09 decembrie 2011

EuroBăse, poți repeta aceste cuvinte : “Nu am mandat să cedez suveranitatea ţării” ?


"Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei" 
Octavian Goga, 1916
Cum să poți tu așa ceva, impostorule, simulantule... da' las' că nici lumea nu se mai lasă prostită ca în 2004, când ai scos-o p-aia cu "a venit să-și ia tainul", acum vede că îi chemi chiar tu la banchet, nu doar la un snack.
Premierul maghiar Viktor Orban a declarat în această dimineaţă, înaintea începerii discuţiilor din cea de-a doua zi a summitului UE că nu are mandat din partea Parlamentului naţional să „renunţe la suveranitatea ţării" explicând astfel de ce este singura ţară non euro care a refuzat înţelegerea liderilor UE pentru schimbarea tratatului.

"Membrii zonei euro au sugerat că ţările care nu sunt membre euro ar trebui sa adere la aceasta intelegere. Acest lucru ar atinge însă chestiunea suveranităţii ţării, ar însemna reguli mai severe, pierderea dreptului de veto. Decizia va trebui luată până în luna martie. Parlamentul trebuie să dezbată are timp să ajungă la o hotărâre până atunci", a declarat Orban.

Doar 23 dintre cele 27 de state UE au fost de accord cu noile reguli fiscal şi bugetare de care moneda unică are nevoie pentru a supravieţui crizei datoriilor. Marea Britanie şi Ungaria nu vor să aibă nimic de-a face cu noul proiect. Cehia şi Suedia se mai gândesc şi au spus că au nevoie de aprobare de la parlamentele naţionale. Şase state non euro, printer care şi România au acceptat înţelegerea.

Planul german "sabotat" de unguri şi englezi

În această formulă reforma tratatului UE, cerută cu insistenţă de Germania, nu mai este posibilă. Liderii UE au căzut de acord astfel să facă modificările pentru regulile fiscale în formula unui tratat interguvernamental pentru zona euro la care să se alăture celelalte state.

Prezent la summit, Viktor Orban a dat de înţeles că, dacă Suedia şi Cehia (celelalte două state care nu şi-au exprimat acordul privind un nou tratat, cerând mai întâi avizul parlamentelor naţionale) vor obţine aprobarea legislativelor, atunci şi Ungaria şi-ar putea regândi poziţia.

Marea Britanie: "Oferta UE" nu e în interesul nostru

Premierul britanic David Cameron a fost cea mai puternică voce împotriva shimbării tratatelor europene existente, iar acest lucru i-a determinat pe ceilalţi politicieni prezenţi la Bruxelles să propună încheierea unui nou tratat.

Cameron a refuzat înţelegerea pentru că nu a obşinut anumite privilegii pentru districtul financiar al Marii Britanii, City of London, sectorul financiar britanic fiind afectat de înăsprierea regulilor comunitare.

Am judecat că nu este în interesul Marii Britanii. Aşa că mi-am folosit efectiv dreptul de veto", a explicat David Cameron.

"Am spus înainte să ajung la Bruxelles, că, dacă aş obţine garanţii adecvate pentru Marea Britanie într-un nou tratat european, atunci nu voi fi de acord cu el. Oferta de acum nu este in interesul nostru, aşa că nu am fost de acord cu ea."

"Desigur, ne dorim ţările din zona euro să vină împreună pentru a-şi rezolva problemele lor, dar ar trebui să permitem ca acest lucru să se întâmple în cadrul tratatelor Uniunii Europene, în cazul în care o protecţie corespunzătoare pentru piaţa unică şi pentru alte interese-cheie ale Marii Britanii".

"Fără aceste garanţii, este mai bine să nu avem un tratat într-un alt tratat, ci acele state care vor, să-şi facă înţelegerile lor separat. Asta se va şi întâmpla".

Adevărul

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: