26 septembrie 2012

... și pentru asta, s-ar rupe de România!


Este evident, deşi (încă) n-o spun şi explicit. Nota bene: au sprijin extern dar nu pentru "(re)alipirea la Ungaria" ci pentru "statul Transilvania". Eh, norocu' nostru cu Viktor Orban la Budapesta: dacă acolo erau tot europeiştii, mişcarea ar fi fost mai puţin complicată, "fără vehicul statal intermediar".

E vorba de separatistul Emil Aluaș, primit în mod suspect în PDL, și care spunea, vorbind în numele "ardelenilor și bănățenilor": "Acum, mai mult ca oricând, nu este nici o urmă de îndoială în mintea mea, că autoadministrarea Ardealului şi Banatului va deveni realitate".

România liberă:

 Vreau să aparţinem Nordului Europei

Da. Va fi un bloc al Europei de Nord. Se discută din ce în ce mai des acest subiect între Finlanda, Austria, Olanda, Luxembourg. Unii, străini de istoria şi cultura noastră, spun că noi, ardelenii şi bănăţenii, nu putem fi parte din Europa de Nord pentru că suntem ortodocşi, deci trebuie să aparţinem Balcanilor. Nu este adevărat.

Eram în clasele I-IV între 1959-1963, la Cluj, în Mănăstirea Franciscană, când d-na învăţătoare Boca ne spunea, avertizându-ne cu degetul arătător "copii, noi nu aparţinem culturii balcanice". Era din Năsăud, greco-catolică. Aşa am crescut. În Ardeal şi Banat nu am fost şi nu suntem, decât prin manevre sovietice, majoritar ortodocşi. Suntem greco-catolici-în 1948 eram oficial 1.800.000, apoi romano-catolici, reformaţi, unitarieni şi anglicani. Azi mai adăugăm neo-protestanţii veniţi din America, baptişti, adventişti de ziua a şaptea, martorii lui Iehova. Săptămânal primesc invitaţie de la Biserica Evanghelică din Sibiu să particip la întâlnirile oamenilor de afaceri şi intelectualilor germani şi austrieci din Sibiu.

Este o realitatea în Ardeal şi Banat. Nu aparţinem şi nu trebuie să aparţinem culturii balcanice. Noi, aceste 16 judeţe, avem o istorie şi o cultură de 1.000 de ani, legate exclusiv de Europa Centrală şi de Vest.

Doresc înfiinţarea la Cluj a unei Universităţi Catolice Româneşti, luând ca model, ad literam, Universitatea "Notre Dame" din South-Bend, Indiana, SUA, fondată la 1834. Există o disciplină deja cunoscută de secole în învăţământul catolic. Curricula este riguroasă şi în acelaşi timp flexibilă, ceea ce face să fie mereu un învăţământ modern, actual, la zi, menţinând totuşi tradiţia istorică. Mai este vorba de o etică, o morală care se cultivă istoric în şcoala romano-catolică. Toate acestea trebuie implementate şi menţinute pentru generaţiile viitoare din Ardeal şi Banat. Urmăresc zilnic ştirile politice şi economice din Europa şi din lume.

Am afirmat încă în urmă cu 10 ani că Europa se va schimba, că vor exista noi poli de putere, cu impact major în zona noastră din Centrul Europei. Se pot emite multe scenarii, dar este clar că va exista o zonă economico-financiară a Europei de Nord. Va fi o monedă Nord-Euro despre a cărei apariţie am scris încă în urmă cu un an şi jumătate. Interesul nostru, al ardelenilor şi bănăţenilor, este să facem parte din zona Europei de Nord. Înaintea noastră pe plan economic sunt deja Polonia, Estonia, Lituania, Letonia, iar Cehia, Slovacia şi Ungaria se înscriu foarte repede în această direcţie. Noi, Ardealul şi Banatul, trebuie să facem eforturi fără menajamente pentru a fi parte din acest Bloc Nord European. Câştigul nostru şi a viitorului copiilor noştri este imens. Vom rămâne parte din istoria şi cultura Europei Centrale şi de Vest.

2 comentarii :

Anonim spunea...

Ce bălmăjeală tipic hungaristă.

Bine că sînt "balcanic".

Riddick spunea...

El se adresează unor categorii pe care le prezumă a fi deja arondate schemei lui de joc, dar efectul la masa de cititori e exact pe dos.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: