17 aprilie 2012

România - un stat cu uşile lăsate vraişte




Ministerul Afacerilor Externe al României salută marcarea, la 17 aprilie 2012, a Zilei mondiale de acţiune privind cheltuielile militare, prin peste 100 de acţiuni care au loc în 35 de state. Evenimentele se desfăşoară concomitent cu publicarea raportului final privind cheltuielile militare aferente anului 2011, de către Institutul internaţional pentru cercetări în domeniul păcii din Stockholm (SIPRI).

Iniţiativa a fost lansată, anul trecut, de către Biroul internaţional pentru pace din Geneva (IPB) şi Institutul pentru studii politice din Washington (IPS) în vederea conştientizării impactului pe care îl are alocarea unor resurse financiare semnificative pentru dotarea forţelor armate asupra componentelor de securitate umană.

Având în vedere nivelul mediu anual de 1,2 trilioane de USD la care se cifrează cheltuielile militare în ultima decadă, ţara noastră împărtăşeşte apelurile lansate de înalţi oficiali ONU în legătură cu o potenţială reorientare a unei părţi din aceste fonduri către cele opt zone critice pentru eradicarea sărăciei până în anul 2015, aşa cum au fost definite în Obiectivele de dezvoltare ale mileniului.

România este un promotor activ al acestei teme, una dintre materializările concrete reprezentând-o rezoluţia intitulată 'Informaţii obiective privind chestiunile militare, inclusiv transparenţa cheltuielilor militare', pe care România, împreună cu Germania, o promovează bienal în Comisia I (pace şi securitate internaţională) a Adunării Generale a ONU.


(Open Government Partnership)

România va adera oficial la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership), astăzi, 17 aprilie 2012, în cadrul Conferinţei anuale a acestei iniţiative multilaterale, care se desfăşoară la Brasilia.

Cu această ocazie, delegaţia română, condusă de Maria Ligor, ambasador cu însărcinări speciale, Reprezentant Special pentru Democratizare, va prezenta Planul de Acţiune Naţional şi va andosa Declaraţia de Principii a Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă. Documentul prezentat de România reţine angajamentul guvernamental pentru facilitarea accesului la informaţii în format open data şi creşterea gradului de acces la servicii publice furnizate on-line.

Participarea României la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă şi Planul de Acţiune Naţional au fost aprobate de Guvernul României la 11 aprilie 2012.

Informaţii suplimentare

Open Government Partnership (OGP) vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenţei, combaterea corupţiei şi utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare şi dialogul cu cetăţenii, în special prin elaborarea şi implementarea de politici în domeniul datelor publice deschise.

Iniţiativa a fost lansată oficial de preşedinţii Statelor Unite şi Braziliei, la 20 septembrie 2011, în marja Adunării Generale ONU.

Obiectivele Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă se află într-o strânsă legătură de complementaritate cu cele statuate în Strategia Naţională Anticorupţie (SNA). Creşterea transparenţei instituţionale prin sporirea gradului de disponibilitate a datelor publice deschise puse la dispoziţie de către autorităţile publice reprezintă unul dintre obiectivele specifice ale SNA.

România a finalizat elaborarea Planului Naţional de Acţiune pentru implementarea angajamentelor asumate prin Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă urmare unui proces de consultare desfăşurat cu organizaţii ale societăţii civile, organizat la iniţiativa Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Europene, Ministerului Comunicaţiilor şi Sistemelor Informatice şi a Secretariatului General al Guvernului.

Aceste consultări au evidenţiat necesitatea ca Planul de Acţiune să pună accentul pe furnizarea de informaţii în format 'date deschise' şi pe asigurarea caracterului gratuit, primar, accesibil şi reutilizabil al acestora. Astfel, Planul de Acţiune prevede publicarea prioritară a seturilor de date care privesc transparenţa în administrarea fondurilor publice: desfăşurarea achiziţiilor publice, fundamentarea politicii bugetare şi realizarea execuţiei bugetare de către administraţia publică. Guvernul îşi propune adoptarea unui set de măsuri în materia datelor publice deschise, care să permită, într-o abordare etapizată, implementarea obiectivelor asumate de România prin aderarea la Iniţiativa OGP până la sfârşitul anului 2014. În această abordare, eforturile administraţiei de deschidere a datelor publice pentru cetăţeni şi de sporire a gradului de conştientizare în ceea ce priveşte beneficiile reutilizării acestor date vor fi îndreptate prioritar în fiecare an spre identificarea de măsuri apte să răspundă provocărilor majore estimate: (1) asumarea responsabilităţii, (2) standardizarea procedurilor şi (3) maximizarea rezultatelor.

În privinţa creşterii accesului la servicii on-line sunt identificate opt proiecte prioritare de e-government sau e-justice:

ˇ Dezvoltarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) în vederea integrării în funcţionalităţi tehnice a prevederilor legale privind parteneriatul public - privat;

ˇ Extinderea depunerii declaraţiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanţă pentru toate categoriile de contribuabili şi pentru toate tipurile de obligaţii de plată prin utilizarea portalului e-guvernare.ro;

ˇ Dezvoltarea Sistemului de Atribuire Electronică în Transporturi, ca infrastructură informatică ce permite atribuirea electronică a autorizaţiilor de transport internaţional rutier de marfă;

ˇ Asigurarea accesului on-line gratuit la legislaţia naţională;

ˇ Dezvoltarea utilizării de instrumente electronice de gestionare a procedurilor de comunicare a citaţiilor şi facilitarea accesului la informaţii legate de procedurile judiciare;

ˇ Dezvoltarea sistemului informatic pentru gestionarea procedurilor aferente cetăţeniei române în formă electronică;

ˇ Dezvoltarea sistemului informatic pentru gestionarea în formă electronică a procedurilor aferente înfiinţării persoanelor juridice fără scop patrimonial;

ˇ Crearea posibilităţii de a depune în format electronic documentele la dosarele aflate pe rolul instanţelor de judecată, precum şi de efectuare a unor acte de procedură, prin Sistemul Informatic Integrat de Acces Electronic la Justiţie (SIIAEJ).

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: