06 aprilie 2012

Vlădescu: "România nu poate funcţiona cu deficit de 1%"



Pâi ăia care vor 1% chiar asta urmăresc, să nu funcţioneze !


Capital: Un subiect care nu va fi clarificat prea curând. Pactul fiscal european ne ajută sau ne încurcă?
Sebastian Vlădescu: Nevoia de a respecta un angajament, cum este Pactul fiscal, este de înţeles. Privind însă Pactul fiscal în perspectivă, peste 20 de ani, se va constata că prevederile sale pot fi respectate doar dacă vom avea creştere economică. Or, aplicându-l într-un mod extrem, va fi foarte greu să mai fie identificate elemente potenţiale care să susţină creşterea economică. Putem să stăm în deficit de 3%, dar nu trebuie să forţăm nota. Să nu foloseşti unealta bugetului pentru a susţine economia este o capcană. Pactul fiscal aplicat mai catolic decât papa devine foarte periculos.

Capital: Care este pericolul imediat?  
Sebastian Vlădescu: Ne vom putea încadra în limitele stabilite un an sau doi, dar pe termen mai lung intrăm într-o fundătură. România nu poate să funcţioneze cu un deficit de 1% sau 2% în următorii zece ani. Poate cu un deficit mediu de 3% timp de şase-şapte ani, cu condiţia folosirii eficiente a banilor. Deficitul de 1,9% este insuficient pentru funcţionarea României. Dacă vrem să mai păstrăm câteva elemente de creştere economică.

Capital

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: