03 decembrie 2011

Pregătirea pentru finanțarea de la bugetul României a băncilor cu capital străin



"Aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată", așa sună o frază introductivă din proiectul ordonanței de urgență apărut pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, care, iată, din "interesul general public" devine interes privat, legalizându-se răscumpărarea de filiale de bănci pe de-a-ntregul, nu doar garantarea (într-o anumită limită) a depozitelor bancare.

Problema este tratată de Capital și Ziarul Financiar.

Notă de fundamentare


Textul proiectului de ordonanță de urgență


2.1.4. Transferul de active şi pasive către o bancă-punte
Art. 254/6
– (1) Banca-punte reprezintă o instituţie de credit care se constituie şi funcţionează ca bancă, potrivit art. 3 lit. a), în scopul preluării de active şi pasive ale unei instituţii de credit, în vederea asigurării continuării prestării serviciilor bancare aferente activelor şi pasivelor preluate, urmând să fie vândută ulterior către o terţă parte eligibilă. Banca-punte se constituie şi funcţionează pe o durată de până la 2 ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade, prin hotărâre a Băncii Naţionale a României, în situaţiile în care persistă riscul unei ameninţări la adresa stabilităţii financiare şi/sau negocierile cu potenţialul achizitor al bănciipunte nu au fost finalizate. Banca-punte este constituită în scopul asigurării continuării prestării serviciilor bancare aferente activelor şi pasivelor preluate, pentru a fi ulterior vândută către o terţă parte eligibilă.
‎"Pentru a fi ulterior vândută către o terţă parte eligibilă" - în pierdere pentru statul român, desigur.

8 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Orice firma de consultanta te sfatuieste ca atunci cand ai f multe datorii lsa o banca si nu le mai poti platit cel mai bine este sa intri in faliment si imediat sa-ti deschizi o noua firma curata.
Toate activele firmei le preia banca unde aveai datoriile.
Cand o banca da faliment ar trebui ca activele ei sa fie preluate de Banca Nationala .De ce se infiinteaza alta banca, punte ? E privata sau de stat?

Crystal Clear spunea...

Comentariu la Capital":"O noua modalitate de socializare a mizeriilor bancilor comerciale[datorii sau lipsa de lichiditate],cu implicarea directa a BNR care este de fapt raspunzatoare pentru modul in care si-a indeplinit atributiunea de supraveghere a mediului bancar pe care cu madrie il descria ca fiind sanatos si lipsit de probleme.Mai lipseau aplauzele prelungite si era ca la Congresul sau Conferinta nationala a PCR.Eu propun sa fie prin aceiasi ordonanta stanilite si recompense banesti substantiale pentru Isarescu si compania."

Crystal Clear spunea...

Alt comentariu :"Scopul bancii-punte: nationalizarea pierderilor, privatizarea profiturilor."

Crystal Clear spunea...

Foarte bine ca ai postat tema asta!
Se pregatesc sa ne bage sa platim falimentele bancilor straine..

Riddick spunea...

Aşa cum este formulată, ordonanţa are drept scop salvarea băncilor străine, nu a afacerilor şi depunătorilor din România.

Anonim spunea...

romania are experienta in asa ceva. bancorex. bridge bank asta se va umple de active afaceri-terenuri-vile cu valoare 20-25% din ce erau in 2007. nu vor mai fi platite niciodata.un nume nou pentru o schema veche.

postoricanul spunea...

dar depunatorii din romania isi au toti banii depusi la CEC?

sau poate banii nostri pusi la o banca straina stau acolo in seif si rodesc fara sa fie imprumutati la cineva?

cum quasi majoritatea sistemului bancar e al strainilor, le imprumutam banii nostrii si luam de la ei cu imprumut tot banii nostri...deci cand da o banca straina faliment...se pierd banii nostri...si cand ne ducem la stat sa ne dea depozitul garantat de la o banca falita...ne da de unde? tot din banii nostri.

deci masura nu mi se pare idioata, pentru ca ne protejeaza banii nostri dintr-un fond de garantare, care ce sa vezi...e constituit dintr-o parte din depozitele facute din banii nostri.

insa mi se pare idiot ca dobitocul nostru de stat cand are o nevoie de imprumut, nu emite obligatiuni direct populatiei prin CEC sua Posta, ca sa nu fim oligati sa punem banii nostrii in banci straine si asa sa facem si noi bani di banii nostri.

Riddick spunea...

Încă o dată o spun: ordonanța nu e orientată spre depunătorii mari sau mici, ci spre bănci. E bună ideea cu obligațiunile. Dar parcă îmi aduc aminte de niște măsuri destul de recente (de pe vremea lui Tăriceanu ?) prin care s-a îngrădit accesul persoanelor fizice la achiziționarea de titluri de stat.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: