06 august 2012

BNR nu poate susține până la capăt leul - "o interzice Tratatul European" !



Viceguvernator BNR: "Banca Naţională nu are voie să cumpere pe piaţa primară niciun fel de titluri. Aceasta reprezintă o finanţare a deficitului, este o prohibiţie explicită în tratatul european cu privire la acest lucru. BNR poate interveni prin cumpărări sau vânzări pe piaţa secundară, pentru gestiunea lichidităţii, pentru transmisia semnalului de politică monetară de la dobânda de politica monetară către dobânzile pieţei interbancare şi ulterior către dobânzi folosite de bănci în relaţia cu clienţii nebancari".
Nerezidenţii au vândut titluri de stat cu o valoare de câteva miliarde de lei în ultimele luni pe fondul tensiunilor de pe pieţele internaţionale şi al crizei politice interne, iar creşterea ofertei de lei de pe piaţă a dus inevitabil la creşterea cererii de valută, generând o presiune uriaşă pe moneda naţională, potrivit guvernatorului BNR Mugur Isărescu. 

"Atâta vreme cât aceste ieşiri de capital nu sunt contrabalansate de intrări suplimentare nici presiunile pe curs nu se atenuează. Aceste mişcări au fost contrabalansate de BNR prin metode specifice, nu doar prin intervenţii pe piaţa valutară", a declarat Isărescu, într-o conferinţă de presă.
Nerezidenții au început să scoată banii investiți în România și să pună presiune pe curs.  

Speculatorii au vândut titluri de stat sub 4,5 lei/euro și așteaptă să marcheze profiturile la un curs împins cât mai sus de necesarul de valută pentru achitarea datoriilor, sistarea plăților europene și reticența investitorilor străini.

2 comentarii :

Riddick spunea...

Cum ar veni, UE slăbește anticorpii statului român și dă câștig de cauză paraziților, majoritatea străini, majoritatea dintre ei cu rezidență UE.

Anonim spunea...

Riddick Schema asta functioneaza din 90 de cind a fost liberalizata piata valutara. Nu stiu daca ai obs. de-a lungul timpului cum cirtitele de gen Vasilescu sifonau ca sa se faca cartile. Iar BAIETI DESTEPTI(POPO-JIDANI) jucau vate-ascunselea pe bursa de marfuri. Or fi adormiti in tara asta dar nu toti Romanii.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: