12 martie 2012

Începe răscoala carbonului ?



Airbus şi şase companii aeriene europene şi-au exprimat la unison opoziţia faţă de taxa pe dioxidul de carbon implementată de Uniunea Europeană, în scrisori adresate şefilor de guvern francez, german, britanic şi spaniol, a declarat pentru France Presse o sursă apropiată de dosar.

Airbus şi companiile British Airways, Virgin Atlantic, Lufthansa, Air France, Air Berlin şi Iberia, explică faptul că doresc să îi 'alerteze' pe liderii politici 'cu privire la consecinţele economice' ale acestei taxe, ce reprezintă o ameninţare 'inadmisibilă' pentru sectorul lor de activitate, potrivit aceleiaşi surse.

Iniţiativa, dezvăluită la sfârşitul zilei de duminică de Financial Times, are loc pe fondul unei polemici relansate în această săptămână de represalii comerciale chineze ce vizează Airbus, conform grupului EADS, compania-mamă a constructorului european de aeronave.

Patronul EADS, Louis Gallois, a anunţat joi că Beijingul refuză să aprobe comenzile pentru 45 de aparate /10 A380 şi 35 A330/ plasate de companii chineze, din cauza taxei pe carbon europene. Această taxă, intrată în vigoare pe hârtie începând cu 2012, obligă companiile care operează în Uniunea Europeană, indiferent de ţara de origine, să cumpere echivalentul a 15% din emisiile lor de CO2, adică 32 de milioane de tone, pentru a lupta împotriva încălzirii climatice. 

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: