22 mai 2012

De ce nu vrea cartelul vot uninominal cu două tururi de scrutin


Sunteți de acord ca, începând cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul României, toți deputații și senatorii să fie aleși în circumscripții uninominale, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi ?
(întrebarea de la referendumul din 2007)
Să luăm ipoteza că în unele colegii (în 20-30% dintre colegii, aș zice) nu se nimeresc la departajare în turul doi partidele sistemului/cartelului (adică PSD, PDL, PnL, PC, UNPR; UDMR, deși din cartel, e caz special), ci un partid al cartelului și Partidul Ics. Partid nou: Partidul Poporului (DD), Partidul Naționalist, (Partidul) Noua Republică, etc., ori un independent. La întărâtarea acumulată din propaganda îngurgitată de ani de zile de bizonu'-votant-de-partid-al-cartelului (categorie din care eu, unul, am ieșit destul de recent), partidul cartelului ar ieși de cele mai multe ori pe locul doi (adică ar pierde alegerile la acel colegiu; deh, bizonu' nu știe de blatul transpartinic și dă cu bățul pe "adversarul adversarului").

Aia e.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: