11 octombrie 2011

Euro-lobby în termeni fotbalistici



Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, folosind termeni fotbalistici într-un interviu de P.R. pentru eurozonă.
Te pomeneşti că Suedia, Marea Britanie şi Elveţia, care nu au euro ca monedă "naţională" (iar ultima, nici nu face parte din UE), or juca "într-o ligă inferioară"...


Populatia Romaniei trebuie sa se decida daca accepta o modificare culturala, care inseamna mai multa munca si mai putina distractie, si un efort financiar suplimentar pentru a putea intra in zona euro, afirma economisul sef al BNR, Valentin Lazea, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI.  "Daca vrei sa joci insa in Liga Campionilor, trebuie sa ai alte ambitii, alte finante si sa stai la masa bogatilor", explica economistul sef al BNR. 


Depinde in ce liga vrei sa joci. Daca vrei sa joci in Liga Europa League, fosta cupa UEFA - si atata te tin puterile si ambitile si finantele - e foarte bine. Daca vrei sa joci insa in Liga Campionilor, trebuie sa ai alte ambitii, alte finante si sa stai la masa bogatilor. Este o intrebare care trebuie pusa populatiei. Pentru ca populatia trebuie sa stie ca accesul in zona euro inseamna numarul 1: o modificare culturala si numarul 2: un efort financiar suplimentar. 

Din punct de vedere financiar, aderarea la zona euro presupune si un efort financiar mai mare, deoarece tarile din zona euro sunt presupuse sa contribuie la acest fond EFSF, de salvare a tarilor cu datorii suverane. De pilda, Slovacia e presupusa sa contribuie cu sapte miliarde de euro [nu, cu 0,7 - adică 700 mil. €, dar nici pe ăia nu vor să-i dea, şi bine fac !], care inseamna, daca nu ma insel, aproape zece la suta din PIB-ul tarii. Nu intr-un singur an, de-a lungul timpului. De aceea revin la comparatia cu Liga Campionilor: vrei sa stai la masa bogatilor? Asta inseamna sa-ti schimbi si gandirea si atitudinea si sa iesi si cu bani din buzunar.

Depinde de raspunsul populatiei la intrebarile dinainte puse: Vrem la noua seara duminica sa mergem la discoteca sau vrem sa ne culcam pentru ca urmeaza o saptamana grea de munca? In primul rand mesajele trebuie sa fie formulate si explicate de catre clasa politica, si apoi, prin permeabilizarea populatiei pana la ultimele straturi, sa se creeze o opinie publica intr-un sens sau in altul.

6 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Astia n-au ordinele de marime bine lamuite in capul lor de vanzatori de tara : "De pilda, Slovacia e presupusa sa contribuie cu sapte miliarde de euro [nu, cu 0,7 - adică 700 mil. €, dar nici pe ăia nu vor să-i dea, şi bine fac !], care inseamna, daca nu ma insel, aproape zece la suta din PIB-ul tarii. "

Crystal Clear spunea...

"Populatia Romaniei trebuie sa se decida daca accepta o modificare culturala, care inseamna mai multa munca si mai putina distractie"

Ce sa zic numai intr-o distractie am dus-o de cand m-am nascut!
Romanii sunt victimele unei politici asistentiale duse de toate guvernele pe seama muncii unei minoritati ,iar in ultimii ani pe seama vanzarii activelor pe care le mai avea tara.
http://riddickro.blogspot.com/2011/08/razboiul-axiologic-impotriva-romanilor.html

Riddick spunea...

... şi în context, n-ar zice "Ba !" ca România să dea "şi ea, acolo..." niscai miliarde.

Crystal Clear spunea...

Daaaa.
Asta-i scopul interviului : sa dam miliardele ca sa stam la masa "bogatilor".Ca la cluburile private...

Riddick spunea...

Plus "amenzi" de la UE dacă "nu declarăm corect" parametrii economici. Ce guvern "sănătos la cap" ar admite să semneze aşa ceva ?! Iar îmi vin toţi dracii...

Crystal Clear spunea...

Stiu, si mie


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: