necesară, blabla. Nu zic că actuala Constituţie e un model de document democratic sau juridic, dar are meritul că fixează nişte elemente fundamentale (limbă oficială, suveranitate naţională, republică, stat unitar, independent şi indivizibil, judeţul ca unitate administrativ-teritorială, limitele revizuirii). Are şi minusuri, cele mai periculoase le consider a fi prioritatea dreptului comunitar (UE) asupra celui intern şi trecerea la "moneda unică a Uniunii Europene" prin lege, fără vreun referendum (Articolul 137.2).

ARD acuză USL că vrea să distrugă democraţia şi statul de drept, dar în acelaşi timp Blaga declară că ARD ar colabora la revizuirea Constituţiei "chiar dacă revizuirea ar fi iniţiată de USL". Tot Blaga a mai declarat că "şi regiunea trebuie introdusă în Constituţie", adică tocmai varianta de regionalizare propusă de USL (îl tot citez pe Blaga fiindcă declaraţiile sunt recente, si nu ştiu să fi fost contrazis de cineva de la ARD). Deci, doar regionalizarea pare să fie punctul comun oficial al ARD şi USL în materie constituţională, la celelalte puncte avute în vedere pentru revizuire diferenţele sunt mari ori ireconciliabile.

Aşadar: cum îşi propune ARD să participe la revizuirea Constituţiei ? (M.- R. Ungureanu vorbea la un moment dat despre "rescrierea Constituţiei"). Este un proces care necesită 2/3 din voturile din parlament, USL fiind de neevitat (USL va avea peste 1/3 din mandate, dar USL, chiar şi cu UDMR, nu ar atinge 2/3 din mandate). Cum ar putea coopera ARD cu unii care vor să distrugă democraţia şi statul de drept ?

Nu mai pun linkuri, cine a urmărit politica din ultimele luni ştie la ce mă refer.

Un comentariu :

Riddick spunea...

ARD se gudură/milogeşte acum, că "e răul cel mic" ("Ia uite-i p-ăia ce fac ! Ia uite-i p-ăia ce fac !"), dar procedează precum piciul-complice al tâlharului, care se pune ghem în spatele celui furat, să-i poata da tâlharul brânci şi să cadă, spre a fi jefuit mai uşor apoi.

Tratatul de la Lisabona s-a votat "în unanimitate" (minus 2), la 7-8 luni de la prima suspendare (din 2007), iar pentru 2013 ARD promite sprijin pentru USL la revizuirea Constituţiei şi regionalizare.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: