19 noiembrie 2011

Preşedinţia girează indirect demersurile lui Gushin de promovare a Axei Berlin-Moscova



A se observa şi prezenţa lui Oprea (MApN) la şusta respectivă.

Romania se afla acolo unde trebuie, in ceea ce priveste contextul geopolitic mondial, sustine consilierul prezidential Iulian Fota.

"Romania se afla acolo unde trebuie, acolo unde au stabilit inaintasii nostri. Cadrul european este preferabil celui rusesc. Suntem acolo unde ne sunt neamurile, adica suntem o tara europeana, dar si occidentala.

Romania a facut optiunile fundamentale corecte: este membra NATO si UE. Asta ne-a adus multiple beneficii materiale. De asemenea, statutul de membru al NATO si al Uniunii Europene certifica democratia de la noi, care recunosc ca este departe de a fi perfecta", a declarat Iulian Fota in cadrul dezbaterii organizata, joi seara, cu ocazia lansarii cartii lui Cozmin Gusa "Imperialism in postcomunism".

Consilierul prezidential a mai spus ca Occidentul este departe de a fi in declin, asa cum sustin unele voci.

"Occidentul este departe de a fi in declin. Nici capitalismul nu a apus. De aceea Romania trebuie sa ia considerare toate optiunile. Nici optiunea turca nu trebuie neglijata sau cea eurasianista", a mai explicat Fota.

Consilierul prezidential a tinut sa precizeze ca Romania a avut relatii bune cu Rusia in 2011, contrar multor pareri care au fost publicate in presa.

"Am avut relatii bune cu Rusia in anul asta, contrat a ce a aparut in mass media. Din pacate noi nu mai citim realitatea. Cati stiu ca in prezent cel mai important producator de gaze nu mai este Rusia, ci SUA? Sau ca principalul rezervor de titei nu mai este in Orientul Mijlociu ci in America de Sud unde au fost descoperite noi rezerve?", a mai precizat consilierul prezidential.

In replica, Cozmin Gusa a spus ca in ceea ce priveste relatiile pe plan extern "Romania se afla intr-o evidenta stare de dezorientare".

"Romania se afla intr-o evidenta stare de dezorientare. De aceea ar trebui foarte repede sa incercam sa ne teoretizam optiunile, dupa care sa luam decizii", a apreciat acesta.

Cat despre cartea proaspat lansata, Cozmin Gusa a declarat ca a scris-o "pentru ca tinerii romani sa inteleaga in ce context geopolitic se afla astazi Romania intr-o perioada in care nu ne mai punem intrebari".

"Cred ca dupa ce am parasit politica in 2008 cel mai placut lucru de facut pentru mine a fost de a scrie si de a citi. Cartea asta este rezultatul a patru ani de lecturi, discutii, calatorii si eu sper ca a iesit ceva ce poate sa fie de folos, in primul rand, varfurilor generatiei tinere, mai ales tinerilor absolventi sau studenti care ar avea nevoie, daca stau in Romania sa isi gaseasca argumente sa stea, iar daca eventual vor sa plece, sa stie unde sa plece sau cum va arata lumea din zona noastra.

Asta am avut in gand. E o carte care ma indeparteaza de politica romaneasca, dar asta a fost intentia, sa scriu despre ceva mult mai important decat politica romaneasca actuala, dar asta nu inseamna ca daca anumiti politicieni ar citi-o nu le-ar folosi si lor", a declarat Gusa pentru Ziare.com.

La eveniment au fost prezenti ministrul Apararii Gabriel Oprea, presedintele PIN Lavinia Sandru, consilierul presedintelui PNL Dan Mihalache, deputatul PSD Carmen Moldovan, deputatul PSD Oana Niculescu Mizil, fostul director al SRI Virgil Magurean, jurnalistii Robert Turcescu, Ion Cristoiu, Niels Schnecker, Sergiu Toader, Stelian Tanase, Sorin Oancea, Luca Niculescu, presedintele CURS - Dorel Abraham, sociologul Marius Pieleanu, directorul CCSB - Mihai Motoc, Dan Dungaciu - directorul Institutului de Relatii Internationale al Academiei Romane, fostul boxer Leonard Doroftei si presedintele Federatiei Romane de Rugby - Alin Petrache.

A mai participat si fostul sef al Securitatii dinainte de 1989 Iulian Vlad, trimis la inchisoare pe 30 decembrie 1989.

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ma crucesc !
Nici pe Ceausescu nu l-am auzit laudand relatia cu Rusia .....

Riddick spunea...

Ehe... acum e altceva.

Crystal Clear spunea...

Da, mai rau ....


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: