11 octombrie 2011

Euro-lobby în termeni fotbalistici



Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, folosind termeni fotbalistici într-un interviu de P.R. pentru eurozonă.
Te pomeneşti că Suedia, Marea Britanie şi Elveţia, care nu au euro ca monedă "naţională" (iar ultima, nici nu face parte din UE), or juca "într-o ligă inferioară"...


Populatia Romaniei trebuie sa se decida daca accepta o modificare culturala, care inseamna mai multa munca si mai putina distractie, si un efort financiar suplimentar pentru a putea intra in zona euro, afirma economisul sef al BNR, Valentin Lazea, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI.  "Daca vrei sa joci insa in Liga Campionilor, trebuie sa ai alte ambitii, alte finante si sa stai la masa bogatilor", explica economistul sef al BNR. 


Depinde in ce liga vrei sa joci. Daca vrei sa joci in Liga Europa League, fosta cupa UEFA - si atata te tin puterile si ambitile si finantele - e foarte bine. Daca vrei sa joci insa in Liga Campionilor, trebuie sa ai alte ambitii, alte finante si sa stai la masa bogatilor. Este o intrebare care trebuie pusa populatiei. Pentru ca populatia trebuie sa stie ca accesul in zona euro inseamna numarul 1: o modificare culturala si numarul 2: un efort financiar suplimentar. 

Din punct de vedere financiar, aderarea la zona euro presupune si un efort financiar mai mare, deoarece tarile din zona euro sunt presupuse sa contribuie la acest fond EFSF, de salvare a tarilor cu datorii suverane. De pilda, Slovacia e presupusa sa contribuie cu sapte miliarde de euro [nu, cu 0,7 - adică 700 mil. €, dar nici pe ăia nu vor să-i dea, şi bine fac !], care inseamna, daca nu ma insel, aproape zece la suta din PIB-ul tarii. Nu intr-un singur an, de-a lungul timpului. De aceea revin la comparatia cu Liga Campionilor: vrei sa stai la masa bogatilor? Asta inseamna sa-ti schimbi si gandirea si atitudinea si sa iesi si cu bani din buzunar.

Depinde de raspunsul populatiei la intrebarile dinainte puse: Vrem la noua seara duminica sa mergem la discoteca sau vrem sa ne culcam pentru ca urmeaza o saptamana grea de munca? In primul rand mesajele trebuie sa fie formulate si explicate de catre clasa politica, si apoi, prin permeabilizarea populatiei pana la ultimele straturi, sa se creeze o opinie publica intr-un sens sau in altul.

6 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Astia n-au ordinele de marime bine lamuite in capul lor de vanzatori de tara : "De pilda, Slovacia e presupusa sa contribuie cu sapte miliarde de euro [nu, cu 0,7 - adică 700 mil. €, dar nici pe ăia nu vor să-i dea, şi bine fac !], care inseamna, daca nu ma insel, aproape zece la suta din PIB-ul tarii. "

Crystal Clear spunea...

"Populatia Romaniei trebuie sa se decida daca accepta o modificare culturala, care inseamna mai multa munca si mai putina distractie"

Ce sa zic numai intr-o distractie am dus-o de cand m-am nascut!
Romanii sunt victimele unei politici asistentiale duse de toate guvernele pe seama muncii unei minoritati ,iar in ultimii ani pe seama vanzarii activelor pe care le mai avea tara.
http://riddickro.blogspot.com/2011/08/razboiul-axiologic-impotriva-romanilor.html

Riddick spunea...

... şi în context, n-ar zice "Ba !" ca România să dea "şi ea, acolo..." niscai miliarde.

Crystal Clear spunea...

Daaaa.
Asta-i scopul interviului : sa dam miliardele ca sa stam la masa "bogatilor".Ca la cluburile private...

Riddick spunea...

Plus "amenzi" de la UE dacă "nu declarăm corect" parametrii economici. Ce guvern "sănătos la cap" ar admite să semneze aşa ceva ?! Iar îmi vin toţi dracii...

Crystal Clear spunea...

Stiu, si mie


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: