12 octombrie 2011

Slovacia a respins adoptarea "mecanismului de stabilitate" (EFSF)



Parlamentul slovac a respins consolidarea Fondului european de stabilitate financiară. Opoziţia vrea alegeri anticipate în schimbul votului
Opoziţia social-democrată slovacă s-a declarat dispusă să susţină consolidarea Fondului european de stabilitate financiară (EFSF), respinsă prin vot în Parlament marţi seară, în schimbul convocării de alegeri anticipate. "SMER-SD este dispus să susţină EFSF în schimbul unui acord pentru alegeri anticipate", a declarat fostul ministru de Finanţe slovac Jan Pocatek. "Dacă negocierile încep imediat, cred că votul ar putea avea loc în cursul acestei săptămâni", a spus el.
Deputaţii slovaci au respins marţi seară consolidarea Fondului, decizia acestora riscând să agraveze criza datoriilor în Uniunea monetară.
"Dintre cei 124 de deputaţi prezenţi, 55 au votat pentru, nouă au votat împotrivă şi 60 nu au votat deloc", a declarat vicepreşedintele Parlamentului, Pavol Hrusovsky.
Pentru aprobarea măsurii, Guvernul avea nevoie de votul unei majorităţi de 76 de deputaţi.
Rezultatul votului ar putea duce la căderea guvernului de centru dreapta condus de Iveta Radicova, care consideră votul de marţi drept moţiune de încredere în Cabinet. - Mediafax 

Slovacii au spus ,,NU" hotărât suplimentării fondului european de urgenţă
Parlamentul slovac a respins suplimentarea Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), de pe urma căruia au profitat până acum Grecia, Irlanda şi Portugalia. Doar 55 de deputaţi au votat în favoarea extinderii fondului, necesarul de voturi ca proiectul să treacă era de 76. Ministrul de Finanţe de la Bratislava, Ivan Miclos, asigură că Legislativul va da undă verde legii până la sfârşitul săptămânii. - Adevărul

Slovakia votes down eurozone bailout expansion plans 
Slovakia's parliament has voted against measures to bolster the powers of the eurozone bailout fund, seen as vital in combating the bloc's debt crisis. - BBC

10 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce varza !
UE o sa-si bage coada sa influenteze parlamentarii sa voteze DA pana la urma ....

Riddick spunea...

Nu, pe cei care nu au votat din coaliţie nu-i mai întoarce, dar s-ar putea ca la al doilea vot să voteze "da" socialiştii, care s-au abţinut la primul vot, deasemenea. Încep manevrele "dreptei PPE" (a lui Radicova) cu socialiştii. Ei cer ori remaniere, ori alegeri anticipate. Cum guvernul a căzut (dinadins !), se pot întâmpla multe chestii.

Crystal Clear spunea...

Cu siguranta ca socialistii vor vota "da" a doua oara...

Riddick spunea...

Dacă sunt alegeri anticipate, precis iese guvern stânga-dreapta. Nebuni ar fi cei de la partidul "nu" să mai rămână în coaliţie (presupunând că ea ar avea mai multe voturi decât stânga), dacă ar propune-o tot pe Radicova premier. Din punctul meu de vedere, cariera ei s-a încheiat, ca politician.

Crystal Clear spunea...

Corect !

Crystal Clear spunea...

Ce santaj si ce bataie de joc !

"Cooperarea va fi redusă la minimul necesar. Slovacii nu vor fi invitaţi la negocieri bilaterale în state democratice, nici măcar la discuţii cu vecinii; nu vor putea discuta despre investiţii majore cu oameni de afaceri din state democratice care, în afara posibilităţii aducerii de capital în Slovacia, ar putea furniza şi tehnologie avansată şi modalităţi serioase pentru mediile de afaceri.

Oricum, dacă Slovacia va ajunge la acest statut, acest lucru se va datora doar indirect refuzului Parlamentului de creştere a contribuţiilor la fondul de salvare a zonei euro. Se va ajunge la acest lucru în cazul în care căderea Guvernului Ivetei Radičová şi revenirea lui Robert Fico vor pune capăt scurtului episod de orientare pro-occidentală şi dezvoltare democratică a Slovaciei.

Politica externă a Slovaciei va reveni la orientarea spre Est, un lucru pe care Robert Fico l-a avut mereu la inimă, iar consecinţele vor fi cele pe care actualul guvern încerca să le remedieze – încălcări ale drepturilor democratice, încălcări ale libertăţii de exprimare, probleme privind respectarea legilor, oprimarea minorităţilor şi boicotarea activităţilor comerciale libere."
http://www.presseurop.eu/ro/content/article/1049201-inapoi-gaura-neagra-europei

Riddick spunea...

Daaa, bagă panică - "se îndreaptă ţara spre Est", iar Radicova e în tratative cu Fico si cu partidul lui. Ce să spun...

Crystal Clear spunea...

In ce hal au ajuns cu minciuna si manipularea....

Anonim spunea...

http://www.adevarul.ro/international/europa/Parlamentul-Slovacia-extindere-sustinere-financiara_0_571743454.html

Riddick spunea...

@Marius Mioc: Da, ştiu, am aflat. Am pus actualizare pe coloana din dreapta (DUDA ZILEI).


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: