21 septembrie 2012

Ei, na ?!


Carevasăzică, "dreapta" PPEistă nu are drept adversar stânga socialistă (cu care guvernează în coaliție la nivelul UE și în unele state membre UE), ci... populiștii

De mai mulți ani s-au ridicat o serie de partide care nu mai respectă rețeta establishmentului, ci joacă împotriva acestuia. Cu mijloace legale, democratic, la vedere. Și iată, sunt etichetate drept "populiste".

Evenimentul zilei:

Vasile Blaga participă la Congresul Internaţionalei Creştin-Democrate la Roma 

Vasile Blaga, preşedintele Partidului Democrat Liberal, va participa în 21 şi 22 septembrie la Congresul Internaţionalei Creştin-Democrate.

Alături de liderul PDL, la discuţii vor lua parte şi Anca Boagiu, vicepreşedinte al partidului, dar şi senatorul PDL de Diaspora Viorel Badea.

Congresul va avea loc la Roma şi are drept scop alegerea unei noi conduceri a Internaţionalei. Totodată, participanţii vor dezbate şi adopta documentul "Provocările democraţiei în faţa populismului".

Pe agenda Congresului figurează, vineri, o întâlnire a liderilor creştin-democraţi cu preşedintele Italiei, precum şi o întrevedere sâmbătă, 22 septembrie, a delegaţiilor prezente la eveniment, cu Sanctitatea Sa, Papa Benedict al XVI-lea.


*   *   * 

După cum mai scrisesem aici:


"Dreapta democratica trebuie sa-si asume rolul sau intr-o noua alianta reintarita cu stanga impotriva unor pericole reale."

Asa cum spuneam si anul trecut, cred ca dreapta democratica trebuie sa-si asume rolul sau intr-o noua alianta reintarita cu stanga impotriva unor pericole reale si sa evite astfel impreuna un esec major al modelului european, din care sa piarda toata lumea. Nu sugerez omogenitate ideologica, ci o competitie cu reguli si cu un teren neutru, esential pentru o buna societate democratica.

Ungureanu:

"Cred că e cazul să avem un Consiliu European extraordinar, în care să discutăm foarte sincer ce se întâmplă, cum putem reacţiona pentru a susţine politicile pro-europene, în aşa fel încât asemenea cazuri care erodează politica europeană să nu ţină captive politicile de integrare. /.../ Cred că este cazul să discutăm franc cum reacţionează Europa politică la creşterea influenţei electorale a extremei drepte. Nu mi se pare indecent să recunoaştem problema, să o expunem şi să căutăm soluţii la nivelul statelor membre".

Un comentariu :

Riddick spunea...

Extrema stângă nu este considerată un pericol de către dumnealor, iar "extrema dreaptă" pare a fi un fel de anatemă aruncată asupra challengerilor politici care le contestă pozițiile.

Mai nou, folosesc și alt eufemism - "populismul".


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: