27 ianuarie 2012

Ungaria: FMI nu este comandantul nostru! Nu ne milogim pentru bani (Ziarul Financiar)



 Ungaria: FMI nu este comandantul nostru! Nu ne milogim pentru baniFMI şi Ungaria fac parte din aceeaşi familie, instituţia financiară nefiind comandatul Ungariei, a declarat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, citat de Portfolio, adăugând că guvernul de la Budapesta are dreptul la un program financiar preventiv.

"Suntem într-o relaţie de familie cu FMI. Suntem acţionari la FMI, aşa că instituţia nu este comandantul nostru. Suntem acţionari minoritari, dar acţionari şi, de asemenea, membri UE. Nu ne milogim pentru bani, nu trebuie să fim forţaţi. Suntem o familie, avem dreptul la un program preventiv de sprijin", a spus Matolcsy, audiat în comisia de buget a Parlamentului.

Există unele aspecte asupra cărora executivul este de acord cu argumente aduse de Uniunea Europeană şi FMI, în timp ce altelele nu sunt acceptabile. Restructurarea unor companii de stat este în interesul Ungariei, a adăugat Matolcsy, dar disputa pentru schimbarea sistemului de taxe este generată de interesele altor state din cauza competiţiei.

"Există dezbateri în fiecare familie. Suntem rude, nu este un sistem feudal. Ungaria are nevoie de un program preventiv, nu de banii germanilor sau austriecilor", a spus el.

Ministrul a admis în timpul discuţiilor că există riscuri serioase pentru bugetul din acest an.

UE a declanşat procedurile de deficit excesiv împotriva Ungariei. Guvernul de la Budapesta are una sau două luni la dispoziţie pentru a convinge Bruxelles-ul că va menţine deficitul bugetar sub 3% din PIB în acest an. UE estimează că Ungaria va avea un deficit de 3,25% în acest an, iar dacă autorităţile ungare nu reuşesc să respecte recomandările UE pot pierde accesul la fonduri de coeziune anul următor.

Ungaria vrea să-şi asigure un acord preventiv de finanţare de la FMI şi UE, însă discuţiile au fost îngreunate din cauza unor legi adoptate de Ungaria, în pofida opoziţiei UE.

http://www.zf.ro/business-international/ungaria-fmi-nu-este-comandantul-nostru-nu-ne-milogim-pentru-bani-9181751

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: