21 martie 2012

Cum de nu-i și România acolo ? Ciudat, nu ?!



A, da... vin alegerile, și asta ar crea complicații în plus. Pe urmă, om mai vedea.


Presseurop:

Un “Club Berlin” pentru cele mai eurofile ţări

În jurul Germaniei, “zece ţări crează Clubul Berlinului, pentru a reactiva proiectul european”, anunţă ABC la o zi după cina oferită la Berlin de Guido Westerwelle. Şeful diplomaţiei germane îi invitase pe omologii săi europeni pe care îi consideră drept “cei mai eurofili”, cei din Polonia, Belgia, Italia, Olanda, Portugalia, Austria, Luxemburg, Spania, Danemarca şi Franţa (acestea două din urmă absente). Pentru ABC, obiectivul lui Westerwelle este să:
creeze un fel de ‘club’ care se angajează să dezvolte formule permiţând să regăsească speranţa unei Europe unite, în aceste momente de criză.
Acest grup ar trebui să se reunească de cel puţin încă patru ori, în fiecare lună, şi va aborda subiecte cum ar fi coordonarea crescută a politicii fiscale şi economice, eforturile pentru a stabilza euro şi creşterea, dar şi controlul frontierelor sau politica de securitate, şi care va sfârşi prin a prezenta un document cu concluziile sale.

ABC aminteşte că încă de pe 9 martie, în timpul unei reuniuni informale a miniştrilor europeni ai Afacerilor Externe, Guido Westerwelle
s-a arătat partizan al redeschiderii dezbaterii asupra necesităţii unei Constituţii europene, o idee asupra căreia nu există consens printre cele Douăzeci şi Şapte de state membre.

Un comentariu :

Riddick spunea...

Sarkozin e-n alegeri, de-aia nu a trimis Franța niciun delegat. Sunt curios ce va face Hollande, ca și ales, după sondaje, în problema tratatului fiscal. De văzut cum respectă stânga promisiunile în ultima vreme.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: