03 octombrie 2012

Supravegherea băncilor de către UE = supravegherea clienților acestora


Business 24:

Mugur Isărescu: Uniunea bancară, o soluție mai bună decât uniunea fiscală


O uniune bancara este mai putin controversata si o solutie mai fezabila decat o uniune fiscala, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR sustine ca proiectul de uniune bancara, aplicabil si statelor care nu sunt in zona euro, este considerat functional de autoritatile europene, iar implementarea sa este fundamentata pe patru piloni: crearea unui manual unic de reguli, existenta unei singure autoritati supranationale de supraveghere in toata Uniunea Europeana (Banca Centrala Europeana), existenta unui mecanism unic de rezolvare a problemelor cu care se confrunta banci si crearea unei scheme unice de garantare a depozitelor, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Mugur Isarescu, pentru fiecare pilon exista pareri pro si contra. Criza financiara a evidentiat pericolul unor reguli nationale divergente. In acelasi timp, adoptarea unui cadru juridic comun pentru reglementarile bancare este justificata.

Setul comun de reguli ar trebui elaborat de Autoritatea Bancara Europeana, spune Mugur Isarescu.

Uniunea bancara reprezinta o intarire a principiului neutralitatii competitive, prin faptul ca este vorba de aceeasi afacere si aceleasi reguli.

Uniunea bancara implica si un nivel mai mare de transparenta, ceea ca va determina un cadru reglementare robust si uniform intr-o piata unica.

Pe de alta parte, uniunea bancara implica o serie de riscuri.

"Implementarea aceluiasi manual de reguli in peste 8.000 de banci, cate sunt in Europa, s-ar putea sa nu fie destul de flexibila, apoi reglementarea mai stricta curenta la nivel national ar putea fi subminata de cea din statele care nu sunt in zona euro, care decid sa nu adere la Uniunea Bancara si subsidiarele locale pot evita legislatia bancara mai prohibitiva.

Unicul mecanism de supraveghere ar putea fi creat prin transferul atributiilor de supraveghere prudentiala de la autoritatea nationala la BCE. In acest context, o serie de sarcini, cum ar fi protectia consumatorilor, lupta contra spalarii banilor si supravegherea bancilor, care sunt in tarile care nu se afla in UE, raman la nivel national", a spus guvernatorul BNR.

El a mai afirmat ca, intre timp, BCE are raspunderea, de fapt, de supraveghere a sistemului bancar.

Tranzitia catre uniunea bancara se va face treptat. Incepand cu 1 ianuarie 2013, BCE ar putea alege sa preia supravegherea oricarei institutii de credit din Uniunea Bancara.

Pana in 1 ianuarie 2014, toate bancile ar trebui sa fie sub supraveghere.

"Participarea voluntara a statelor non-euro in Uniunea Bancara ar putea insemna fragmentarea pietei unice UE in tari participante si non-participante si exista incertitudine, inca, privind rolul acestor tari cu unica institutie de supraveghere", a mai spus oficialul Bancii Centrale.

In opinia acestuia, mandatarea BCE de supraveghere bancara este o alegere buna.

2 comentarii :

Anonim spunea...

IOnca un pas spre sclavagism. Si asta cu ocazia vizitelor protocolare intre TRADATORI BNR SI CRIMINALI DIN CLUBUL DE LA ROMA.Stiu bine ce spun pentru ca consiliul europei(format din jidovi) a hotarit sa nu ne fie returnat TEZAURUL DIN RUSIA. http://www.opiniatimisoarei.ro/tezaurul-romaniei-nu-va-fi-returnat-de-rusia-a-hotarat-consiliul-europei/03/10/2012 Cu alte cuvinte prin PUTIN noi vom contribui la ridicarea templului satanic din ISRAEL.

Riddick spunea...

E o multinațională, nu ceva strict "jidovesc" (ca să te citez).

UE vrea să boicoteze produsele "din teritoriile ocupate de Israel". Mai documentează-te.

MEPs split on EU-Israel trade deal

BRUSSELS - MEPs have set the scene for an ill-tempered debate on Israeli settlements after the trade committee narrowly endorsed removing trade barriers for Israeli medical products.

Centre-right deputies in the EPP group on Tuesday (18 September) helped push through the vote by 15 against 13 with two abstentions.

The decision - which now goes to plenary in October - came despite a proposal by the committee chairman, Portuguese centre-left MEP Vital Moreira, to suspend the deal for two years in light of "the Union's firm condemnation of Israeli policy vis-a-vis the Palestinians, namely in what regards the Gaza economic blockade, which amounts to a collective punishment."

The trade agreement, which deals with the conformity of industrial products with EU standards, is open to all EU neighbouring countries.

http://euobserver.com/news/117585


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: