03 decembrie 2012

Conferinţa „Finanţiştii”: Economia românească trebuie „dezEURoizată” şi „reRONizată”



Este foarte necesara "reRONizarea" economiei romanesti, dar nu ca un scop in sine, motivul fiind acela ca un soc pe cursul de schimb, materializat printr-o depreciere abrupta a leului fata de euro, ar anula cu totul avantajul diferentialului de dobanda favorabil creditelor in moneda europeana, a declarat vicepresedintele BCR, Sergiu Manea, la conferinta ,,Rolul intermedierii financiare in moneda nationala pentru cresterea sustenabila a economiei”, organizata de saptamanalul economic si de afaceri Finantistii. 

Diferentialul de dobanda dintre lei si euro se situeaza in prezent la 5,25% in ceea ce priveste dobanda nominala si la 2,75% atunci cand vorbim de dobanda reala, a precizat Manea.

„Ratele inalte ale dobanzilor in lei sunt explicate de ratele inalte ale inflatiei, peste inflatia zomei euro (...) Materializarea riscului valutar printr-un soc pe cursul de schimb ar putea anula in totalitate diferentialul de rata a dobanzii EUR/RON. Finantarea in valuta in conditiile actuale denota lipsa de disciplina si inseamna o adaugare de risc pentru populatie si companii”, a spus reprezentantul BCR.

Manea a mai mentionat ca BCR estimeaza mentinerea inflatiei peste tinta BNR in 2013 si 2014, dar diferentialul de inflatie intre Romania si zona euro se va reduce la 2,7% in 2013-2014, de la o medie de 5% in ultimii 10 ani.

In acelasi context, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat ca oamenii, in lumea asta, nu numai in Romania, prefera sa isi ia tot castigul pe loc si sa arunce riscul pe viitor.

"In viata putem sa luam decizii care ne aduc tot castigul acum si arunca toate riscurile pe viitor, lucru care ne fragilizeaza pozitia, ca indivizi. Acest lucru il facem atunci cand am lua un imprumut in euro pentru ca ne-am luat tot castigul acum, dar avem tot riscul valutar in viitor. Suntem fragili pentru ca tot riscul este in fata noastra. Viceversa, situatia anti-fragila este cea in care sunt pesimist, imi iau tot negativul acum, iar ce mi se poate intampla in viitor sunt numai lucruri bune", a spus Lazea.

El a dat ca exemplu faptul ca, daca si-a luat cu 10% dobanda creditul in lei, s-a asigurat de o eventuala depreciere eventuala a leului, iar tot ce se poate intampla in viitor este in favoarea sa.
La randul sau, Andrew Gerber, director executiv produse retail al BCR, a precizat ca in Romania imprumuturile in valuta reprezinta 90-95% din totalul imprumuturilor ipotecare, iar programul Prima Casa a fost generatorul principal in ultimii trei ani.

Exista semne de crestere, plus 16%, ale volumelor imprumuturilor in RON in primele 10 luni din 2012 comparativ cu 2011, dar proportia ramane redusa", a mai spus Gerber.

2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-13737554-rezervele-bnr-coborat-600-milioane-euro-noiembrie-acesta-este-costul-interventieiilor-valutare-pentru-sustinerea-leului-spun-economistii-ing.htm

Riddick spunea...

BNR face figuraţie, au ordin de trecere la euro. Ordin extern.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: