15 august 2012

Încă un indiciu că măsurili vizează de fapt trecerea la euro, nu "combaterea crizei"



AGERPRES: În acest context complicat, în contextul prelungirii crizei europene, apreciaţi că România trebuie să mai aştepte cu adoptarea euro? 

Erik de Vrijer: Este prerogativa Guvernului să decidă. Ceea ce credem noi este că încă sunt diferenţe între România şi multe state din zona euro în ceea ce priveşte structura economiei, instituţiile economice şi în modul în care economia este sensibilă la diverse şocuri. Pentru a avansa în procesul de convergenţă cu zona euro şi economiile europene, noi sprijinim foarte mult reformele care fac economia mai productivă şi mai competitivă, mai flexibilă. Odată ce veţi intra în uniunea monetară veţi pierde cursul de schimb ca şi instrument pentru absorbţia şocurilor şi pentru a aborda presiunile de competitivitate şi până ce aceste reforme economice nu sunt implementate pe deplin este înţelept să nu intraţi încă în zona euro.

Interviu AGERPRES cu șeful Misiunii FMI în România


Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: