04 aprilie 2012

Nr.2 al think-tank-ului PSD cere integrarea Rusiei în sistemul de securitate european şi euro-atlantic



Adrian Severin, vicepreşedinte şi director coordonator al Fundaţiei Institutul Social Democrat "Ovidiu Şincai", despre participarea României la subminarea NATO:

[...] Dincolo de aceasta, insa, ca tara de linia intai la frontiera rasariteana a UE si a NATO, Romania ar trebui sa inteleaga ca neutralizarea pericolelor securitare avandu-si originea la Kremlin poate fi realizata in mod efectiv si durabil mai ales prin cresterea nivelului de securitate al Rusiei. Or, din perspectiva Romaniei, a UE si a NATO asa ceva se poate obtine prin trecerea de la parteneriatul circumspect cu Rusia ori si mai rau, de la logica Razboiului Rece la integrarea Rusiei in sistemul de securitate european si euro-atlantic. Daca Rusia lui Vladimir Putin pare a fi renuntat la doctrina cancelarului Gorceakov, pe care dadea semne a o promova Rusia lui Boris Eltin, este acum necesar ca respectiva abordare sa fie promovata de UE care, raportandu-se la Moscova, sa spuna : „Europa nu se ofenseaza, Europa se asociaza!”


Intre o putere globala hard decadenta (Rusia) si o putere globala soft emergenta (UE) interesele strategice pot fi convergente, complementare sau / si compatibile. Pe o asemenea baza se poate construi. Aceasta presupune, insa, secularizarea relatiilor cu Rusia si resetarea lor in termenii securitatii comune care impun eforturi solidare spre realizarea interoperabilitatii legislative, politice, institutionale, economice si chiar culturale.


Actionand din interiorul aliantelor sale si de aceea putand fi decomplexata, Romania ar trebui sa dedramatizeze si dezideologizeze raporturile cu Rusia, pentru ca astfel sa-si procure contextul in care sa propuna redefinirea securitatii Rusiei, a UE si a vecinatatii lor comune in termenii unei unitati coerente. Daca ar reusi-o Romania ar aduce o contributie semnificativa si pozitiva la echilibrarea interesului strategic al Rusiei cu cel al UE pentru Moldova, prevenind transformarea acesteia intr-un teren de confruntare strategica si salvgardandu-i perspectivele europene.  

http://www.corectnews.com/politics/republica-moldova-un-vecin-strategic-uitat


Ceva similar susţinea şi Nr.1 de la Institut, Adrian Năstase, în 2002:

În al doilea rând, UE trebuie sa-si defineasca cât mai curând pozitia fata de centrele de putere. Care este viitorul relatiei trans-Atlantice, care ar fi cea mai buna politica fata de Rusia, cum putem aborda China? Cum putem mentine echilibrul între acesti actori, mai ales în ceea ce priveste Rusia si SUA? În al treilea rând, cum îsi va juca Europa rolul în diversele crize internationale. Consider ca aceia care vor reusi sa aduca pacea în Orientul Mijlociu vor deveni unii dintre viitori leaderi ai lumii.
 
România preconizeaza o Uniune constituita ca o federatie de state-natiuni. Sustinem consolidarea dimensiunii comunitare; acest lucru presupune o întarire a institutiilor europene direct responsabile de implementarea politicilor comunitare, mai ales a Comisiei Europene.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: