13 aprilie 2012

Bani pentru europropagandă



Ministerul Finanţelor va solicita Guvernului să aloce în tri­mestrul al doilea pentru împru­muturi către autorităţile de management al fondurilor UE 2,4 mld. lei (550 de milioane de euro), după ce în trimestrul I valoarea împrumuturilor din Trezorerie pentru proiectele europene s-a ridicat la 1,4 mld. lei (320 mil. euro), a anunţat ministrul finanţelor Bogdan Drăgoi.

Situaţia nu ar fi dezolantă dacă într-un ori­zont rezonabil banii ar fi recuperaţi din de­con­tările făcute de Comisia Europeană pe pro­iec­tele euro­pene. Dar datele arată că ritmul ram­bur­sărilor este extrem de scăzut - doar 194 mil. euro în primele trei luni ale anului, faţă de un pro­gram bugetat de 875 mil. euro. Guvernul s-a angajat ca în 2012 să absoarbă de la UE pe programe structurale în total 3,5 mld. euro.

Plăţile către beneficiarii locali ai fondurilor euro­pene, care urmează să fie decontate la Bruxelles, au fost de 2,5 mld. lei (circa 570 mil. euro) potrivit datelor de la Ministerul Afacerilor Europene, adică de două ori mai mulţi bani decât a "recuperat" România de la Bruxelles. O parte din aceşti bani reprezintă prefinanţări de la UE, dar majoritatea sunt bani de la bugetul de stat.

La sfârşitul lunii martie, stocul sumelor acor­date către beneficiarii de fonduri UE ajunsese la 16 mld. lei (3,7 mld. euro), dar valoarea rambur­sărilor de la UE a fost în sumă totală de 1,26 mld. euro. Iarăşi, bugetul de stat, alimentat din taxe şi impozite, a suplinit, într-o manieră generoasă, lipsa capacităţii de atragere a fondurilor.

Angajamentul Guvernului era şi este să atragă anul acesta 3,5 mld. euro din fondurile structurale şi de coeziune (6 mld. euro cu tot cu fondurile pentru agricultură). Acest lucru ar fi însemnat o medie lunară de 291 mil. euro şi o medie a unui trimestru de 875 mil. euro. Dar în T1 sumele atrase au însemnat 194 mil. euro, adică 22% din media sumelor ce trebuia atrase într-un trimestru astfel încât administraţia să spună la sfârşitul anului: am atins ţinta propusă de 3,5 mld. euro pe fonduri structurale şi de coeziune.

Trebuie amintit că, în 2011, guvernul Boc anunţa că va atrage de la UE 2,5 mld. euro. Dar nu a luat nici ju­mă­tate din aceşti bani, mai precis 1 mld. euro. Aşa se face că la sfârşitul lui martie curent şi la peste cinci ani de la ade­rarea la UE, suma atrasă este de 1,2 mld. euro, adică 6,5% din totalul de 19,6 mld. euro alocat României pen­tru fondurile structurale şi de coeziune în perioada 2007-2013.

Ziarul Financiar: Fondurile UE stau în seifurile de la Bruxelles, proiectele europene sunt plătite de Trezorerie

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: