05 octombrie 2011

Pe fondul crizei mai vin şi alte (di)scursuri



Baconschi pune iar aceeaşi placă, a "construcţiei europene", şi ne arată Babau': "Mai mult ca oricând, trebuie să evităm riscul revenirii, pe fondul crizei, a discursurilor naţionaliste, xenofobe, rasiste".

Numai că nu pare la fel de alarmat de celelalte discursuri, care cer mai multă Europă, ba chiar Statele Unite ale Europei, "ca să facem faţă viitoarelor crize". No shit...
În cadrul conferinţei susţinute la prestigioasa fundaţie Konrad Adenauer, ministrul Teodor Baconschi a evocat importanţa continuării construcţiei europene şi riscul unei Europe cu mai multe viteze. 'Mai mult ca oricând, trebuie să evităm riscul revenirii, pe fondul crizei, a discursurilor naţionaliste, xenofobe, rasiste. Tentaţia închiderii în sine e mare. O Europă care se îndoieşte de beneficiile euro sau ale spaţiului Schengen este deja o Europă în devoluţie. O Europă cu mai multe viteze, cu state de mâna întâi, a doua şi a treia ar trăda idealul lui Konrad Adenauer, Robert Schuman sau Grigore Gafencu', a arătat şeful diplomaţiei române.

AGERPRES

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Au intrat in panica pentru ca lumea nu mai crede in ceea ce spun ei...

Riddick spunea...

...şi ce grijă, cu "trădarea idealurilor" Nu-ştiu-cui, în schimb ne trădează pe noi, zi de zi, susţinând dizolvarea statului român într-o entitate neclară, şi vor să ne trădeze şi în viitor.

Crystal Clear spunea...

Tradarea idealurilor lui Hitler, poate...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: