06 august 2012

BNR nu poate susține până la capăt leul - "o interzice Tratatul European" !



Viceguvernator BNR: "Banca Naţională nu are voie să cumpere pe piaţa primară niciun fel de titluri. Aceasta reprezintă o finanţare a deficitului, este o prohibiţie explicită în tratatul european cu privire la acest lucru. BNR poate interveni prin cumpărări sau vânzări pe piaţa secundară, pentru gestiunea lichidităţii, pentru transmisia semnalului de politică monetară de la dobânda de politica monetară către dobânzile pieţei interbancare şi ulterior către dobânzi folosite de bănci în relaţia cu clienţii nebancari".
Nerezidenţii au vândut titluri de stat cu o valoare de câteva miliarde de lei în ultimele luni pe fondul tensiunilor de pe pieţele internaţionale şi al crizei politice interne, iar creşterea ofertei de lei de pe piaţă a dus inevitabil la creşterea cererii de valută, generând o presiune uriaşă pe moneda naţională, potrivit guvernatorului BNR Mugur Isărescu. 

"Atâta vreme cât aceste ieşiri de capital nu sunt contrabalansate de intrări suplimentare nici presiunile pe curs nu se atenuează. Aceste mişcări au fost contrabalansate de BNR prin metode specifice, nu doar prin intervenţii pe piaţa valutară", a declarat Isărescu, într-o conferinţă de presă.
Nerezidenții au început să scoată banii investiți în România și să pună presiune pe curs.  

Speculatorii au vândut titluri de stat sub 4,5 lei/euro și așteaptă să marcheze profiturile la un curs împins cât mai sus de necesarul de valută pentru achitarea datoriilor, sistarea plăților europene și reticența investitorilor străini.

2 comentarii :

Riddick spunea...

Cum ar veni, UE slăbește anticorpii statului român și dă câștig de cauză paraziților, majoritatea străini, majoritatea dintre ei cu rezidență UE.

Anonim spunea...

Riddick Schema asta functioneaza din 90 de cind a fost liberalizata piata valutara. Nu stiu daca ai obs. de-a lungul timpului cum cirtitele de gen Vasilescu sifonau ca sa se faca cartile. Iar BAIETI DESTEPTI(POPO-JIDANI) jucau vate-ascunselea pe bursa de marfuri. Or fi adormiti in tara asta dar nu toti Romanii.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: