27 ianuarie 2012

Ilie Șerbănescu - BERD: Criza folosită ca alibi pentru a scuza un eșec



Dupa recentul raport al BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) - intocmit pe baza de analize, dar si de anchete si sondaje -, reprezentantii minunatei noastre clase politice, de la dreapta la stanga si de la putere pana in opozitie, se pot considera fericiti.

Balivernele lor, in absolut nicio legatura cu realitatile concrete din Romania, au dat roade, "prinzand" la nebanuit de multi din aceasta Romanie confuzionata politic, facuta praf economic, clorofomizata social si manelizata mental. Discutand despre Romania ca despre o alta tara si propunand abordari si intreprinzand actiuni cu aplicare tot in cazul altor tari, clasa politica din Romania a obtinut victoria totala asupra tarii, ingropand orice perspective pentru aceasta.

Potrivit raportului, romanii, din cauza faptului ca in anii de criza nivelul lor de trai a avut de suferit, au devenit mult mai sceptici decat erau fata de economia de piata si democratie. De ce i-a lovit atat de sever criza nu ne spune raportul! Ori raportul nu ne face confidente, ori raportul, din motive lesne de banuit, nici nu a investigat aspectul.
Oricum, se deduce, nici nu i-a interogat pe romani sub o forma sau alta asupra acestuia.

Ceea ce, de asemenea, nu se intelege foarte exact din raport este daca legatura dintre acest scepticism crescut si criza este facuta de catre BERD sau de catre subiectii insisi ai cercetarii, in sensul ca, afectati de criza, acestora le-a scazut deschiderea manifestata anterior fata de economia de piata si democratie.

Constatand ca scepticismul fata de economia de piata si democratie este in crestere in intregul areal supus cercetarii (Europa Centrala si de Est, Europa de Sud-Vest, Rusia, Caucaz si Asia Centrala), BERD, folosindu-se de o alta constatare (ca scepticismul scade le la Vest la Est), incearca sa apere economia de piata si democratia cu asertiunea axiomatica "fiecare ataca ceea ce are"! Cu alte cuvinte, in tarile estice situate mai la vest exista mai multa economie de piata si democratie si oamenii se reped sa le incrimineze in conditiile crizei, iar in tarile estice situate mai la est oamenii le incrimineaza mai slab caci beneficiaza mai putin de ele si, dimpotriva, inca le privesc ca nazuinte.

Vestul a esuat la integrarea economico-financiara a Estului

Este o comuniune nefericita intre institutii precum BERD si autoritatile politice dintr-o mare parte a tarilor estice in ascunderea adevarurilor in privinta motivelor cresterii scepticismului in acestea fata de economia de piata si democratie. Aceasta crestere nu este efectul crizei, ci al esecului strategiei Vestului de inglobare economico-financiara a Estului, care s-a desfasurat in maniera pur colonialista a anexarii de noi periferii de catre centru, si nu in maniera parteneriala a promovarii dezvoltarii nou-venitilor.

Ghidarea disproportionata a investitiilor vestice in Est pentru profituri lejere si pe termen scurt, incercarea de preluare rapida a pozitiilor strategice de comanda din tarile din Est de catre cele din Vest si, in multe din tarile estice, prevalenta expansiunii vestice nu prin investitii, ci prin banci, cu consecinta transformarii acestora in anexe de consum, cum este pregnant si cazul Romaniei, sunt numai cateva dintre coordonatele acestei strategii, care nu putea duce decat la esec cantata dezvoltare a tarilor estice in trecerea lor de la comunism la capitalism. Si sa antreneze un scepticism crescut fata de economia de piata si democratie!

Materializarile esecului aveau sa se produca oricum, iar, la agresivitatea strategiei, destul de repede!

Materializarile vor fi aparut si fara criza din Occident. Si ar fi fost la fel de profunde. Nu aveau nevoie de criza din Occident ca sa se manifeste. Din acest punct de vedere, criza a fost doar un alibi pentru Occident in incercarea - asa cum face BERD - de a scuza esecul si chiar de a-l ascunde varandu-l sub presul crizei.

Este pacat ca autoritatile politice din Est "colaboreaza" cu institutii ca BERD in ascunderea fata de propriii concetateni a acestor realitati. Pentru ca este datoria lor sa deschida ochii oamenilor, caci acestia, oprimati de treburile si grijile zilnice, nu au timp de analize, ci doar consuma in durere efectele respectivelor realitati.

Business24

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Chiar ma gandeam ca ultimii ani a fost o tranzitie spre involutie de la comunism la colonialism.Este o adevarata tragedie in vietile romanilor.Multi nu rezista psihic la ceea ce se intampla.Cunosc doua cazuri care nu stiu cum vor evolua, pentru ca greul abia urmeaza...

Riddick spunea...

Românii îşi merită soarta, vorba lui Nica Leon.

Crystal Clear spunea...

Nu stiu ce sa zic.Mai ales d.p.d.v al celor tineri care n-au prins prea mult din comunism si care au fost educati de societatea de dupa '89 .Au fost supusi la atata manipulare


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: