04 octombrie 2011

DEZBATERE EVZ. O dorință numită reorganizarea județelor. Pe cine ajută și pe cine nu urzeala partidelor?



Relansat la nivelul conducerii PDL, subiectul reorganizării administrative a ţării prin micşorarea numărului de judeţe se loveşte în continuare de refuzul UDMR. Secretarul general al PDL, Ioan Oltean încearcă să înmoaie rezistenţa aliaţilor vorbind de nevoia de flexibilitate în timpul negocierilor. De la cele 10 judeţe planificate iniţial, PDL este dispus acum să susţină o variantă de reorganizare cu maximum 12-13 judeţe.UDMR ar prefera 16 unităţi administrative din care una să cuprindă actualele judeţe Covsana, Harghita şi Mureş. Între timp, în teritoriu, pedeliştii locali îşi fac calcule. Astfel un judeţ în Moldova centrală ar trebui format din judeţele Iaşi, Vaslui şi Bacău, cred ei.


La finalul săptămânii trecute, liderii PDL au mandatat Biroul Permanent Naţional (BPN) al formaţiunii ca până la sfârşitul lunii noiembrie să definitivize detaliile reorganizării administrativ-teritoriale. În timpul discutiilor pe aceasta temă au fost avansate mai multe propuneri, de la împărţirea ţării în nouă judeţe, până la zece sau douasprezece regiuni.

Iniţial, reorganizarea administrativ-teritorială solicitată de preşedintele Traian Băsescu presupunea comasarea celor 41 de judeţe actuale în 7 judeţe mari, plus municipiul Bucureşti, prin surprapunerea în mare parte pe limitele actualelor regiuni de dezvoltare economică stabilite în Programul Operaţional Regional 2007-2013.

PDL plusează potul 

Considerată una din "priorităţile zero" ale României de către PDL, reorganizarea administrativ-teritorială nu beneficiază încă de un consens din partea membrilor coaliţiei de guvernare. Principalul partid de guvernământ a plusat cu o comasare sub forma a cel mult 12 judeţe, în speranţa că UDMR va fi de acord. 13, a supralicitat, luni seară, la TVR, secretarul general al PDL, Ioan Oltean.

DEZBATERE: Pe cine ajută și pe cine nu urzeala partidelor?

"Aseară (duminică, n.r.), noi n-am pus în discuţie o variantă finală, o reorganizare administrativ-teritorială cu 10-12-14 judeţe. Colegiul Director a mandatat Biroul Permanent Naţional ca să aibă o poziţie flexibilă în dialogul pe care-l avem cu UDMR", a spus Oltean.

El a precizat că maximul de flexibilitate de care ar da dovadă PDL ar privi fi o variantă cu 12-13 judeţe.
"10-12, cam aici s-au purtat discuţiile pe care le-am avut, dar noi ne putem flexibiliza această poziţie, astfel încât să dăm posibilitatea partenerilor de guvernare să aibă o poziţie care să se întrepătrundă", a adăugat Oltean, precizând că într-o lună de zile ar fi necesar să existe o variantă conturată, iar până la sfârşitul anului legea să fie adoptată.

UDMR nu se grăbește: reîmpărțirea județelor, numai după viitoarele alegeri

În prezent, atât partidele din Opoziţie, cât şi UDMR se opun reorganizării în forma propusă de PDL. Vom eficientiza costurile, vom face economii la buget şi vor exista şanse mai bune pentru accederea la banii europeni, susţin democrat-liberalii!

Mai pragmatici, udemeriştii văd în procesul de reorganizare o ameninţare palpabilă la adresa reprezentării lor electorale şi legislative prin diluarea procentajelor populaţiei maghiare în noile unităţi administrative. Înafară de crearea unui judeţ care să corespundă ţinutului Secuiesc, - respective care să cuprindă judeţele Harghitam Mureş, Covasna - membrii UNiunii mai doresc înfiinţarea altor două mega judeţe care să preserve cel puţin o reprezentare de 20% pentru comunitatea maghiară:Cluj – Bistriţa-Năsăud – Maramureş şi Satu Mare – Bihor - Sălaj.

Recent, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras, a declarat că pentru formaţiunea sa subiectul reorganizării administrativ-teritoriale nu reprezintă o prioritate şi că proiectul este realizabil după alegerile din 2012.

"Azi dimineaţă la şedinţa Coaliţiei pe fondul problemei nu s-a discutat deloc tot ce înseamnă reorganizarea administrativ-teritorială a ţării. Nici în variantă de un judeţ, 10 judeţe, 12 judeţe, nu este prioritate. Eu cred că o prioritate pentru UDMR va fi această temă doar după 2012. Deci, după alegeri", a afirmat Mate Andras, avertizând PDL să nu facă uz de alte forme de adoptare a reorganizării deoarece “nu avem nici pentru legi organice majoritate sută la sută".

De partea cealaltă, Opoziţia reclamă haosul pe care l-ar provoca acest proces, în paralel cu îndepărtarea deciziei de omul de rând. În replică, democrat-liberalii susţin că reorganizarea înseamnă şi un amplu proces de descentralizare prin care primarii vor căpăta atribuţii mai largi în defavoarea consiliilor judeţene şi va fi astfel, mai aproape de cetăţean.

CITIŢI ŞI:

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce se mai agita sa separe Transilvania de Romania !
Daca nu as fi auzit si vazut cu ochii mei pe acesti propagandisti actionand "live" , n-as fi crezut ca acest lucru mai poate fi posibil cu adevarat.
Si nu se lasa, nu se lasa...
Trebuie sa avem grija in permanenta de integritatea si suveranitatea noastra. Se vor gasi mereu hoti si banditi care s-o jefuiasca...

Riddick spunea...

PDL va ţine o conferinţă la Timişoara zilele astea, unde se va relua tema regionalizării. UDMR "nu vrea", cică. Se pare că jocul este ca să se treacă în Constituţie porcăria, după alegeri, cu măsluirea referendumului, ca în 2003 (cifra de participare). Trebuie făcut scandal mare încă de pe de pe acum, iar PDL, dacă e să piardă alegerile, să le piardă pe mâna lor, cu regionalizarea. De-abia că s-ar ivi un nou partid, ulterior.

Crystal Clear spunea...

Pana la urma pedelistii mai mici, membrii care chiar cred in dreapta, sunt o speranta.Oare chiar nu se pot impune in fata sefilor vanduti care-i conduc?

Riddick spunea...

Aiurea...

Intră pe site-ul OT-PDL ("Echipa de imagine") şi te vei convinge. Numai "traininguri" organizate de KAS şi Hanns Seidel, burse, "tabere organizaţionale" &all, de ţi se face scârbă. Eram cândva în blogroll la ei, m-au scos (i-am scos şi eu de la mine). Am pus un comentariu-întrebare, mi l-au şters (prin primăvară).

Crystal Clear spunea...

Le spala creierele de mici !
Alt partid.....


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: