03 octombrie 2012
Supravegherea băncilor de către UE = supravegherea clienților acestora
Business 24:
Mugur Isărescu: Uniunea bancară, o soluție mai bună decât uniunea fiscală
O uniune bancara este mai putin controversata si o solutie mai fezabila decat o uniune fiscala, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR sustine ca proiectul de uniune bancara, aplicabil si statelor care nu sunt in zona euro, este considerat functional de autoritatile europene, iar implementarea sa este fundamentata pe patru piloni: crearea unui manual unic de reguli, existenta unei singure autoritati supranationale de supraveghere in toata Uniunea Europeana (Banca Centrala Europeana), existenta unui mecanism unic de rezolvare a problemelor cu care se confrunta banci si crearea unei scheme unice de garantare a depozitelor, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Mugur Isarescu, pentru fiecare pilon exista pareri pro si contra. Criza financiara a evidentiat pericolul unor reguli nationale divergente. In acelasi timp, adoptarea unui cadru juridic comun pentru reglementarile bancare este justificata.
Setul comun de reguli ar trebui elaborat de Autoritatea Bancara Europeana, spune Mugur Isarescu.
Uniunea bancara reprezinta o intarire a principiului neutralitatii competitive, prin faptul ca este vorba de aceeasi afacere si aceleasi reguli.
Uniunea bancara implica si un nivel mai mare de transparenta, ceea ca va determina un cadru reglementare robust si uniform intr-o piata unica.
Pe de alta parte, uniunea bancara implica o serie de riscuri.
"Implementarea aceluiasi manual de reguli in peste 8.000 de banci, cate sunt in Europa, s-ar putea sa nu fie destul de flexibila, apoi reglementarea mai stricta curenta la nivel national ar putea fi subminata de cea din statele care nu sunt in zona euro, care decid sa nu adere la Uniunea Bancara si subsidiarele locale pot evita legislatia bancara mai prohibitiva.
Unicul mecanism de supraveghere ar putea fi creat prin transferul atributiilor de supraveghere prudentiala de la autoritatea nationala la BCE. In acest context, o serie de sarcini, cum ar fi protectia consumatorilor, lupta contra spalarii banilor si supravegherea bancilor, care sunt in tarile care nu se afla in UE, raman la nivel national", a spus guvernatorul BNR.
El a mai afirmat ca, intre timp, BCE are raspunderea, de fapt, de supraveghere a sistemului bancar.
Tranzitia catre uniunea bancara se va face treptat. Incepand cu 1 ianuarie 2013, BCE ar putea alege sa preia supravegherea oricarei institutii de credit din Uniunea Bancara.
Pana in 1 ianuarie 2014, toate bancile ar trebui sa fie sub supraveghere.
"Participarea voluntara a statelor non-euro in Uniunea Bancara ar putea insemna fragmentarea pietei unice UE in tari participante si non-participante si exista incertitudine, inca, privind rolul acestor tari cu unica institutie de supraveghere", a mai spus oficialul Bancii Centrale.
In opinia acestuia, mandatarea BCE de supraveghere bancara este o alegere buna.
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Naţional : Ai noştri ca brazii, cu mucii pe piept, au apărat legile represiunii Ati vazut, cum sa nu vedeti mitingul tefelistilor! Ai n...
-
Iniţiatorii referendumului pro familia normală demască impostura politicienilor, care doar simulează sprijinul pentru normalitate (şi în g...
-
PDL, în ultima vreme, este reprezentat în platoul Realitatea TV de... Oajdea şi de Paleologu.
-
- Trezirea, PDL ! - Evenimentul zilei are azi un articol - PDL face planuri de excludere a lui Preda - din care aflăm că "exclu...
-
În artele vizuale se numeşte fundal. În imagologie, mesaj subliminal * . Care vizează statul naţional unitar român. Aşa, ca de Centenar ....
-
Şi eu care ziceam că disidenţii din PSD, care perfect previzibil vor pierde congresul , ar face bine să sară din mers în PAN. Din 4000 de...
-
Nici unul dintre motivele invocate obișnuit în campaniile de ațâțare a popoarelor nu m-ar fi putut face să lupt cu ură și cu dorința de a u...
-
Procesul antidemocratic aflat în desfășurare - şi tolerat de partidele politice standard - aparent nu poate fi oprit prin mijloacele democr...
2 comentarii :
IOnca un pas spre sclavagism. Si asta cu ocazia vizitelor protocolare intre TRADATORI BNR SI CRIMINALI DIN CLUBUL DE LA ROMA.Stiu bine ce spun pentru ca consiliul europei(format din jidovi) a hotarit sa nu ne fie returnat TEZAURUL DIN RUSIA. http://www.opiniatimisoarei.ro/tezaurul-romaniei-nu-va-fi-returnat-de-rusia-a-hotarat-consiliul-europei/03/10/2012 Cu alte cuvinte prin PUTIN noi vom contribui la ridicarea templului satanic din ISRAEL.
E o multinațională, nu ceva strict "jidovesc" (ca să te citez).
UE vrea să boicoteze produsele "din teritoriile ocupate de Israel". Mai documentează-te.
MEPs split on EU-Israel trade deal
BRUSSELS - MEPs have set the scene for an ill-tempered debate on Israeli settlements after the trade committee narrowly endorsed removing trade barriers for Israeli medical products.
Centre-right deputies in the EPP group on Tuesday (18 September) helped push through the vote by 15 against 13 with two abstentions.
The decision - which now goes to plenary in October - came despite a proposal by the committee chairman, Portuguese centre-left MEP Vital Moreira, to suspend the deal for two years in light of "the Union's firm condemnation of Israeli policy vis-a-vis the Palestinians, namely in what regards the Gaza economic blockade, which amounts to a collective punishment."
The trade agreement, which deals with the conformity of industrial products with EU standards, is open to all EU neighbouring countries.
http://euobserver.com/news/117585
Trimiteți un comentariu