03 decembrie 2012

Conferinţa „Finanţiştii”: Economia românească trebuie „dezEURoizată” şi „reRONizată”



Este foarte necesara "reRONizarea" economiei romanesti, dar nu ca un scop in sine, motivul fiind acela ca un soc pe cursul de schimb, materializat printr-o depreciere abrupta a leului fata de euro, ar anula cu totul avantajul diferentialului de dobanda favorabil creditelor in moneda europeana, a declarat vicepresedintele BCR, Sergiu Manea, la conferinta ,,Rolul intermedierii financiare in moneda nationala pentru cresterea sustenabila a economiei”, organizata de saptamanalul economic si de afaceri Finantistii. 

Diferentialul de dobanda dintre lei si euro se situeaza in prezent la 5,25% in ceea ce priveste dobanda nominala si la 2,75% atunci cand vorbim de dobanda reala, a precizat Manea.

„Ratele inalte ale dobanzilor in lei sunt explicate de ratele inalte ale inflatiei, peste inflatia zomei euro (...) Materializarea riscului valutar printr-un soc pe cursul de schimb ar putea anula in totalitate diferentialul de rata a dobanzii EUR/RON. Finantarea in valuta in conditiile actuale denota lipsa de disciplina si inseamna o adaugare de risc pentru populatie si companii”, a spus reprezentantul BCR.

Manea a mai mentionat ca BCR estimeaza mentinerea inflatiei peste tinta BNR in 2013 si 2014, dar diferentialul de inflatie intre Romania si zona euro se va reduce la 2,7% in 2013-2014, de la o medie de 5% in ultimii 10 ani.

In acelasi context, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat ca oamenii, in lumea asta, nu numai in Romania, prefera sa isi ia tot castigul pe loc si sa arunce riscul pe viitor.

"In viata putem sa luam decizii care ne aduc tot castigul acum si arunca toate riscurile pe viitor, lucru care ne fragilizeaza pozitia, ca indivizi. Acest lucru il facem atunci cand am lua un imprumut in euro pentru ca ne-am luat tot castigul acum, dar avem tot riscul valutar in viitor. Suntem fragili pentru ca tot riscul este in fata noastra. Viceversa, situatia anti-fragila este cea in care sunt pesimist, imi iau tot negativul acum, iar ce mi se poate intampla in viitor sunt numai lucruri bune", a spus Lazea.

El a dat ca exemplu faptul ca, daca si-a luat cu 10% dobanda creditul in lei, s-a asigurat de o eventuala depreciere eventuala a leului, iar tot ce se poate intampla in viitor este in favoarea sa.
La randul sau, Andrew Gerber, director executiv produse retail al BCR, a precizat ca in Romania imprumuturile in valuta reprezinta 90-95% din totalul imprumuturilor ipotecare, iar programul Prima Casa a fost generatorul principal in ultimii trei ani.

Exista semne de crestere, plus 16%, ale volumelor imprumuturilor in RON in primele 10 luni din 2012 comparativ cu 2011, dar proportia ramane redusa", a mai spus Gerber.

2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-13737554-rezervele-bnr-coborat-600-milioane-euro-noiembrie-acesta-este-costul-interventieiilor-valutare-pentru-sustinerea-leului-spun-economistii-ing.htm

Riddick spunea...

BNR face figuraţie, au ordin de trecere la euro. Ordin extern.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: