28 februarie 2012

Desigur, niște "retrograzi"



Irlanda va organiza referendum pentru noul tratat fiscal european, a anuntat premierul Enda Kenny marti, acesta fiind primul vot popular pe acest plan din regiune, relateaza Reuters.

"Poporului irlandez va fi intrebat daca autorizeaza ratificarea tratatului de stabilitate european", a spus Kenny parlamentului.

Luni, presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat ca, daca va fi reales, nu va mai desfasura referendumul asupra noului tratat al Uniunii Europene privind stabilitatea bugetara si guvernanta economica.

Liderii statelor membre UE intentioneaza sa semneze in martie tratatul fiscal propus de Franta si Germania si aprobat pe 25 ianuarie. Tratatul va impune sanctiuni automate asupra tarilor care depasesc limitele bugetare precizate de tratat si trebuie introdus in legislatia nationala la nivel de Constitutie sau legislatie echivalenta.

La sfarsitul lunii ianuarie, statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.

Acest acord va impune regula unui deficit maxim 3% din PIB si a unei datorii publice de cel mult 60%, cu mecanisme automate de conformare si sanctionare.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: