12 februarie 2012

USL lasă PDL să-şi spargă dinţii în ratificarea tratatului eurofiscal



Preşedintele Traian Băsescu a trimis duminică o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni.

Consultările ar urma să aibă loc luni, de la ora 12,00 cu reprezentanţii Uniunii Social Liberale şi de la 13,00 cu cei ai Partidului Democrat Liberal, Uniunii Democrate Maghiare din România, Uniunii Naţionale pentru Progresul României şi Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

Potrivit unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială, temele sunt perspectivele ratificării de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, dialogul dintre partidele politice şi funcţionarea Parlamentului României. Aceste teme făcuseră obiectul invitaţiei la consultări şi săptămâna trecută, înainte de depunerea mandatului Cabinetului Emil Boc. Luni însă, consultările pe aceste teme au fost amânate, partidele şi formaţiunile reprezentate în Parlament fiind prezente la Cotroceni pentru desemnarea unui nou prim-ministru.

AGERPRES


Liderii USL nu vor merge la consultările de la Cotroceni, convocate pentru mâine de preşedintele Traian Băsecu, decizia finală urmând să fie anunţată după şedinţa Opoziţiei. „Propunerea co-preşedinţilor este să nu mergem la consultările de la Cotroceni, decidem mâine la şedinţă”, a declarat pentru gândul preşedintele PSD, Victor Ponta. Şi din tabăra liberalilor mesajul sună la fel: „co-preşedinţii USL au stabilit că nu vor merge la Cotroceni”. Motivaţia venită din partea liderilor USL este că subiectul propus de preşedinte: tratatul european nu este o urgenţă comparativ cu situaţia sinistraţilor din judeţele Vrancea şi Buzău.

Gândul


O ultimă întrebare, domnule Ponta: care ar fi, să zicem, trei condiţii minimale ale USL-ului pentru încetarea grevei parlamentare?

Din punctul meu de vedere - şi sper să rezonez din acest punct de vedere şi cu colegii mei liberali - ar fi vorba nu de trei, ci de patru condiţii minimale: un angajament public al primului-ministru că nu va mai folosi asumarea răspunderii şi ordonanţele de urgenţă; un angajament public din partea celor de la putere că vor participa şi vor recunoaşte Parlamentului dreptul de a cenzura Guvernul prin moţiune de cenzură, nu să stea în bănci fără să voteze; fraudarea votului de către Roberta Anastase trebuie sancţionată şi trebuie date garanţii că nu se va mai repeta aşa ceva în viitor, dacă era la mine în partid un asemenea preşedinte de Camera Deputaţilor eu i-aş fi cerut demisia sau l-aş fi demis imediat; şi în al patrulea rând, trebuie rediscutată modificarea abuzivă a Regulamentului, care a recunoscut în Parlament un partid care n-a candidat niciodată. Acestea ar fi cele patru condiţii pentru care eu cel puţin cred că am putea să discutăm o revenire a noastră la Parlament, dar nu sunt prea optimist în această privinţă.

Gândul

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: