20 ianuarie 2012

Mişcări şi mişculaţii



Cehii organizează un referendum privind aderarea la pactul fiscal al Uniunii Europene. Exit strategy pentru a nu adera sau pentru a da mai puţine explicaţii dacă iese NU la referendum, ori forţarea mâinii lui Klaus cu un referendum măsluit ? Preşedintele ceh Klaus a anunţat că nu va semna promulgarea legii de ratificare a pactului "sub nicio formă". Coaliţia guvernamentală stă să se rupă.

Polşevicii lui Tusk s-au cam alarmat în legătură cu neparticiparea la summiturile zonei euro, chiar dacă vor adera la pactul fiscal (cum vor răspunde la criticile opoziţiei ? că acolo opoziţia întreabă în legătură cu chestiunile fundamentale, nu e în combinaţie, ca la noi). Deci polşevicii nu sunt (cică) de acord cu faptul că statele non-euro nu vor participa la dezbateri. Ăsta era punctul forte cu care EuroBăse ne "vindea" nouă tărăşenia, participarea României la luarea deciziilor, şi nu apare în ultima formă a proiectului de document !

Cioloş - damage control: "nu e vorba să se lase pârloagă 7% din terenul arabil, drept condiţie de primire a ajutoarelor pentru agricultură din partea UE".

Acordarea ajutoarelor prin mecanismul european de stabilitate este condiţionată de ratificarea pactului bugetar UE. Asta ca să înghită bizonii hapul fără prea multe comentarii.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: