27 ianuarie 2012

Ungaria: FMI nu este comandantul nostru! Nu ne milogim pentru bani (Ziarul Financiar)



 Ungaria: FMI nu este comandantul nostru! Nu ne milogim pentru baniFMI şi Ungaria fac parte din aceeaşi familie, instituţia financiară nefiind comandatul Ungariei, a declarat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, citat de Portfolio, adăugând că guvernul de la Budapesta are dreptul la un program financiar preventiv.

"Suntem într-o relaţie de familie cu FMI. Suntem acţionari la FMI, aşa că instituţia nu este comandantul nostru. Suntem acţionari minoritari, dar acţionari şi, de asemenea, membri UE. Nu ne milogim pentru bani, nu trebuie să fim forţaţi. Suntem o familie, avem dreptul la un program preventiv de sprijin", a spus Matolcsy, audiat în comisia de buget a Parlamentului.

Există unele aspecte asupra cărora executivul este de acord cu argumente aduse de Uniunea Europeană şi FMI, în timp ce altelele nu sunt acceptabile. Restructurarea unor companii de stat este în interesul Ungariei, a adăugat Matolcsy, dar disputa pentru schimbarea sistemului de taxe este generată de interesele altor state din cauza competiţiei.

"Există dezbateri în fiecare familie. Suntem rude, nu este un sistem feudal. Ungaria are nevoie de un program preventiv, nu de banii germanilor sau austriecilor", a spus el.

Ministrul a admis în timpul discuţiilor că există riscuri serioase pentru bugetul din acest an.

UE a declanşat procedurile de deficit excesiv împotriva Ungariei. Guvernul de la Budapesta are una sau două luni la dispoziţie pentru a convinge Bruxelles-ul că va menţine deficitul bugetar sub 3% din PIB în acest an. UE estimează că Ungaria va avea un deficit de 3,25% în acest an, iar dacă autorităţile ungare nu reuşesc să respecte recomandările UE pot pierde accesul la fonduri de coeziune anul următor.

Ungaria vrea să-şi asigure un acord preventiv de finanţare de la FMI şi UE, însă discuţiile au fost îngreunate din cauza unor legi adoptate de Ungaria, în pofida opoziţiei UE.

http://www.zf.ro/business-international/ungaria-fmi-nu-este-comandantul-nostru-nu-ne-milogim-pentru-bani-9181751

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: